تشخیص دروغ: دقت به جزئیات مهم است
برای اینکه بفهمید آیا کسی به شما دروغ میگوید، باید بررسی کنید که آیا جزئیات گفتههای او مستقیماً به موضوع مربوط هستند یا خیر. این نکته بر اساس پژوهشهای جدیدی است که توسط دانیلّا کش (Daniella Cash)، استادیار دانشگاه سام هیوستون (Sam Houston University) در تگزاس انجام شده است. همچنین محققان دریافتند که اگر افراد به این مسئله توجه کنند، میتوانند بهتر راست و دروغ را از هم تشخیص دهند.
غیرکلامیها همیشه راهحل نیستند
بسیاری از مردم بر این باورند که بهترین راه برای تشخیص دروغ از طریق زبان بدن است، اما در حقیقت اینطور نیست. بر اساس یادداشتی از سوزان کراوس ویتبورن (Susan Krauss Whitbourne)، دکترای روانشناسی، در نشریه روانشناسی امروز (Psychology Today)، «نشانههای غیرکلامی در تشخیص دروغ محدودیتهایی دارند.» این موضوع به ویژه زمانی مفید است که شما در حال مکالمه تلفنی با کسی هستید و نمیتوانید از زبان بدن برای قضاوت استفاده کنید. وی مینویسد که «کانال کلامی بهترین راه است».
ما معمولاً خوب دروغ را تشخیص نمیدهیم
متأسفانه، اکثر مردم به طور طبیعی در تشخیص دروغ از راست بر اساس گفتههای افراد، مهارت بالایی ندارند. پژوهشگران دانشگاه سام هیوستون از شرکتکنندگان در یک مطالعه خواستند تا انواع مختلفی از اظهارات دانشجویان را درباره انجام یا عدم انجام تکالیفشان ارزیابی کنند. بعضی از این اظهارات کوتاه و ساده بودند، در حالی که برخی دیگر با جزئیات بیشتری همراه بودند. یافتهها نشان داد که افراد تمایل بیشتری به باور توضیحات جزئیتر دارند. برای مثال، اگر کسی دیر بیاید، ممکن است توضیحی مانند «یک تصادف شدید در جاده اتفاق افتاد و پلیس سه لاین را برای بیش از یک ساعت بست» را بیشتر بپذیریم تا توضیح سادهای مثل «ترافیک بود.»
آیا این جزئیات اهمیت دارند؟
تحقیقات قبلی نشان دادهاند که همه جزئیات به یک اندازه معتبر نیستند. یک توضیح جزئی بیشتر زمانی قابل اعتماد است که این جزئیات به طور مستقیم با موضوع مربوط باشند. برای مثال، دانشجویی که درباره آسان بودن تکالیف یا علاقهاش به درس صحبت میکند، احتمالاً بیشتر دروغ میگوید تا کسی که درباره جزئیات خاص تکلیف خود حرف میزند. هنگامی که این تفاوت به شرکتکنندگان در آزمایش توضیح داده شد، آنها بهتر توانستند حقیقت را از دروغ تشخیص دهند.
چگونه در آینده دروغ را تشخیص دهیم؟
در دفعات بعدی که مشکوک به صداقت کسی هستید، به دقت به اطلاعات خاصی که به اشتراک میگذارند توجه کنید. صرفاً به این دلیل که فردی جزئیات زیادی ارائه میدهد، تصور نکنید که حتماً راست میگوید. بررسی کنید که آیا این جزئیات واقعاً مهم هستند یا نه. اگر فرد فقط فضا را با صحبتهای بیاهمیت پر میکند، بهتر است آنچه را که گفته بررسی کنید.
دیدگاه