امروز: چهارشنبه, ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۴ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۴ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 276887
۵۸۲
۱
۰
نسخه چاپی

حاشیه های دومین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری

حاشیه های دومین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری

حاشیه های دومین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری

به گزارش دنیای‌اقتصاد دومین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری دیروز برگزار شد؛ مناظره‌ای که مانند مناظره اول حاشیه‌های زیادی داشت که متن را تحت‌الشعاع خود قرار داده‌ بود. شاید بتوان گفت مهم‌ترین نکته مناظره دوم، انتقاد همه کاندیدا‌های انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۸خردادماه از نحوه برگزاری این‌گونه مناظره‌ها بود،‌ تاجایی که یکی از مناظره‌‌کنندگان نحوه برگزاری این مناظره را به برگزاری «مسابقه هفته» و دیگری آن را تست «ضریب هوش» توصیف کرد. نکته دیگری که در این مناظره جلب توجه می‌کرد، تلاش برخی نامزد‌ها برای ایجاد دوقطبی با نامزدی بود که به ظن آنها، نامزد اصلی این انتخابات است.

دومین مناظره میان هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری روز گذشته در استودیو شماره ۱۱ صداوسیما با موضوع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی برگزار شد. نامزدهای تصدی ریاست جمهوری پیش از شروع مناظره، برای قرعه‌کشی تعیین صندلی و روال پرسش‌های مناظره از ساعت ۱۶ وارد رسانه ملی و استودیو محل مناظره‌ها شدند. سپس بر اساس قرعه‌کشی ترتیب صندلی و پاسخ دادن به سوالات نامزدهای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری مشخص شد. اما در مناظره دوم هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری برخلاف مناظره اول، کاندیداها تلاش کردند برنامه‌های خود را در بخش‌های مختلف ارائه کنند هرچند که به‌دلیل نحوه سوال‌های مطرح شده در عمل موفق نشدند برنامه‌های خود را برای مردم به‌درستی تبیین کنند و به همین دلیل عبدالناصر همتی، سعید جلیلی، قاضی‌زاده‌هاشمی و محسن رضایی از شیوه مناظره انتقاد کردند. 

در همین حال یکی از نکات این مناظره تقابل و رقابت انتخاباتی محسن مهرعلیزاده با ابراهیم رئیسی در طول مناظره روز گذشته بود. همچنان که از همان ابتدای مناظره، ابراهیم رئیسی با اشاره به آنچه برخی بداخلاقی‌ها در جلسه قبل توصیف کرد، تاکید کرد که از حق پاسخگویی خود استفاده نخواهد کرد. او همچنین گفت که آذری‌زبان‌‌های عزیز از استان‌های ترک‌نشین بسیار بنده را مورد محبت قرار دادند که صمیمانه از کرامت، لطف و عنایت این عزیزان تشکر می‌کنم. به‌دنبال این سخنان محسن مهرعلیزاده به رئیسی در مورد استفاده از کلمه آذری‌زبان‌ها تذکر داد و گفت: ایشان فرمودند آذری‌زبان‌ها به ایشان زنگ زدند و دلجویی کردند؛ در حالی که من فکر نمی‌کنم آذری‌زبانان به ایشان توهین کرده باشند؛ چراکه آذری‌زبانی در اینجا نبوده که به ایشان توهین کرده باشد. ضمنا باید تصحیح کنم آنچه هست در مناطق آذربایجان‌های شرقی، غربی، اردبیل، همدان، اصفهان، شیراز و خوزستان ترک‌زبانان هستند و از آقای رئیسی می‌خواهم که به این موضوع توجه کنند.

طرح مجدد سطح تحصیلات رئیسی

در ادامه یک‌ بار دیگر موضوع سطح سواد ابراهیم رئیسی مورد انتقاد مهرعلیزاه قرار گرفت و با اشاره به بداخلاقی‌های گفته شده ازسوی رئیسی در مناظره اول، یک بار دیگر به موضوع مدرک تحصیلی ابراهیم رئیسی پرداخت و گفت: آقای رئیسی از نظر کلاسیک ۶ کلاس درس خواندند و من هم با احترام عرض کردم که ایشان پس از دروس حوزوی، این دروس را معادل‌سازی کردند و دکترا گرفتند. من عرض کردم که اصولا علم اقتصاد مثل علم پزشکی، علم خاص خود را می‌خواهد.

به‌دنبال این سخنان ابراهیم رئیسی در پاسخ به مطالب عنوان شده از سوی مهرعلیزاده در مورد سطح سوادش تصریح کرد: مدرک من معادل نیست، یک مدرک حوزوی و یک مدرک دانشگاهی دارم که در سایت‌ها دیدید، اما این بحث من نیست.

انتقاد مهرعلیزاده از پیامک‌های حجاب

در بخش دیگری از مناظره مهرعلیزاده به سانسور فیلم مستندش ازسوی صداوسیما اشاره کرد و گفت: مسائل اخلاقی را باید در عمل و در جامعه جاری کنیم؛ دو روز پیش صداوسیما ۵ دقیقه از فیلم تبلیغاتی بنده را سانسور کرد؛ این بداخلاقی است و دیدیم که دو روز پیش مردم در فضای مجازی غوغا کردند و گفتند که صداوسیما که زمانی گفته می‌شد ملی باید باشد، میلی و امروز عشقی شده است.  این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: سوال من از آقای رئیسی، به‌عنوان یک قاضی این است که به چه دلیل فیلترینگ را پی‌در‌پی پیگیری می‌کنید؛ چرا اجازه می‌دهید پیامک‌هایی به دخترخانم‌ها ارسال شود. او در بخش دیگری از سخنانش یک بار دیگر به موضوع ارسال پیامک حجاب به زنان و دختران پرداخت و خطاب به رئیسی از ارسال این پیامک‌ها که آن را پیامک وحشت توصیف کرد، یک بار دیگر انتقاد کرد.  وی افزود: توقع من از آقای رئیسی که قاضی است، این است که این مسائل را تذکر دهند؛ چراکه عده‌ای ایجاد رعب و وحشت در جامعه می‌کنند. مردم و جوانان را نگران می‌کنند. چند جوان که در پارک آب‌پاشی کرده‌اند را بازداشت و گرفتار می‌کنند. این سبب فرار نخبگان و از دست دادن نیروهای ارزشمند آینده کشور می‌شود.

انتقاد از شیوه مناظره

در این میان ازجمله موضوعات مورد بحث و انتقاد در مناظره دوم، نحوه برگزاری مناظره و سوال‌های طرح شده بود که به‌صورت مشترک مورد انتقاد همتی، جلیلی، قاضی‌زاده‌هاشمی و رضایی قرار گرفت. عبدالناصر همتی در بخشی از سخنانش از شیوه مناظره انتقاد کرد و آن را شبیه به مسابقه هفتگی دانست و گفت: مردم باید پاسخ به سوالات مهم‌تر را از کاندیداها ببینند.  سعید جلیلی نیز ضمن انتقاد از شیوه مناظره گفت: این نوع مناظره‌ها و سوالات و پاسخ‌ها آیا می‌تواند به مردم کمک کند؟ بسیاری از موضوعاتی که مورد توجه مردم است، اصلا داخل بحث‌ها نمی‌آید. مثلا درباره آینده روستاییان تا الان از من سوال نشده است یا موضوعات مهم دیگر مثل بانوان، جوانان، ورزش و آموزش و پرورش.  وی با بیان اینکه نامزدها مجبورند از فرصت سه یا پنج دقیقه‌ای خود استفاده کنند، ولی این کمکی به مردم نمی‌کند، گفت: خواهش من از نامزدها این است که اگر موافق هستند مناظره بعدی این شکلی نباشد. نمی‌خواهیم تست هوش بگیریم. همه باید نظرات خود را درباره مسائل کشور بگویند و بحث کنند.  این نامزد انتخابات تاکید کرد: ۸۰ میلیون مخاطب ما هستند و آنها باید بدانند که کدام موضوع در اولویت است و حرف نامزدها را در مورد اولویت‌ها بشنوند و انتخاب کنند.   قاضی‌زاده‌هاشمی نیز در انتقاد از شیوه مناظره گفت: این نحوه پرسیدن سوالات باعث می‌شود تفاوت کاندیداها و آورده آنها دیده نشود. بنابراین انتقادی که در این زمینه صورت گرفت وارد است و می‌شود مناظره به شکل دیگری برگزار شود که تفاوت در رویکرد دیده شود.  محسن رضایی نیز درباره درخواست سعید جلیلی و نقد وی به برگزاری مناظره اظهار کرد: بحث آقای جلیلی را قبول دارم و اگر می‌شود آقای علی‌عسگری روش مناظره سوم را تغییر دهند.

کنایه رضایی به دولت

یکی دیگر از حواشی مناظره روز گذشته کنایه محسن رضایی به دولت حسن روحانی بود که گفت: معتقدم امید زمانی تحقق می‌یابد که انرژی جدیدی ایجاد کنیم و از دولت‌های خواب آلوده‌ای که شب می‌خوابند و قیمت بنزین را چندبرابر می‌کنند و مردمی که با آنها صحبت نمی‌شود، خداحافظی ‌کنیم.

انتقاد زاکانی از همتی و رضایی

در ادامه این مناظره علیرضا زاکانی هنگام پاسخ به سوالی درخصوص جمعیت، سالمندی و ناباروری گفت: نماینده آقای روحانی در اینجا هست ولی حاضر به مناظره نیست. آنها بر ضعف‌هایشان سرپوش می‌گذارند و حاضر نیستند در این باره بحث کنند. زاکانی همچنین گفت: من حاضرم با هر یک از این کاندیداها مناظره کنم که آن هم بر اساس برنامه‌ها باشد. آرزویم این بود که مناظره به‌صورت دو به دو صورت می‌گرفت که این اتفاق رخ نداد؛ بنابراین برای انجام مناظره اعلام آمادگی می‌کنم. ‎ او در ادامه با انتقاد از برنامه‌های محسن رضایی درخصوص اختصاص یارانه‌های جدید گفت: حتما باید روی منابع آن تجدیدنظر کنند؛ این اعداد و ارقام عجیب است، بنابراین موضوع را هم نباید سیاسی کرد.

عذرخواهی رضایی از اشتباه لفظی

اما در بخش دوم مناظره در همان ابتدا محسن رضایی به اشتباه لفظی خود که «یاشاسین» را «یاساشین» بیان کرده بود اشاره کرد و با بیان اینکه مردم با اشتباه من شوخی کردند، بابت این اشتباه لفظی عذرخواهی کرد. او در ادامه از علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس برای انتشار توییتی در حساب کاربری این مرکز در توییتر گلایه کرد و به‌دنبال این انتقاد مرکز پژوهش‌های مجلس در توییتی از این اقدام عذرخواهی کرد.  او در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: در تمام استان‌ها مدرسه تربیت زمامداران آینده تاسیس خواهم کرد. یک سال است این کار را شروع کرده‌ام و هزار جوان تربیت کرده‌ام.

انتقاد همتی از پیامک حجاب

در ادامه همتی خطاب به زاکانی گفت: به من می‌گوید چرا از پنج‌نفر حرف می‌زنی؟ دلیلش این است که هر پنج نفر شما یک‌جور فکر می‌کنید. وی با طرح این پرسش از پنج کاندیدای رقیب خود که چه آزادی برای این جوانان گذاشته‌اید، تصریح کرد: چرا همه جوانان می‌خواهند از کشور بروند؟ اینکه مشخص است و همه می‌دانند حتی لازم نیست من بگویم. الان برای جوانان چه تفریحی داریم؟ همتی با انتقاد از ایجاد محدودیت برای زنان در جامعه گفت: زنان را در جامعه چقدر محدود کردید؟ به من و آقای مهرعلیزاده تذکر دادند که چرا درباره دادن پیامک حجاب به زنان حرف زدید و از آن انتقاد کردید. این کار موجب ایجاد استرس برای آنان می‌شود. وی تصریح کرد: وضعیت اقتصادی کشور خراب است و ما به‌دنبال پوشش زنان هستیم.

کنایه زاکانی به همتی

به‌دنبال این سخنان، علیرضا زاکانی خطاب به همتی گفت: آقای همتی اگر ما کاندیدای پوششی هستیم، شما کاندیدای روکشی هستید،  آمده‌اید روی هشت سال بلایی که سر مردم آوردید، روکش بکشید! او در بخش دیگری از سخنانش دولت روحانی را امنیتی‌ترین دولت تاریخ معرفی کرد.

دفاع از دولت‌های خاتمی و احمدی‌نژاد

در بخش پایانی این مناظره محسن مهرعلیزاده خطاب به مردم تاکید کرد: اگر رای شما تاثیر نداشت، مه و خورشید و فلک را بسیج نمی‌کردند تا یک کاندیدا رأی بیاورد. او همچنین از طرح برخی از مسائل مبنی‌بر ممنوع‌الخروجی مسوولان انتقاد کرد. مهرعلیزاده در بخش دیگری از سخنانش گفت که دولت اصلاحات خاتمی در عدالت‌محوری، پاک‌دستی، سریع‌العمل بودن و عدالت اقتصادی شهره خاص و عام بود. او به‌نوعی از طرح مسکن مهر احمدی‌نژاد برای خانه‌دار کردن مردم نیز دفاع کرد. عبدالناصر همتی نیز در این بخش از زیرزمینی بودن موزیک رپ در کشور به‌عنوان موزیک موردعلاقه بخشی از جوانان کشور انتقاد کرد.

  • منبع
  • دنیای اقتصاد

    دیدگاه

    شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



    کد امنیتی کد جدید