باروتروما گوش چیست؟
باروتروما نوعی بیماری مربوط به گوش است که بر اثر تغییر فشار هوا در داخل و بیرون گوش ایجاد می شود.
باروتروما گوش بیماری است که به علت تغییرات فشار، باعث ایجاد ناراحتی در گوش می شود. در هر گوش یک لوله وجود دارد که وسط گوش شما را به گلو و بینی متصل می کند. این لوله به تنظیم فشار گوش نیز کمک می کند. این لوله شیپور استاش نامیده می شود. هنگامی که شیپور استاش مسدود می شود، ممکن است باروتروما گوش را تجربه کنید.
ابتلای گاه به گاه به باروتروما گوش طبیعی است. به ویژه در محیط هایی که فشار هوا در آنجا تغییر می کند. در حالی که این شرایط در برخی افراد بی هیچ عنوان نشانه بدی نیست، اما وقوع مکرر آن ممکن است باعث عوارض جدی شود. بنابراین مهم است که تفاوت بین موارد حاد (گاه به گاه) و موارد مزمن (تکرار) این حالت را درک کنید. در این صورت می توانید متوجه شوید که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.
در باروتروماهای شدید گوش، ممکن است پرده صماخ پاره شود و در نتیجه، خونریزی یا نشت مایع از گوش روی دهد. پارگی پرده صماخ می تواند موجب کاهش شنوایی شود.
باروتروما، شایع ترین مشکل پزشکی است که در مسافران هواپیما دیده می شود. احتمال بروز این اختلال در افرادی که دچار سرماخوردگی، آلرژی یا عفونت هستند و با هواپیما پرواز می کنند بیشتر است.
علایم باروتروما گوش
- سرگیجه
- احساس درد و ناراحتی خفیف در گوش
- کاهش میزان شنوایی
- گرفتگی گوش
در صورت عدم درمان به موقع ممکن است باروتروما به بیماری مزمن تبدیل شده و علائم جدی تری به همراه داشته باشد که به شرح زیر است :
- احساس درد و فشار شدید در گوش
- ایجاد مشکلات شدید در شنیدن
- خون دماغ شدن
- عفونت گوش
- سرگیجه مزمن
- پارگی پرده گوش ( باروتروما شدید )
علت باروتروما گوش
گرفتگی لوله ای به نام شیپور استاش که گوش را به گلو و بینی متصل می کند علت اصلی این بیماری شناخته شده است. زمانی که به دلایل مختلفی مانند صعود و فرود هواپیما، غواصی، رانندگی در جاده های کوهستانی و غیره فشار هوا در داخل و بیرون از گوش از حالت تعادل خارج شود شیپور استاش مسدود شده و این بیماری ایجاد می شود.
درمان باروتروما
بیشتر موارد باروتروما گوش پس از مدت کوتاهی بدون نیاز به مداخله پزشکی برطرف میشوند.
با وجود این، میتوان علائم خفیف باروتروما گوش را با استفاده از روشهای خاص برای کمک به باز کردن شیپور استاش کاهش داد. در این روشها هوا به گوش میانی وارد یا از آن خارج میشود تا فشار متعادل شود. این روشها عبارتند از:
- جویدن آدامس، مکیدن آبنبات (قرصهای مکیدنی)، بلع یا خمیازه. حرکت دهان به باز شدن شیپور استاش کمک میکند.
- مصرف داروهای بدون نسخه (OTC) ضداحتقان بینی، آنتیهیستامین یا هر دو. اگر فردی گرفتگی دستگاه تنفس فوقانی یا آلرژی داشته باشد، این داروها ممکن است به باز ماندن شیپور استاش کمک کنند.
- توقف غواصی در اولین نشانه از ناراحتی گوش، تا زمان برای تعدیل فشار فراهم شود.
- باید از ریختن قطره درگوش خود خودداری کنید.
برای پیشگیری از هر نوع عفونتی در حین بهبود علائم، تمیز نگه داشتن گوش و دوری از آلودگی لازم است. در صورت وجود عفونت، پزشک ممکن است آنتیبیوتیک تجویز کند.
در موارد مزمن یا شدید، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که جراحی ضروری است. با استفاده از روش جراحی خاصی، میتوان لولههای کوچکی که لولههای گوش نامیده میشوند در پرده گوش قرار داد. این لولهها میتوانند مشکلات گوش میانی را برطرف کنند.
استفاده از جراحی برای جایگذاری لوله گوش در کودکانی که به دلیل عفونتهای راجعه یا تجمع مایع در گوش میانی، کم شنوایی دارند، شایع است. با وجود این، جراحان بهندرت از این روش برای درمان باروتروما گوش استفاده میکنند.
تشخیص باروتروما
این بیماری در اغلب موارد خود به خود و بدون نیاز به هیچ درمانی از بین می رود اما اگر با علائم جدی مانند درد شدید ، خونریزی و غیره مواجه شدید فورا به مطب متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا وی معاینات و درمان لازم را انجام دهد.
تشخیص باروتروما سخت نیست و پزشک می تواند با استفاده از یک دستگاه مخصوص به نام اتوسکوپ داخل گوش را معاینه کرده و سپس از شما می خواهد که هوا را در بینی بدمید با این کار وی وضعیت تجمع مایعات و یا خون پشت پرده گوش را مشاهده می کند. در صورتی که پزشک با این روش قادر به تشخیص دقیق بیماری نشد شما را در موقعیتی که باعث تشدید علائم می شود قرار می دهد تا بتواند سرنخ های مناسبی به دست آورد.
پیشگیری از باروتروما
شما میتوانید با مصرف داروهای ضداحتقان، آنتیهیستامین یا هر دو قبل از فعالیتهایی که تغییرات فشار در آنها رایج است، خطر ابتلا به باروتروما گوش را کاهش دهید. این فعالیتها شامل غواصی، پیادهروی در کوه و پرواز با هواپیما است.
شما همچنین میتوانید علائم را پیشبینی کرده و از همان روشهایی استفاده کنید که علائم اولیه را تسکین میدهد. این روشها عبارتند از:
- هنگام غواصی بهآرامی پایین رفتن
- بازدم با بینی هنگام صعود
- جویدن، خمیازه کشیدن، مکیدن آبنبات (قرصهای مکیدنی) یا بلعیدن
- بیدار ماندن هنگام برخاستن و فرود آمدن هواپیما
دیدگاه