طلاق به معنای گشودن گره و رها کردن است، و در حقوق به معنای انحلال نکاح دائم با شرایط و تشریفات خاص می باشد. بر اساس قانون، طلاق خاص همان نکاح دائم است و در عقد موقت طلاق وجود ندارد و زن در عقد موقت با بخشیدن مدت باقیمانده از عقد موقت از طرف شوهر، از زوجیت خارج میشود.
قوانین طلاق در شیراز
به نقل از بهترین وکیل طلاق شیراز ، طلاق بر طبق ماده 1133 به این صورت است که مرد میتواند هر زمان که بخواهد زن خود را طلاق دهد، و زن هم در موارد خاص میتواند از دادگاه درخواست طلاق کند.
در ایران قانون طلاق در سال 1313 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و قوانین آن از فقه امامیه برگرفته شده است و قانون مدون و منسجم در زمینه طلاق می باشد.
در سال 1346 با تصویب قانون حمایت از خانواده نخستین گام در محدود کردن اختیارات مرد در طلاق تنظیم شد. زیرا تا آن زمان مطابق با قانون حق طلاق با مرد بود و هر زمان اراده می کرد میتوانست زن را طلاق دهد.
اما بر اساس قانون حمایت از خانواده، دادگاهها فقط در موارد خاص به درخواست زن و شوهر یا توافق آنها گواهی عدم سازش صادر می کنند. طبق این قانون، طلاق هریک از زوجین باید با علل موجهه باشد. در سال 1353، هم با تصویب قانون حمایت از خانواده اختیار مطلق مرد بر دادن طلاق برداشته شد و هر یک از زوجین که تقاضای طلاق داشتند با مراجعه به دادگاه درخواست طلاق خود مطرح می کردند.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، قوانین طلاق منطبق با شرع مورد اصلاح و بازنگری قرار گرفتند و محدودیتی که برای مرد در امر طلاق ایجاد کرده بودند از بین رفت.
انواع طلاق
در قانون مدنی موجبات طلاق به سه قسمت تقسیم می شود:
- اراده مرد در طلاق
- طلاق به درخواست زن
- طلاق با توافق زوجین
طلاق به اراده مرد
در حقوق ایران، حق طلاق با مرد است. مرد هر زمان بخواهد میتواند دادخواست طلاق دهد و لازم نیست دلیل خاصی را برای تصمیمش ذکر کند و این قاعده مبتنی بر فقه اسلامی می باشد که حق طلاق را به مرد داده است و این محدودیت برای مرد وجود دارد که اگر بخواهد زن خود را طلاق دهد باید به دادگاه مراجعه کند تا دادگاه گواهی عدم سازش صادر کند و ثبت طلاق فقط با این گواهی ممکن خواهد شد.
البته ماده 1133 قانون که اختیارات نامحدود طلاق را به مرد داده بود در سال 81 13 اصلاح شد و مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر این قانون، با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق نماید.
البته در تبصره های این ماده حق طلاق برای زن نیز وجود دارد. امروزه مراحل طلاق بدین صورت است که اگر مردی بخواهد همسرش را طلاق بدهد باید به دادگاه مراجعه کند و دادگاه با ارجاع اختلاف به داوری، اقدام به صلح بین زوجین می کند ولی در صورتی که بین زن و مرد سازشی ایجاد نشود گواهی عدم سازش صادر خواهد شد.
اصولا اگر مرد عذر موجهی برای طلاق داشته باشد، موظف است مهریه، جهیزیه و نفقه زن را مطابق با قانون طلاق و مهریه پرداخت کند. اما اگر عذر موجهی نداشته باشد و صرفاً با استناد به ماده 1133 قانون طلاق بخواهد از حق خود استفاده کند، این حق برای زن وجود دارد که علاوه بر مهریه، جهیزیه و نفقه، اجرت کارهایی را که در طول زندگی مشترک به دستور مرد مجبور به انجام آنها شده است را هم از همسرش دریافت کند.
طلاق به درخواست زن
با توجه به ماده 1133 قانون طلاق، مرد هر وقت که بخواهد، می تواند زن خود را طلاق دهد. اما زن هم در موارد زیر میتواند درخواست طلاق کند:
1- با توجه به ماده 1129 قانون مدنی، در صورت استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن میتواند برای طلاق به دادگاه مراجعه کند و دادگاه شوهر را مجبور به طلاق کند.
2- با توجه ماده 1130 قانون مدنی، در صورتی که دوام زوجیت موجب سختی و مشقت زندگی باشد زوجه میتواند به دادگاه مراجعه و درخواست طلاق نماید، چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه میتواند زوج را مجبور به طلاق کند و در صورتی که اجبار میسر نشد، به اذن دادگاه طلاق زوجه صادر میشود.
3- طبق ماده 1029 قانون مدنی، هرگاه زوج 4 سال تمام غایب باشد زن او میتواند تقاضای طلاق کند. در این صورت با توجه به ماده 1023 قانون ، دادگاه می تواند طلاق او را صادر کند. طبق ماده 1023 قانون طلاق، دادگاه می تواند سه نوبت آگهی به فاصله یک ماه در جراید محل و یا یکی از روزنامههای کثیرالانتشار منتشر کند. اگر یک سال از تاریخ اولین اعلان گذشت و حیات غایب ثابت نشد حکم موت فرضی برای او صادر میشود.
طلاق توافقی
یکی از سریعترین راههای طلاق، طلاق توافقی است. در طلاق توافقی به علت توافقاتی که در کلیه امور مالی و حضانت و ملاقات فرزندان بین زوجین اعمال می شود، بحثهای کمتری را شاهد هستیم. اصولا زوجینی که قصد جدایی دارند از همان ابتدا طلاق توافقی را انتخاب میکنند. قبل از سال 1397و قبل از تصویب قانون جدید، اجرای طلاق توافقی سه روزه انجام می شد، اما برای حمایت از کانون خانواده و منصرف کردن زوجین از طلاق، قانون جدیدی تصویب کردند که طبق این قانون، پروسه و مراحل اجرای طلاق توافقی را، افزایش دادند.
شما می توانید برای دریافت مشاوره به سایت بهترین وکیل شیراز مراجعه کنید.
قوانین جدید طلاق توافقی
تا قبل از آذرماه سال 1397، زوجین برای ثبت دادخواست طلاق توافقی، به دفتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه و درخواست طلاق توافقی خود را ثبت می کردند. اما طبق بخشنامه شماره 55/13104/9000 مورخ 1397/9/5 دفاتر خدمات الکترونیک قضائی، دیگر مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون ارائه گواهی مشاور خانواده و عدم انصراف از طلاق ، نمی باشند. شما می توانید با کمک گرفتن از وکلای حقوقی مجرب در زمینه طلاق در جلسات مشاوره و دادگاه حضور پیدا نکنید. زمانی که طرفین به دفتر وکالت مراجعه میکنند، وکیل توافقات طرفین را ثبت محضری می کند.
دیدگاه