دانشمندان اولین مورد شناختهشده «بکرزایی» در یک تمساح ماده را شناسایی کردند که گفته میشود حدود ۱۶ سال با هیچ تمساح نری تماس نداشته است. این خزنده توانست جنینی کامل را تولید کند که از نظر ژنتیکی ۹۹.۹ درصد با او یکسان بوده است.
به گزارش گاردین، این کشف «اطلاعات هیجانانگیزی» را به محققان ارائه میکند و نشان میدهد که اجداد تمساحها، مانند دایناسورها نیز ممکن است قادر به بکرزایی بوده باشند.
تمساح آمریکایی این تحقیق (با نام علمی Crocodylus acutus) در سال ۲۰۰۲ و زمانی که دو ساله بود در منطقهای از کشور کاستاریکا به مدت ۱۶ سال تحت مراقبت بود و در آنجا تنها مانده است. در ژانویه سال ۲۰۱۸، نگهبانان این باغ وحش ۱۴ تخم را در محوطه آن کشف کردند. درحالیکه هیچ موجودی از این تخمها خارج نشد، اما یکی از آنها حاوی جنین کاملی بود.
مطابقت جنین با تمساح مادر
بررسیهای ژنتیکی انجامشده روی بافتهای قلب جنین و پوست ریختهشده از تمساح مادر، تطابق ۹۹.۹ درصدی آنها را نشان میدهد و همچنین تأیید میکند که جنین بدون هیچ تمساح نری تولید شده است.
این تیم به سرپرستی «وارن بوث»، حشرهشناس «دانشگاه ایالتی و مؤسسه پلیتکنیک ویرجینیا» در مطالعه خود نوشتند که بیرون نیامدن تمساحها از تخمها برای آنها ناامیدکننده بوده است، اما وجود ناهنجاری و مشکل در رشد فرزندانی که به این روش به دنیا میآیند، موضوع غیرعادی نیست.
آنها همچنین اشاره کردند که بکرزایی احتمالاً در گونههای درحال انقراض شایعتر باشد و مطالعاتی که روی حیوانات وحشی انجام میشود، میتوانند موارد بیشتری را نشان دهند.
بکرزایی اختیاری یک مورد نادر است، اما دانشمندان تصور میکنند زمانی رخ میدهد که گونهای با شرایط چالشبرانگیز یا نامطلوب مانند استرس محیطی یا کمبود جفت مواجه شده باشد.
تاکنون مواردی از بکرزایی در گونههای پرندگان، ماهیها، مامولکها و مارها گزارش شده است، اما هرگز هیچ موردی در تمساحها مشاهده نشده بود. در این فرآیند، تخمک بدون لقاح از طریق اسپرم، به جنین تبدیل میشود.
دیدگاه