امروز: چهارشنبه, ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۴ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۴ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 277494
۵۰۸
۱
۰
نسخه چاپی

چگونه می توان سن را در شناسنامه تغییر داد؟ تغییر نام از طریق دادگاه چگونه است؟

چگونه می توان نام و سن را در شناسنامه تغییر داد؟

تغییر سن در شناسنامه

هر فرد تنها یکبار در طول عمر خود می تواند اقدام به تغییر سن شناسنامه اش کند. در برخی موارد ممکن است فردی مدعی شود که سن واقعی او در شناسنامه ذکر نشده و در نتیجه بخواهد تاریخ تولد خود را تغییر دهد.

در پاره‌ای موارد در گذشته پس از فوت فرزند بزرگتر در خانواده، شناسنامه وی ابطال نمی‌شد و به فرزند کوچکتر انتقال داده می‌شد و سن واقعی شخص با آنچه در شناسنامه وجود داشت، متفاوت بود. در این صورت است که تقاضای صدور حکم بر ابطال شناسنامه کنونی و دستور صدور شناسنامه جدید مطرح می‌‍شود. در واقع شخصی که دعوای ابطال شناسنامه می‎کند، مدعی می‌شود شناسنامه‌ای که از آن استفاده می‌کرده، متعلق به خودش نبوده و پس از فوت فرزند بزرگتر به وی رسیده است.

در خصوص تغییر سن در شناسنامه دو فرض متصور است. یکی اینکه متقاضی مدعی شود اختلاف سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه‌اش بیشتر از پنج سال است که تشخیص و حل اختلاف با کمیسیون 5 نفره تشخیص سن محل صدور شناسنامه صاحب سند خواهد بود.

کمیسیون می‌‏تواند در صورت لزوم، صاحب سند را برای معاینه و تعیین سن به پزشکی قانونی معرفی کند و تصمیم کمیسیون تشخیص سن نیز قابل اعتراض نخواهد بود.

مورد دیگر این است که ادعای اختلاف سن واقعی و سن مندرج در شناسنامه کمتر از 5 سال باشد. رسیدگی به درخواست اشخاص جهت اصلاح تاریخ تولد خود کمتر از ۵ سال در صلاحیت دادگاه حقوقی محل سکونت شخص متقاضی می باشد.

دلایل برای کاهش سن

مدعی تغییر سن باید دلایل کافی داشته باشد برای مثال بتواند ثابت نماید که شناسنامه منسوب به وی در اصل شناسنامه برادر و خواهرش است که قبل از به دنیا آمده و فوت شده است ، و پدر یا مادر آنها از شناسنامه آنها برای ایشان استفاده نموده اند و در واقع شناسنامه جدید دریافت نکرده است.

همچنین برگه ولایت و اشتباهات مامورین ثبت احوال نیز می تواند از دیگر دلایل برای کاهش سن باشد.

راه های اثبات تغییر سن

یکی از این روشها مورد توجه و استناد قراردادن مدارک تحصیلاتی است که می توان گفت بهترین روش برای تشخیص ادعای مدعی تغییر سن، تاریخ سال اول ابتدایی مدعی است.

روشی دیگر تعیین توسط پزشکی قانونی است که از روی دندان ها وتراکم استخوان به عمل می‌آید.

طریق دیگری که شخص میتواند اقدام کند استفاده از استشهادیه و شهادت شهود است به این صورت که شهود ادعای متقاضی را تایید کنند که سن واقعی وی با سن مندرج او در شناسنامه تفاوت دارد.

اصلاح و تغییر سن کمتر از ۵ سال

اگر متقاضی مدعی شود که سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه اش کمتر از پنج سال اختلاف دارد، باید به دادگاه عمومی مراجعه کند و با رعایت مقررات و تشریفات مربوطه و تقدیم دادخواست طرح دعواکند.

در این مرحله قاضی ممکن است برای اثبات سن واقعی متقاضی را به پزشکی قانونی برای سنجش تراکم استخوان ارجاع دهد.

اصلاح و تغییر سن بیش از ۵ سال

اگر متقاضی ادعا کند اختلاف سن واقعی او با سن مندرج درشناسنامه اش بیشتر از پنج سال است، باید به کمیسیونی موسوم به کمیسیون تشخیص سن مستقر در ثبت احوال محل صدور شناسنامه اش رجوع کند. ریاست این کمیسیون بر عهده قاضی دادگاه محل است.

صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود حق دارد از این طریق برای اصلاح سن مندرج درشناسنامه اقدام کند. رای کمیسیون قابل اعتراض بوده و مرجع رسیدگی کننده دیوان عدالت اداری می باشد.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

چگونگی اقدام برای تغییر سن

اشخاص برای اصلاح تاریخ تولد باید به دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه مراجعه و مدارک لازم را تسلیم و رسید آنرا دریافت نماید.

تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی توسط دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن محل صدور شناسنامه به متقاضی ابلاغ خواهد شد و درخواست کننده مکلف است در وقت تعیین شده با در دست داشتن شناسنامه عکسدار در کمیسیون تشخیص سن حاضر شود و در صورت عدم حضور متقاضی چنانچه پرونده آماده برای اظهار نظر باشد، کمیسیون تصمیم لازم را اتخاذ خواهد نمود و در غیر اینصوت در خواست وی رد می شود.

کمیسیون می تواند در صورت لزوم صاحب شناسنامه را جهت معاینه و تعیین سن به پزشکی قانونی معرفی نماید. تصمیم کمیسیون تشخیص سن قابل اعتراض نخواهد بود.

تصمیم کمیسیون تشخیص سن به متقاضی ابلاغ می شود. در صورت عدم مواففقت کمیسیون با تغییر تاریخ تولد صاحب شناسنامه در خواست مجدد پذیرفته نخواهد شد.

اجرای تصمیم کمیسیون تشخیص سن در اسناد سجلی و شناسنامه مستلزم درخواست کتبی متقاضی خواهد بود.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

مدارک مورد نیاز برای تغییر سن شناسنامه

  • درخواست کتبی صاحب شناسنامه یا ولی قانونی
  • ارائه اصل شناسنامه عکسدار و تصویر آن
  • یک قطعه عکس جدید
  • اصل و تصویر حکم رشد برای اشخاص کمتر از ۱۸ سال
  • اصل تصویر مدارک مربوط به قیم یا وصی برای افراد تحت سرپرستی
  • فیش بانکی حسب تعرفه جاری نزد هر یک از شعب بانک ملی ایران بنام سازمان ثبت احوال کشور

هزینه های تغییر سن در شناسنامه

مبلغ تغییر سن بستگی به مواردی مانند: میزان سن و مدارک ابرازی دارد. به همین دلیل هر پرونده هزینه خاص خود را دارد. این هزینه شامل:

  • هزینه دادخواست تمبر غیرمالی
  • هزینه دفتر خدمات قضایی
  • هزینه پزشکی قانونی

اعتراض به رای برای تغییر سن

در خصوص تغییر سن که باید دادخواست و دعوا به طرفیت اداره ثبت احوال صادر کننده شناسنامه فرد متقاضی صورت گیرد و رای مذکور قابلیت اعتراض از سوی طرفین را در دادگاه تجدید نظر خواهد داشت، اما تصمیمات کمیسیون مقرر در ماده واحد قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها در صورتی که خلاف قوانین و مقررات باشد از سوی فرد متقاضی قابلیت طرح شکایت در دیوان عدالت اداری را خواهد داشت.

تغییر سن برای ازدواج

برای انجام این کار باید سنی که در شناسنامه دارید در واقعیت کم تر یا بیش تر از سن شما باشد و ادله قابل اثباتی وجود داشته باشد که این موضوع را ثابت کند.

در نتیجه درخواست کاهش یا افزایش سن در شناسنامه برای ازدواج اگر مدرکی ندارید، غیر قابل اثبات است.

آیا با رد تقاضای تغییر سن در دادگاه ها می توان بار دیگر تقاضا تغییر سن داد؟

اگر فردی یک مرتبه تقاضـای تغییر سن را تقدیم دادگاه نماید و رای قطعی و حکم به رد دعوی متقاضی صادر گردد، دیگر امکان طرح دعوی مجدد برای متقاضی تغییر سن وجود ندارد.

تغییر نام در شناسنامه

در ایران تغییر نام درشناسنامه دارای شرایط خاصی است که البته در خصوص کسانی که دارای اسامی مذهبی باشند، ‌این سخت‌گیری بیشتر از سایر اسامی است.

برای تغییر نام مذهبی چه باید کرد؟

در قانون هیچ منعی برای تغییر نام مذهبی وجود ندارد و افرادی که دارای نام مذهبی هستند نیز می توانند برای تغییر نام اقدام کنند. ثبت احوال مقرراتی برای تغییر نام ها بخصوص در نام های مذهبی قایل شده است.

آن هم شرط فراوانی بیشتر نام انتخابی است. بدین معنا که باید نامی که فرد انتخاب می کند از نام اول او فراوانی بیشتری داشته باشد. از جمله مواردی مثل: تغییر نام فاطمه به سارا، علی به پیمان.

تغییر نام از طریق دادگاه و طرح دعوی به چه شکل است؟

افرادی که شامل ماده ۲۰ قانون ثبت احوال نمی شدند و قصد تغییر نام خود را دارند، باید برای تغییر نام از طریق دادگاه عمومی حقوقی اقدام نمایند.

در اصل در این روش شما اقدام به طرح دعوی نموده و سپس با ارائه توضیحات و دفاعیات قاضی دادگاه را برای تغییر نام خود متقاعد می نمایید.

برای این کار باید مراحل زیر را انجام دهید:

با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و دادخواست خود را تنظیم و ثبت نمایید. شما خواهان هستید و خوانده ی این دعوی، اداره ثبت احوال است.

خواهان می تواند دادخواست خود را در محل اقامت خود، یا شهرستان محل صدور شناسنامه اقامه کند.

باید همراه دادخواست خود، مدارک و ادله خود را درصورت وجود ارائه دهید. یکی از مهمترین موارد شهادت شهود است که می توانید استشهادیه ای را از قبل تنظیم نموده و امضای شاهدین خود برسانید.

دادگاه جلسه ای به منظور رسیدگی به ادعای شما تشکیل می دهد که زمان آن با پیامک به شما اطلاع رسانی می گردد.

در جلسه دادگاه، قاضی ضمن اینکه توضیحات شما می شنود، اگر شهود حضور داشته باشید قاضی می تواند قرار استماع شهادت شهود صادر کند و اظهارات شهود در صورتجلسه دادگاه قید می شود.

در مواردی هم دادگاه قرار استماع شهادت شهود صادر می کند و به شما ابلاغ می شود که شهود خود را در جلسه ی بعد حاضر نماید. البته در موارد معدودی هم دادگاه بدون استماع شهادت شهود، حکم به تغییر نام صادر کرده است.

وکیل و نماینده قانونی اداره ثبت احوال نیز در جلسه دادگاه حاضر می شود و غالبا با دادخواست شما مخالفت می نمایند.

در این مرحله نحوه دفاع و تاثیرگذاری و ارائه لایحه دفاعیه و حتی حضور وکیل یا کارشناس حقوقی بسیار مهم و تعیین کننده است.

دادگاه پس از بررسی مدارک و دفاعیه شما و طرف مقابل رای خود را صادر می نماید.

اگر به هر دلیل حکم دادگاه به نفع شما نباشد، حکمی که دادگاه صادر می کند ظرف بیست روز از ابلاغ دادنامه، قابل اعتراض وتجدیدنظرخواهی اس.

مواد قانونی تغییر سن و نام در شناسنامه

ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها

ماده واحده – از تاریخ تصویب این قانون تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع است..

تبصره – صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر و در صورتی که اختلاف سن واقعی با سن مندرج در اسناد سجلی به تشخیص کمیسیونی‌مرکب از فرماندار یا بخشدار، رئیس اداره ثبت احوال محل و پزشک منتخب، مدیر عامل سازمان بهداری استان و رئیس شورای اسلامی شهر و یا بخش‌محل صدور شناسنامه و با عضویت و ریاست قاضی دادگاه صالحه محل تشکیل می‌گردد بیش از پنج سال باشد می‌تواند سن خود را اصلاح نماید.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

ماده ۲۰ قانون ثبت احوال

انتخاب نام با اعلام‌کننده است، برای نامگذاری یک نام ساده یا مرکب(حسین، محمد مهدی و مانند آن)که عرفا یک نام محسوب می‌شود انتخاب خواهد شد.

تبصره ۱ – انتخاب نامهایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می‌گردد و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نامهای زننده و مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است.

تبصره ۲ – تشخیص نامهای ممنوع با شورای عالی ثبت احوال می‌باشد و این شورا نمونه‌های آن را تعیین و به سازمان اعلام می‌کند.

تبصره ۳ – انتخاب نام در مورد اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است.

تبصره ۴ – در اسناد سجلی اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی کشور نوع دین آنان قید می‌شود.

تبصره ۵ – ذکر سیادت در اسناد سجلی ساداتی که سیادت آنان در اسناد سجلی پدر و یا جد پدری مندرج باشد و یا سیادت آنان با دلائل شرعی ثابت گردد الزامی است مگر کسانی که خود را سیّد ندانند و یا عدم سیادت آنان شرعا احراز شود.

تبصره ۶ – مراتب تشرف پیروان ادیان دیگر به دین مبین اسلام همراه با تغییرات مربوط به نام و نام خانوادگی آنان در اسناد سجلی ثبت می‌شود.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

  • منبع
  • گروه وکلای مهر پارسیان

    دیدگاه

    شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



    کد امنیتی کد جدید