فناوریهای نوین و آینده سلامتی مغز
همواره میدانستهایم که سبک زندگی ما میتواند به حفظ سلامتی در طولانیمدت کمک کند. اکنون دانشمندان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا فناوریهای جدید میتوانند با پیگیری تغییرات مغزی در دوران پیری، روند پیری مغز را کند کنند یا خیر.
بازدید از لُما لیندا
یک صبح آفتابی، ماریکیه، 76 ساله و همسرش تام مرا – نویسنده مقاله اصلی به نام لارا لوینگتون- برای صبحانه در خانهشان در لُما لیندا، شهری در یک ساعت شرقی لسآنجلس، دعوت کردند. صبحانهای که سرو شد شامل جو دو سر، تخمهای چیا و توت بود و از غلات شیرین فرآوری شده یا قهوه خبری نبود – صبحانهای خالص و متناسب با هدف لُما لیندا.
لُما لیندا به عنوان یکی از مناطق آبی جهان شناخته شده است، جایی که مردم دارای طول عمر بیشتر از متوسط هستند. در این شهر، اعضای جامعه کلیسای ادونتیست روز هفتم زندگی طولانیتری دارند. آنها معمولاً الکل یا کافئین مصرف نمیکنند، رژیم غذایی گیاهخواری یا حتی وگان را رعایت میکنند و مراقبت از بدن خود را به عنوان وظیفهای دینی تلقی میکنند.
پیام سلامتی
این پیام سلامتی، همانطور که خودشان میگویند، باعث شده که این شهر موضوع دههها تحقیق درباره دلایل طولانیتر و سالمتر بودن عمر ساکنانش باشد. دکتر گری فریزر از دانشگاه لُما لیندا به من گفت که اعضای «جامعه ادونتیست روز هفتم» میتوانند انتظار داشته باشند که نه تنها طول عمر بیشتری داشته باشند، بلکه زنانش چهار تا پنج سالا و مردانش هفت سال بیشتر برای از سایر مناطق در سلامتی زندگی میکنند.
اهمیت اجتماعی شدن
ماریکیه و تام در این جامعه جا افتاده بودند. شهروندان لُما لیندا زندگی سالمی را دنبال میکنند، ذهن خود را فعال نگه میدارند و به ارزشهای اجتماعی که دین ارائه میدهد، اهمیت میدهند. جلسات منظم درباره زندگی سالم، گردهماییهای موسیقی و کلاسهای ورزش برگزار میشود.
جودی که در یک مرکز زندگی کمکی با 112 نفر دیگر زندگی میکند، به من گفت: «چیزی که نمیدانستم این بود که اجتماعی شدن چقدر برای مغز شما مهم است… بدون آن، مغز شما کوچک میشود و از بین میرود». علم همواره به فواید تعاملات اجتماعی و اجتناب از تنهایی اذعان داشته است.
پیگیری و تشخیص زودهنگام
اکنون میتوان شناسایی کرد که مغز چه کسانی سریعتر از حد معمول پیر میشود، تا بتوان آنها را پیگیری و در آینده به طور پیشگیرانه بهتر درمان کرد. با حرکت به سمت مدلهای بهداشتی شخصیسازی شده، تشخیص زودهنگام در تمام حوزههای سلامت اهمیت خواهد داشت و برای این کار از امکانات فوقالعاده هوش مصنوعی و کلانداده ها استفاده خواهد شد.
مدلهای کامپیوتری و پیشبینی پیری مغز
مدلهای کامپیوتری که چگونگی پیری مغز و پیشبینی کاهش آن را ارزیابی میکنند، توسط آندری ایرمیا، استاد دانشیاری زیستشناسی محاسباتی و پیریشناسی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به من (نویسنده مقاله) نشان داده شد. او با استفاده از اسکنهای MRI، دادههای 15,000 مغز و قدرت هوش مصنوعی،سیستمی برای تشخیص پیری سالم مغز و مغزهای دارای بیماریهایی مانند دمانس (زوال عقل) ایجاد کرده است.
فناوری MRI و تجاریسازی
شرکتهای خصوصی نیز در حال تجاریسازی این فناوری هستند. یکی از این شرکتها، Brainkey، این خدمات را در کلینیکهای مختلف جهان ارائه میدهد. موسس آن، اوئن فیلیپس به من گفت که در آینده، انجام اسکن MRI باید آسانتر شود. او گفت: «فناوری به جایی رسیده است که میتوانیم چیزها را خیلی زودتر از گذشته ببینیم. یعنی خواهیم توانست بفهمیم چه چیزی در مغز بیمار رخ میدهد. با هوش مصنوعی میتوانیم از این روند حمایت کنیم».
اهمیت سبک زندگی
در نهایت، هر دانشمند و پزشکی، همانند اعضای مناطق آبی، میگوید سبک زندگی کلید اصلی است. رژیم غذایی خوب، فعالیت بدنی، تحریک ذهنی و خوشحالی برای چگونگی پیری مغز ما بسیار مهم است.
نقش خواب
متیو واکر، استاد عصبشناسی و روانشناسی در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی و نویسنده کتاب پرفروش «چرا میخوابیم»، میگوید: «خواب مؤثرترین کاری است که میتوانید هر روز برای ریکاوری سلامت مغز و بدنتان انجام دهید». تغییرات در الگوهای خواب نیز با دمانس مرتبط است. پروفسور واکر توضیح داد که این تغییرات را میتوان از دهه 30 زندگی شناسایی کرد. بنابراین، پیگیری این تغییرات از طریق ردیابی خواب میتواند بهعنوان یک «مدل پیشگیری میانسالی» عمل کند.
تحقیق درباره سنجابهای زمستانخواب
شرکت زیستفناوری Fauna Bio در حومه سان فرانسیسکو دادههایی را از سنجابهای زمستانخواب جمعآوری میکند. وقتی دمای بدن سنجابها کاهش مییابد و نرخ متابولیک آنها به تنها 1 درصد از حالت عادی کاهش مییابد، چیز جالبی رخ میدهد. در این زمان، آنها به نظر میرسد قادر به رشد مجدد نورونها و بازسازی اتصالات مغزی خود میشوند. هدف این شرکت تلاش برای ایجاد داروهایی است که این فرایند را در انسانها شبیهسازی کنند، بدون نیاز به گذراندن نیمی از سال در خواب زمستانی!
افسردگی و دمانس
افسردگی درماننشده نیز خطر دمانس را افزایش میدهد. پروفسور لیان ویلیامز از دانشگاه استنفورد روشی را برای «بصریسازی» برخی از اشکال افسردگی بر روی مغز با استفاده از اسکن MRI شناسایی کرده و بدین ترتیب بررسی میکند که آیا درمان مؤثر بوده است یا خیر.
تلاش برای افزایش طول عمر
کنتر کسی مثل برایان جانسون پیدا میشود که هدف جاهطلبانه بازگشت به سن زیستی جوانتر را جبران کند.
این کارآفرین فناوری که میلیونها دلار صرف این کار کرده، به علم برای افزایش طول عمر اعتماد دارند. جانسون امیدوار است که دهها مکمل، 19 ساعت روزهداری، تمرینات شدید و مجموعهای از درمانها بتوانند ساعت عمر او را به عقب برگردانند.
دیدگاه