متادون داروی مخدر صنعتی است که غالباً به عنوان داروی نگهدارنده برای مهار اعتیاد به هروئین و دیگر مواد مخدر افیونی به کار میرود. مصرف متادون بدون تجویز پزشک به شدت اعتیاد آور بوده و این روزها شاهد گسترش سوء مصرف جوانان به داروی اعتیادآور متادون هستیم.
اعتیاد به متادون
متادون نوعی مادهی مخدر صنعتی است که متعلق به گروه شبه افیونها میباشد. متادون خاصیت ضد درد دارد و در موارد درد شدید تجویز میشود. این دارو با کاهش فعالیت سیستم عصبی مرکزی، درد را تسکین میدهند.
متادون کاربرد زیادی در ترک اعتیاد به مواد مخدر ( ترک هروئین ، ترک تریاک ، ترک شیره و... ) دارد. متادون عملکردی شبیه به مورفین و هروئین دارد ولی اثر دوز آن طولانیتر از هروئین است. درمان اعتیاد توسط متادون باید تحت نظر پزشک باشد چراکه در غیر این صورت فرد به جای اعتیاد به مادهی اولیه ، به متادون اعتیاد پیدا میکند.
متاسفانه عمده مصرف متادون، مربوط به ترک مخدرهایی همچون تریاک و هروئین است اما استفاده از متادون هیچ کمکی به ترک تریاک و ترک هروئین نمی کند و تنها باعث تغییر نوع مخدر مصرفی می شود. ترک اعتیاد با متادون یا اصطلاحا درمان اعتیاد با نگهدارنده عملا هیچ کمکی به بیماران نمی کند. این یک روش غیراصولی برای درمان اعتیاد است که متاسفانه توسط برخی از مراکز درمانی مورد استفاده قرار می گیرد.
متادون بسیار اعتیادزا است و مصرف آن تحت هر شرایطی باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد می شود و مصرف کننده باید برای ترک متادون به مرکز ترک اعتیاد مراجعه کند.
نشانه های اعتیاد به متادون
فرد معتاد به متادون علائمی شبیه به هروئین و تریاک و مورفین از خود نشان میدهد. به عنوان مثال خواب آلودگی، احساس خشکی دهان و خارش بدن، سردرد، کاهش حافظه، ضعف و کمبود انرژی، تغییر ضربان قلب، نامنظم شدن تنفس، کم شدن تمرکز، کاهش سرعت حرف زدن، فراموشی، دشواری در تکلم و ... از جمله علائم مصرف متادون هستند.
علائم ظاهری و رفتاری مصرف کنندگان اولین نشانه های هستند که باید آنها را بررسی کنید، برخی از اصلی ترین نشانه ها عبارتند از:
- تورم صورت
- خواب آلودگی
- تهوع و مشکلات گوارشی
- کاهش تمرکز و اختلال در حافظه
- برخی از اصلی ترین نشانه های اعتیاد به متادون می باشند.
اما باید بدانید که مصرف متادون عوارض بسیار شدیدی دارد که باعث صدمه خوردن به اعضای داخلی بدن خواهد شد که شایع ترین این عوارض مشکلات کبدی می باشد که خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد اما برخی دیگر از عوارض مصرف متادون عبارتند از:
- افسردگی
- اختلالات روانی
- ریتم نامنظم قلب
- پوسیدگی دندان ها
- اختلالات شخصیتی
- مشکلات تنفسی
عوارض مصرف قرص متادون
مصرف طولانی مدت و بدون تجویز داروهای اعتیاد آور مانند متادون باعث تخریب اعضای داخلی بدن میشود و مرگ ناگهانی فرد را به همراه دارد. اعتیاد به متادون جزو آن دسته از مواردی است که به شدت در آسیب های کبدی تاثیرگذار است. مصرف قرص متادون بالا رفتن آنزیم های کبد و در نتیجه سرطان کبد را به همراه دارد. از عوارض مصرف قرص متادون می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- افسردگی
- اختلالات روانی
- ضربان نامنظم قلب
- پوسیدگی دندان ها
- احساس پوچی
- عدم ثبات شخصیتی
- اختلال شدید تنفسی
با وجود این عوارض نکته قابل توجه آن است که ترک هیچ ماده مخدری از ترک زولپیدم و متادون گرفته تا مخدر های افیونی نباید به یکباره (ترک یابویی) صورت گیرد. زیرا در این صورت ممکن است عوارض جبران ناپذیرتری را به همراه داشته باشد.
موارد منع مصرف متادون
مصرف همزمان متادون با برخی داروهای ممکن است خطر مرگ را به دنبال داشته باشد. مصرف همزمان الکل با متادون خطر مرگ را به دنبال دارد. از دیگر موارد میتوان بنزودیازپینها (داروهای ضداضطراب) و هروئینها را نام برد. داروهای خواب آور، ضد افسردگی، ضد پارکینسون، ضد تشنج، آنتی بیوتیک، برخی ویتامینها و مکملهای غذایی نیز با متادون تداخل دارویی دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اعتیاد کلیک کنید.
در برخی موارد فرد معتاد، اقدام به تزریق متادون میکند که موجب اوردوز میشود. زنانی که معتاد به مواد افیونی هستند اگر به درمان با متادون روی آورند برایشان بهتر است ولی به هرحال این دارو هم از راه جفت به جنین منتقل شده و کودک به دنیا آمده دچار علائم ترک خواهد بود؛ این مسئله با مراقبتهای پزشکی حل میشود.
نشانه های ترک اعتیاد با متادون
فردی که برای ترک اعتیاد سایر مواد مخدر، متادون مصرف میکند نشانههای زیر را خواهد داشت:
آبریزش بینی و عطسه، دردهای بدنی، ضعف، تعریق و لرزش، تحریک پذیری و پرخاشگری، سیخ شدن موها، اختلال در خواب، تهوع و اسپاسم ماهیچه ای. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم اعتیاد به مواد مخدر کلیک کنید.
اگر میزان مصرف متادون زیاد باشد فردعلائم شدیدتری را تجربه میکنند که از اینها میتوان به خواب آلودگی و چرت زدن، تهوع، تنفس سطحی، سرگیجه، ضعیف شدن نبض و کاهش فشار خون، اختلالات عملکرد جنسی و کاهش دمای بدن اشاره کرد.
چگونه یک فرد معتاد به مصرف متادون را بشناسیم؟
معمولا افرادی که در دام اعتیاد مصرف مواد مخدر گرفتار میشوند، ابتدا بیماری خود را انکار میکنند و تمایلی به گرفتن تست اعتیاد ندارند. از این رو علائم ظاهری و تغییرات رفتاری اولین نشانههایی هستند که میتوانند به ما در تشخیص و شناسایی افراد مبتلا به سوء مصرف متادون و یا هر ماده مخدر دیگری کمک کنند. از بارزترین نشانه های ظاهری اعتیاد به متادون میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تورم صورت و کشیدگی پوست
- خوابآلودگی غیر طبیعی
- تهوع
- خارش بدن
- دشواری در تکلم
- کاهش سرعت حرف زدن
- فراموشی، کاهش تمرکز و حافظه
- نامنظم شدن تنفس
خماری متادون چند روز است؟
یکی از رایج ترین سوالات برای ترک هر ماده مخدر دوره خماری آن است. بسیاری از افراد میخواهند بدانند که خماری متادون چند روز است؟ بسیاری از افرادی که اقدام به ترک نمیکنند از دوره خماری و دردهای ناشی از آن میهراسند. این در صورتی است که اگر ترک اعتیاد با روش های صحیح و تلفیقی متناسب با شرایط بیمار در پیش گرفته شود؛ زمان خماری و دردهای آن به حداقل حالت ممکن میرسد. عمدتاً نشانه های ترک متادون یک تا سه روز بعد از آخرین مصرف ظهور پیدا میکند و روز ششم به اوج خود میرسد.
اگر روند درمانی ترک متادون و یا هر ماده مخدر دیگری در کلینیک های ترک اعتیاد و تحت نظر روانپزشک متخصص صورت گیرد بهترین نتیجه و کمترین سختی را به همراه خواهد داشت.
دیدگاه