حدود ۲۰ سال پیش، باستانشناسان در گورستان شائوهه واقع در شمال غربی چین مادهای سفیدرنگ روی سر و گردن مومیاییها کشف کردند. این ماده ناشناخته بود تا اینکه پژوهشهای جدید نشان داد که این ماده قدیمیترین پنیر جهان است. مومیاییهای تَرِم که به ۳۳۰۰ تا ۳۶۰۰ سال پیش بازمیگردند، این پنیر باستانی را در خود داشتند. با استفاده از فناوریهای پیشرفته دیانای، محققان دریافتند که این پنیر از شیر گاو و بز تهیه شده و نوعی «پنیر کفیر» (kefir) است که حاوی باکتریها و قارچهایی مشابه کفیر امروزی است.
منشأ پنیر کفیر و تحقیقات بیشتر
تحقیقات نشان داد که این پنیر شباهت بیشتری به گونهای از کفیر دارد که امروزه در منطقه تبت یافت میشود و این یافته باور قدیمی مبنی بر اینکه کفیر از منطقه شمال قفقاز در روسیه منشأ گرفته را به چالش کشید. این پژوهش نشان میدهد که فرهنگ کفیر از عصر برنز در منطقه سینکیانگ چین حفظ شده است. همچنین این مطالعه، فرصتی بیسابقه برای بررسی تکامل باکتری Lactobacillus kefiranofaciens در طول ۳۶۰۰ سال فراهم کرد.
اهمیت پنیر برای مومیاییها
پرسشی که باقی میماند این است که چرا پنیر روی سر و گردن این مومیاییها قرار داده شده بود؟ این نظریه وجود دارد که پنیر برای این افراد در زمان زندگیشان بسیار باارزش بوده و به همین دلیل بهعنوان بخشی از مراسم خاکسپاریشان استفاده شده است. پنیر در ۱۰ مومیایی کشف شده و این نشان میدهد که این محصول لبنی به احتمال زیاد نقش مهمی در فرهنگ و اقتصاد آن زمان داشته است.
نتایج تحقیق و مسیرهای آینده
این تحقیق، اولین قدم در استفاده از تکنولوژی پیشرفته برای بررسی محصولات لبنی باستانی و ارائه تصویری دقیقتر از زندگی انسانهای قدیمی و تعاملاتشان با طبیعت است. پژوهشگران امیدوارند با استفاده از این تکنیکها بتوانند آثار تاریخی دیگری را کشف کنند و بینشی جدید از زندگی مردم در دوران باستان به دست آورند.
دیدگاه