امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 275059
۲۱۱۳
۱
۰
نسخه چاپی
Torre pendente di Pisa

برج کج پیزا | تاریخچه و معماری برج پیزا

برج کج پیزا در شهر پیزا در ناحیه توسکانی ایتالیا با اینکه تنها برج کج جهان نیست، ولی از شناخته‌شده‌ترین آنها است.

برج کج پیزا

شگفت انگیزترین و قدیمی ‌ترین برج دنیا پیزا نام دارد که با ظاهر منحصر به فرد خود توجه توریست های زیادی را به خود جلب کرده است. برج پیزا در حقیقت ساختمان ناقوس کلیسای جامع پیزا است که در جوار گورستان آن قرار گرفته است. این برج با با ۸۵ متر طول و ۱۴۵۰۰ تن وزن در توسکنی ایتالیا واقع است. 

برج پیزا

برج کج پیزا که در زبان ایتالیایی با نام «Torre Pendente di Pisa» شناخته می‌شود، با بیشتر معماری‌های قرون وسطی فرق‌ دارد. کج بودن این برج بر تکنیک‌های پیشرفته‌‌ی معماری آن زمان سایه نمی‌افکند بلکه می‌توان گفت که طرح این برج واقعاً فوق‌العاده است. برج کج پیزا بعد از ساختمان کلیسای جامع و تعمیدگاه، سومین ساختمان قدیمی میدان کلیسای جامع در شهر پیزا است. استفاده از ستون‌ها و طاق‌های قوسی فراوان در این سازه، نشان‌ دهنده‌ی درک عمیق دو فاکتور وزن و مقدار بار و همچنین دانش گسترده‌ی معماری ایتالیایی در آن زمان است.

 تنها چیزی که معمار آن در محاسبات خود نیاورده ‌بود، پی برج بود که بر‌ روی بخش متراکم و فشرده‌ی خاک رس ساخته می‌شد.

برج کج پیزا در تمام این سال ها شاهد جنگ ها و حوادث زیادی بوده است. در جنگ جهانی دوم به دست آمریکایی ها برج های ایتالیا تخریب شد اما برج کج پیزا دور از این خطر ماند. از طرفی به دستور موسولینی برای عمود کردن این برج در پای آن بتون ریزی شد که نتیجه ای معکوس داد و برج در سطح زمین بیشتر فرو رفت. سال ها بعد با افزایش خطر ریزش برج بازدید از آن ممنوع شد و برای حدودا یک دهه برج تحت بازسازی قرار گرفت. با بیشتر کج شدن برج پیزا مهندسان و کارشناسان زیادی گرد هم آمدند تا به دنبال راه حل های برای رفع نابودی این برج شوند. تا به الان روش های بسیاری مورد آزمایش قرار گرفتند و به نظر می رسد تا چیزی حدود سه قرن دیگر ایتالیا میزبان برج کج پیزای خود باشد.

برج پیزا

تاریخچه برج پیزا

ساخت برج پیزا در 9 اوت سال 1173 میلادی آغاز‌ شد. در ‌ابتدا قرار ‌بود که برج ناقوس باشد و تا ۵‌ سال هم صاف بود اما درست بعد از تکمیل طبقه سوم در سال 1178، برج شروع به کج‌ شدن کرد. شهروندان شوکه شده ‌بودند چون کجی برج کاملاً مشهود بود. پی‌ریزی برج که تنها سه ‌متر عمق داشت، بر‌ روی مخلوط رسی متراکم ساخته شده ‌بود و خاک را تحت تاثیر قرار می‌داد.

وقتی ساختمان برج بالا ‌رفت، خاک رس دیگر قدرت لازم برای راست نگه ‌داشتن برج را نداشت. بنابراین وزن سازه مرتباً به پایین فشار می‌آورد تا این‌که روی ضعیف‌ترین بخش خاک تاثیر ‌گذاشت. بعد ‌از این اتفاق، ساخت آن به مدت 100‌ سال متوقف ‌شد. دولت امیدوار بود که خاک تثبیت ‌شود و قدرت لازم برای نگه‌ داشتن وزن برج را به‌ دست بیاورد.

در‌ همان حین، ایتالیا درگیر جنگی وحشیانه و ویرانگر با جنوا بود.پس از آن وقفه‌ی 100‌ساله، در سال 1272 میلادی، مهندس ایتالیایی «جووانی دی سیمونه» قدم جلو گذاشت و شروع به اضافه کردن ۴ طبقه‌ی دیگر به برج کرد. در واقع تلاش او برای رفع کجی اولیه از طریق بلندتر ساختن یک طرف برج از سمت دیگر، به کجی برج افزود.

دوباره در سال 1284 میلادی، ساخت و ساز متوقف شد. علت آن هم «نبرد ملوریا» بود که در آن، مردمان پیزا از جنوایی‌ها شکست خوردند. در سال 1319 میلادی، طبقه هفتم برج کامل شد. تا سال 1372 که اتاقک ناقوس برج ساخته شد، عملاً هیچ ساخت و سازی در برج انجام نشده بود.

پس از آن دوباره تا قرن نوزدهم، برج به حال خود رها شد. در سال 1838 میلادی «الساندرو دلا گراردسکا»، یکی از مهندسین شناخته شده‌ی ایتالیا، در نزدیکی پی برج یک گذرگاه حفر کرد تا مردم بتوانند معماری پیچیده‌ی شالوده‌ی برج را از نزدیک ببینید. اما باز هم برج از آنی که بود کج‌تر شد. احتمالاًٌ علت آن کاهش قوام خاک اطراف پی بود. انگار قرار بود این برج ۵۵ متری برای همیشه کج باقی بماند.

سرنوشت برج کج پیزا طی جنگ جهانی دوم شاید فقط ناشی از یک اقبال بلند و خوش شانسی باشد. این جنگ خانمان برانداز و وحشیانه که سراسر جهان را به ماتم‌کده‌ای خونین تبدیل کرده بود به ایتالیا و نزدیکی برج پیزا هم کشیده شد. وقتی سربازان آمریکایی به ایتالیا حمله کردند، به آنها دستور رسید تا تمام ساختمان‌های شهر را برای جلوگیری از خطر پنهان شدن تک‌تیر‌انداز‌های دشمن تخریب کنند.

هیچ استثنایی برای این قانون وجود نداشت و در نتیجه‌ی پیشروی آمریکایی‌ها در خاک ایتالیا، صدها ساختمان با خاک یکسان شد. تنها چیزی که از نابودی برج کج پیزا جلوگیری کرد، عقب‌نشینی آمریکایی‌ها از آن قانون بود که ضرورت تخریب ابنیه تاریخی کشور را لغو می‌کرد.

در سال 1964 میلادی، ایتالیا برای جلوگیری از واژگون شدن برج، درخواست کمک کرد. البته به دلیل اهمیت این ساختمان در صنعت توریسم شهر پیزا، دولت می‌خواست که برج همچنان کج باقی بماند. در نهایت تیمی از مهندسان و مورخان در «آزور» واقع در کشور پرتغال، گرد هم آمدند تا چاره‌ای برای این مساله پیدا کنند. آنها تصمیم گرفتند به عنوان یک راه‌حل موقت فعلاً یک وزنه تعادل از جنس سرب و به وزن 800 تن بر آن نصب کنند. در سال 1987 میلادی، اعلام شد که برج کج پیزا به همراه کل میدان کلیسای جامع، میراث جهانی یونسکو است.

در سال 1990، برج کج پیزا به روی بازدید عمومی بسته شد. ناقوس‌ها را از آن جدا کردند و از قلاب‌هایی برای ثابت نگه داشتن برج استفاده شد.

در سال 2001 دوباره بازدید عمومی از برج کج پیزا برای توریست‌ها آزاد شد. حالا دیگر برج هم مقاوم است هم ایمن.

برج پیزا

ساعات فعالیت برج پیزا

برج کج پیزا در شهری به همین نام در ناحیه فلورانس ایتالیا قرار دارد. این برج در حدود ۳۶۰ کیلومتری پایتخت ایتالیا قرار داشته و حدود ۴ ساعت با آنجا فاصله دارد. فعالیت برج از ساعت ۱۰ صبح آغاز شده و درب‌های آن تا ساعت ۵  بعدازظهر به روی عموم باز است. برای بازدید از این برج لازم است بلیط ورودی تهیه کرده و برای اینکار حدود نیم ساعت فرصت دارید.

آدرس دقیق برج پیزا: Piazza del Duomo, 56126 Pisa PI, Italy

بررسی معماری برج پیزا

مصالح به کار رفته در برج کج پیزا سنگ های مرمر سفید رنگ هستند که زیبایی این برج را دو چندان ساخته اند، مخصوصا در شب ها که با سیستم نورپردازی به کار رفته معماری خود را به خوبی نمایش می گذارد. این برج کج و تماشایی با ارتفاع حدودا ۵۵ متری در هشت طبقه با قطر بیرونی حدودا ۱۶ متر و قطر داخلی حدود۷ متری ساخته شده است. دیوارها با ضخامت حدودا چهار متر و وزن ۱۴۵۰۰ تنی برج را احاطه کرده اند، ناقوسی به وزن ۳.۵ تن نیز از بالای برج آویزان شده است. جالب است بدانید در طول سال ها برج کج پیزا برای چند بار در جهت های مختلفی کج شده است، در بین سال های ۱۱۷۴ تا ۱۲۵۰ در جهت شمال، از ۱۲۷۲ تا ۱۹۹۷ در جهت جنوب و از ۱۹۹۷ تا به الان چیزی حدود ۵ متر نسبت به سطح افق حالت کج پیدا کرده است. علت این موضوع هم سستی و نشست زمین زیر پی این برج است.

  • منبع
  • ایوار
  • الی گشت
  • علی بابا
  • ویکی پدیا

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید