تخمه آفتابگردان از گل آفتابگردان (Helianthus annuus) به دست می آید. اکثر آفتابگردان های پرورشی برای تولید روغن آفتابگردان مورد استفاده قرار می گیرند و فقط انواع خاصی برای صرفا جهت مصرف به صورت آجیل پرورش داده می شوند.
می توانید تخمه آفتابگردان را به صورت پوست کنده شده یا با با پوست خریداری و مصرف نمایید. آنها از هر دو جهت عالی هستند، اما ما فکر می کنیم که لذت شکستن پوسته به نوعی باعث می شود که دانه های آجیلی داخل آن طعم بهتری داشته باشند.
دکتر Gillian Culbertson، متخصص تغذیه، در اینباره می گوید: “مواد مغذی زیادی در تخمه آفتابگردان وجود دارد. به علاوه، آنها خوشمزه هستند. من آنها را به عنوان تاپینگ بر روی سالاد و ماست دوست دارم، و البته، آنها به صورت خام یا بوداده به تنهایی نیز قابل مصرف بوده بسیار لذیذ هستند.”
این دانه های ریز اما قوی می توانند به مبارزه با سرطان و التهاب کمک کرده و از سلامت قلب و تیروئید حمایت به عمل آورند.
در ادامه این مقاله، دکتر Gillian Culbertson درباره فواید شگفت انگیز تخمه آفتابگردان برای سلامتی، جزئیاتی را با شما به اشتراک می گذارد.
آیا تخمه آفتابگردان برای شما مفید است؟
بیشتر دانه ها و آجیل ها سرشار از مواد مغذی هستند، اما تخمه آفتابگردان دارای خواص منحصر به فردی نسبت با سایر هم نوعان خود می باشد. دکتر Gillian Culbertson می گوید: “آنها حتی مقادیر بیشتری از برخی ویتامین ها، مواد معدنی و چربی های سالم را نسبت به سایر دانه ها در خود جای داده اند.”
تخمه های آفتابگردان یکی از مغذی ترین خوراکی هایی هستند که می توانید بخورید. و برخی از مزایای آنها، مانند حمایت از عملکرد سالم تیروئید، تا حدودی منحصر به فرد است.
5 خاصیت تخمه آفتابگردان برای سلامتی
تخمه آفتابگردان منبع عالی از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین E، چربی های سالم، ویتامین های گروه B، مس و سایر مواد معدنی است. آنها حاوی مواد مغذی هستند که با سرطان مبارزه کرده، خطر بیماری قلبی را کاهش داده، قند خون را متعادل ساخته، از سلامت تیروئید حمایت به عمل آورده و التهابات را کاهش می دهند.
در ادامه این مطلب، پنج فایده اصلی خوردن تخمه آفتابگردان توضیح داده شده است.
1. کمک به پیشگیری از سرطان از طریق فراهم کردن مواد مغذی ضد سرطانی
شما می توانید با انتخاب سبک زندگی سالم به پیشگیری از بسیاری از سرطان ها کمک کنید. خوردن خوراکی های غنی از مواد مغذی یکی از مهم ترین اقداماتی است که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهید.
تخمه آفتابگردان منبع غنی از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین E و فلاونوئیدها است. دکتر Gillian Culbertson خاطر نشان می کند: «آنتی اکسیدان ها از آسیب رادیکال های آزاد که می تواند منجر به تغییرات سرطانی در سلول های شما شود، جلوگیری می کنند.»
این دانه های روغنی قدرتمند، همچنین مملو از اسیدهای چرب غیر اشباع چندگانه مفید هستند. مطالعات انجام شده در این زمینه، اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) را به عنوان یک اسید چرب ضد سرطان شناسایی کرده است. شما می توانید CLA را از بسیاری از مواد غذایی دریافت کنید. اما دانه های آفتابگردان در مقایسه با سایر دانه ها مانند کنجد، کتان و بادام زمینی، دارای بالاترین محتوای CLA هستند.
مطالعات نشان می دهد که دریافت مقدار زیادی ویتامین E از طریق غذا (به جای مکمل ها) از سرطان محافظت می کند. دکتر Gillian Culbertson می گوید: دانه های آفتابگردان یکی از بهترین منابع ویتامین E هستند. در 1 فنجان (حدود 45 گرم) دانه های خالص آفتابگردان، شما بیش از 100 درصد نیاز روزانه خود به ویتامین E را دریافت می کنید. (اما مطمئن شوید که پوسته را باز کرده و فقط دانه را می خورید چراکه پوسته آن خوراکی نیست.)
2. تقویت سلامت قلب
ویتامین E موجود در تخمه آفتابگردان فقط یک مبارزه کننده با سرطان نیست. همچنین به کاهش التهاب، که یک عامل خطر برای بیماری قلبی است، کمک می کند. علاوه بر این، مطالعات نشان می دهد که کلسترول LDL (“بد”)، کلسترول تام و تری گلیسیرید را کاهش می دهد.
دکتر Gillian Culbertson می گوید: «دانه های آفتابگردان حاوی ترکیباتی به نام فیتواسترول هستند. آنها از جذب کلسترول اضافی توسط بدن شما جلوگیری کرده و راه دیگری برای نگه داشتن میزان کلسترول شما در محدوده سالم فراهم می کنند.»
اینها همه به چه معناست؟ ویژگی های عالی برای قلب شما! التهاب و کلسترول بالا هر دو به سخت شدن شریان ها یا تصلب شرایین کمک می کنند. بنابراین، تخمه آفتابگردان واقعاً یک غذای سالم برای قلب شماست.
3. کمک به سلامت تیروئید
دکتر Gillian Culbertson می گوید: “اختلالات تیروئید بسیار شایع بوده و واقعاً می توانند زندگی و سلامت کلی شما را تحت تاثیر قرار داده و خراب کنند.”
تیروئید بر عملکردهای مختلفی در بدن شما نقش دارد، از جمله:
• سلامت استخوان ها
• رشد سلولی
• هضم
• عملکرد قلب
• متابولیسم
دریافت ید و سلنیوم کافی برای سلامت تیروئید حیاتی است. یک فنجان تخمه آفتابگردان با پوست، حاوی حدود 24 میکروگرم سلنیوم بوده و حدود 35 درصد از نیاز شما در روز را فراهم می کند.
4. کمک به مبارزه با التهاب ها
«التهاب» واژهای است که به دلایلی بسیار زیاد مورد استفاده قرار میگیرد. ارتباط بین التهاب مزمن و بیماری های جدی به خوبی شناخته شده است. التهاب یک عامل خطر برای برخی شرایط است، از جمله:
• آلرژی
• آرتروز
• سرطان
• بیماری های قلبی عروقی
• دیابت
• سکته
خوردن تخمه آفتابگردان به طور منظم ممکن است راهی آسان برای کاهش التهاب باشد که به عنوان سطح پروتئین واکنشگر C در خون شما اندازه گیری می شود.
در یک مطالعه بزرگ، محققان افرادی که پنج بار یا بیشتر در هفته دانه می خوردند (از جمله تخمه آفتابگردان) را با افرادی که هیچ دانه ای نمی خوردند مقایسه کردند. افرادی که دانه های مغذی می خوردند، 32 درصد نمرات پروتئین واکنشی C کمتری نسبت به گروه بدون دانه داشتند (هرچه سطح پروتئین واکنشگر C بیشتر باشد، نشان از التهاب بیشتری دارد).
5. جلوگیری از گرفتگی عضلانی
تخمه آفتابگردان سرشار از چندین ماده معدنی ضروری است. دو مورد از آنها، منیزیم و اسید پانتوتنیک، برای جلوگیری از گرفتگی عضلات بسیار موثر هستند.
دکتر Gillian Culbertson می گوید: کمبود منیزیم یا اسید پانتوتنیک می تواند منجر به گرفتگی و اسپاسم عضلانی شود. با این حال، توجه به این نکته مهم است که کمبود اسید پانتوتنیک امری بسیار نادر بوده و معمولا فقط با سوء تغذیه شدید یا یک اختلال متابولیک ارثی نادر اتفاق میافتد.
مصرف 1 فنجان تخمه آفتابگردان با پوسته، حاوی 150 میلی گرم منیزیم و نیم میلی گرم اسید پانتوتنیک است. این میزان برابر با 37 درصد از نیاز روزانه شما به منیزیم و 5 درصد از نیاز روزانه شما به اسید پانتوتنیک می باشد.
همچنین افزودن تخمه آفتابگردان به رژیم غذایی روانه خود کاری بسیار آسان است. آنها را به صورت ساده میل کرده، مقداری روی بلغور جو دوسر یا سالاد خود بریزید یا همراه دسر ها و سایر خوراکی های خود نوش جان کنید.
دیدگاه