امروز: جمعه, ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۶ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۶ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 279548
۱۱۲۱
۱
۰
نسخه چاپی

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

معرفی تنگه رغِز

تنگه رغز یا عروس بهشتی که به آن عروس تنگه‌های ایران نیز گفته می‌شود در میان ارتفاعات استان شیراز قرار گرفته و به دلیل صعب‌العبور بودن مسیر، تا حدود ۱۰ سال پیش کمتر کسی از وجود آن باخبر بود.

در این دره زیبا که طی هزاران سال و در اثر برخورد آب و کشاکش آن با سنگ‌های اطراف بوجود آمده، جلوه‌های زیبایی از تلاش طبیعت برای بقا را می‌توانید ببینید. در این دره، هر آبشار زیبایی خاص خود را دارد و با دیگری متفاوت خواهد بود.

این تنگه در فاصله ۲۵ کیلومتری از شهر داراب در بخش فسارود و در کنار روستای شمس‌آباد و حسن‌آباد واقع شده و از ۶۴ آبشار و چندین حوضچه تشکیل شده است.

دیوارهای بزرگی که تنگه رغز را بوجود آورده‌اند، گاهی باعث شکل‌گیری غاری شده‌اند که در آن موجودات مختلفی زیست می‌کنند. زمانی‌که در کنار تنگه و آبشار قرار می‌گیرید صدای ریزش آب داخل تنگه و آب زلالی که می‌توان ماهی‌ها را از داخل آن دید، تصویری از رویاهای کودکی را برای شما تداعی خواهد کرد.

از جمله مزایای سفر به تنگه رغز به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی داراب امکان شنا در حوضچه زلال تنگه و دیدن رقص زیبای ماهی‌های قزل‌آلا است. با وجود شگفتی‌هایی که در این زیباترین دره های ایران گرد هم جمع شده، قاعدتاً ساعات خوشی را سپری خواهید کرد.

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

سرچشمه تنگه رغز

سرچشمه آب تنگه رغز، چشمه‌ای در میان جنگل است که تا بخش جنوبی دره زیر زمین بوده و در این بخش به روی زمین می‌آید و مسافتی حدود ۵ کیلومتر را طی می‌کند تا به تنگه برسد.

این چشمه در طول این ۵ کیلومتر، ده‌ها آبشار بزرگ و کوچک و حدود ۶۰ حوضچه طبیعی را ایجاد می‌کند. بنابراین اگر به تنگه رغز داراب فارس سفر کردید، حتماً از مسیر شکل‌گیری و سرچشمه آب تنگه نیز بازدید کنید تا شگفتی‌های بیشتری را ببینید.

حوضچه‌های تنگه رغز معمولاً عمقی بین ۶ متر تا ۲۰ متر دارند و طول برخی از آن‌ها حتی به ۱۰۰ متر نیز می‌رسد. این حوضچه‌‌ها معمولاً دارای دیواره‌های بلندی هستند که از میان آن‌ها می‌توانید آسمان آبی را ببینید.
طول تنگه رغز

تنگه رغز با طول تقریبی حدود ۴ کیلومتر و در امتداد مسیر شمال به جنوب از سرچشمه رغز قرار گرفته است.

دلیل نام‌گذاری

رغز به معنای راه و مسیری لغزنده و بِکر است. برخی از بومیان تنگه رغز را به‌نام تنگه رودخیز نیز می‌شناسند. دلیل این امر نیز چشمه‌ها و حوضچه‌های مختلفی است که در مسیر وجود دارد.

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

تنگه داراب یا رغز کجاست؟

تنگه رغز که به آن تنگه داراب نیز گفته می‌شود در بخش فسارود استان فارس و در فاصله ۳۰ کیلومتری از شمال غربی داراب و در نزدیکی روستایی با همین نام واقع شده است.

این تنگه از شمال با شهرستان نی‌ریز و استهبان، از جنوب شرقی با منطقه حسن‌آباد، از جنوب با شهرستان زرین دست و لار، از شرق با هرمزگان و از غرب با شهرستان فسا ارتباط دارد.

برای رفتن به این بهشت کوچک و زیبا می‌توانید از تور تنگه رغز از اصفهان یا شیراز استفاده کنید. یا حتی تور تنگه رغز از مشهد و تهران را ثبت‌نام کنید.

شهرستان داراب یکی از زیباترین جاهای گردشگری را دارد پس اگر به شیراز رفتید، در کنار دیدن این تنگه زیبا، نباید از جاهای دیدنی بی‌نظیر دیگر شیراز و داراب غافل شوید.

برای اینکه برنامه‌ریزی سفر به شیراز برایتان آسان‌تر شود، ما در مجله جاباما بهترین جاهای دیدنی شیراز را در یک لیست کامل با عکس و آدرس معرفی کرده‌ایم.

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

مسیر دسترسی به تنگ رغز

برای دسترسی به تنگه رغز باید به شهر داراب در استان فارس بروید. پس از پیمودن حدود ۳۵ کیلومتر در جاده داراب به شیراز، به گردنه‌ای می‌رسید که نام آن “گردنه دارکویه” است.

از اینجا به بعد مسیر خاکی شروع می‌شود و بنابراین اگر خودروی آفرود دارید می‌تواند ادامه دهید و در غیر این صورت از وسایل نقلیه موجود استفاده کنید.

بعد از اینکه از منطقه کوه درختی گذشتید، در سمت چپ خود مسیری را می‌بینید که مسیری خاکی است و عبور از آن حدود ۲ ساعت زمان می‌برد.

بنابراین لازم است در این بخش از سفر، وسایل پیاده‌روی همراه داشته باشید و کفش مناسب بپوشید.

از سمت راست جاده خاکی که حرکت کنید، اولین چشمه بیدک خواهد بود و ادامه مسیر به‌صورت پاکوب و فاقد شیب است. اما به مرور، شیب‌ مسیر افزایش پیدا می‌کند و پس از عبور از سراشیبی و گذر از سنگ‌هایی بزرگ، در نهایت به چشمه می‌رسید.

فاصله تنگه رغز تا شیراز

فاصله تنگه رغز تا شیراز بیش از ۲۴۵ کیلومتر است و گذر از این مسیر حدود ۳ ساعت زمان می‌برد.

فاصله تنگه رغز تا داراب

فاصله تنگه رغز تا داراب حدود ۲۸ کیلومتر است و عبور از این مسیر حدود ۳۸ دقیقه زمان می‌برد.

مسافت تنگه رغز تا اصفهان

فاصله تنگه رغز تا اصفهان حدود ۶۴۴ کیلومتر است و سفر از این مسیر حدود ۸ ساعت زمان می‌برد.

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

راهنمای سفر به تنگه رغز

برای سفر به تنگه رغز ادرس و موقعیت دقیق این مکان زیبا را روی نقشه نیاز خواهید داشت. اما غیر از این راهنماهایی که برای سفر لازم است، باید با نحوه پیمایش و سختی‌ها و خطرات مسیر نیز آشنا شوید. چون سفر به تنگه رغز یک سفر معمولی نخواهد بود.

پیمایش تنگه رغز

دو مسیر پیمایش برای رسیدن به سرچشمه تنگه رغز وجود دارد که یکی از آن‌ها شامل ۴ ساعت پیاده‌روی و کوه‌پیمایی است و مسیر دوم نیز ۴ ساعت زمان می‌برد اما دو ساعت آن را می‌توانید با خودرو طی کنید و ۲ ساعت دیگر را نیز پیاده‌روی و کوه‌پیمایی کنید.

در اوایل دره، جایی مناسب برای پارک خودرو وجود دارد بنابراین از این جای مسیر به بعد را می‌توانید کوهپیمایی و پیاده‌روی کنید.

تا آخرین آبشاری که بواسطه سرچشمه تنگه رغز شکل گرفته، حدود ۳ کیلومتر راه‌پیمایی خواهید داشت که در میان آب‌های زلال این دره‌ها خواهد بود. بنابراین وسایل لازم را همراه داشته باشید تا از زدن به آب تنگه لذت ببرید.

یکی از مهم‌ترین جذابیت‌های مسیر تنگه رغز، عبور از آبگیرها و آبشارهای مختلف خواهد بود که در زمان سفر گروهی، سفر را دلنشین‌تر می‌کند.

برخی از حوضچه‌های این مسیر آنچنان زلال هستند که می‌توانید عمق آ‌ن‌ها را به‌خوبی ببینید. همان‌طور که اشاره کردیم، در حد فاصل سرچشمه تا تنگه رغز، حوضچه‌ها و آبشارهای زیادی وجود دارد، بنابراین اگر از سرچشمه شروع به سفر کنید، زیبایی‌های بیشتری را خواهید دید اما در نهایت این تنگه رغز است که شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

خطرات تنگه رغز

سفر به تنگه رغز خطرات خاص خود را دارد بنابراین لازم است از همین حالا بدانید که این یک سفر طبیعت‌گردی عادی نخواهد بود و لازم است برای سفر، آمادگی جسمی کامل را داشته باشید.

لازمه آمادگی روحی برای این سفر آشنایی با خطرات احتمالی در مسیر و تنگه رغز است.

در مسیر تنگه رغز از حوضچه‌های زیادی عبور خواهید کرد، بنابراین لازم است شنا بلد باشید. در غیر این صورت نه تنها به شما خوش نمی‌گذرد، بلکه با خطرات ناگواری در حوضچه‌های عمیق این مسیر روبرو خواهید شد.

با توجه به فصلی که برای سفر انتخاب کرده‌اید، باید احتمال بارش باران را در نظر داشته باشید. با بارش باران، صخره‌ها لغزنده می‌شوند و در نتیجه احتمال پرتاب شدن به داخل حوضچه آب وجود دارد.

از طرفی لازم است با اصول صخره‌نوری نیز آشنا باشید تا بتوانید مسیر را همراه با دیگر گردشگران و با سرعت کافی طی کنید.

برای صخره‌نوری لازم است تجهیزات اولیه را داشته باشید و حداقل روش صعود، فرود و مقدمات صخره‌نوری را آموزش دیده باشید.

علاوه‌بر تجهیزات و آموزش، قوای جسمی نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار خواهد بود. چون برخی از افراد پس از مدتی خسته شده و نمی‌توانند ادامه دهند، اما چالش اصلی اینجاست که گروه نمی‌تواند به‌خاطر آن‌‌ها از ادامه مسیر باز بماند.

بنابراین اگر احساس می‌کنید در حال حاضر توانایی یا بنیه کافی برای فراز و فرودهای بسیار از حوضچه‌های این ناحیه را ندارید، سفر را به زمان دیگری موکول کنید.

با توجه به خطراتی که به آن‌ها اشاره کردیم، بهترین کار سفر با یک تور حرفه‌ای و مجرب یا همراهی راهنمایان بومی برای سفر به تنگه رغز است تا از خطرات تنگه رغز به دور باشید.

شاید این تنگه جزو خطرناک ترین تنگه های ایران نباشد اما برای داشتن سفری امن بهتر است تمامی جوانب را در نظر بگیرید.

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

بهترین زمان سفر به تنگه رغز

برای تجربه یک سفر پر از هیجان و آدرنالین آماده‌اید؟!

پیشنهاد می‌کنیم برای سفر به تنگه رغز دلربا، تا فصل بهار و تابستان صبر کنید!

بهترین زمان برای سفر به تنگه رغز، درست از اواخر اردیبهشت تا اوایل مهرماه است. در این روزهای دلپذیر سال، تنگه پر از آبی خنک است و نسیمی نرم پوست تن را نوازش می‌کند. از آفتاب خانم هم نگوییم برایتان که ترکیب گرمایش با خنکی‌ آب غوغا می‌کند.

البته شیراز در بسیاری از فصل‌ها زیبا است! بنابراین با توجه به علاقه و سلیقه خاص خودتان و راهنمایی جاباما در مطلب اختصاصی در این مورد، بهترین زمان سفر به شیراز از این شهر و دیدنی هایش لذت ببرید.

جاهای دیدنی تنگه رغز

تنگه رغز جاهای دیدنی زیادی دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها، آبشارها و حوضچه‌های تنگه رغز هستند. بنابراین غیر از مسیر که زیبایی‌های بسیار زیادی دارد، آبشارها و حوضچه‌‌ها نیز بهترین جا برای تجدید قوا و لذت بردن از طبیعت زیبای منطقه داراب خواهند بود.

آبشارهای تنگه رغز

همان‌طور که اشاره کردیم، تنگه رغز، دره‌ای آبی است که در میان طبیعتی بکر و زیبا و در میان رشته‌ کوه‌های زاگرس جنوبی قرار گرفته است.

سرچشمه این تنگه که از دل جنگل می‌آید در مسیر خود ده‌ها حوضچه آبی و ۶۴ آبشار را تشکیل داده که ۱۴ آبشار آن بسیار قابل توجه و بزرگ هستند.

برخی از این آبشارها توسط مردم محلی و کوهنوردان یا گردشگران نامگذاری شده‌اند که در ادامه تعدادی از آن‌ها را معرفی خواهیم کرد.

  • آبشار نگین با ارتفاع ۱۶ متر
  • آبشار فتح با ارتفاع ۸ متر
  • آبشار دماغه با ارتفاع ۱۲ متر
  • آبشار بوم‌رنگ با ارتفاع ۷ متر
  • آبشار حکمت با ارتفاع ۱۱ متر
  • آبشار آذرخش با ارتفاع ۶۵ متر
  • آبشار مسعود با ارتفاع ۸ متر
  • آبشار کبوتر با ارتفاع ۲۵ متر
  • آبشار یادگار با ارتفاع ۴ متر

تنگه رغز یا عروس بهشتی؛ عروس تنگه‌های ایران

حوضچه های تنگه رغز

تنگه رغز علاوه‌بر آبشارهای فراوان، حوضچه‌های متعددی نیز دارد که در طول مسیر و به‌صورت طبیعی شکل گرفته‌اند. این حوضچه‌ها دارای عمق‌های مختلفی هستند و برای عبور از آن‌ها نیازمند تجهیزات هستید. در ادامه به معرفی برخی از مهم‌ترین حوضچه‌های تنگه رغز می‌پردازیم.

  • حوضچه جام با طول ۳۶ متر و عمق ۶ متر
  • حوضچه آذرخش با طول ۱۱ متر و عمق ۶ متر
  • حوضچه وداع با طول ۷ متر و عمق ۱۰ متر
  • حوضچه کبوتر با طول ۶ متر و عمق ۲۰ متر
  • حوضچه نگین با طول ۴۱ متر و عمق ۸ متر
  • حوضچه دماغه با طول ۴ متر و عمق ۲ متر
  • حوضچه گلاب با طول ۱۲ متر و عمق ۷ متر
  • حوضچه حکمت با طول ۳۲ متر و عمق ۱۵ متر
  • حوضچه فتح با طول ۶ متر و عمق ۱٫۵ متر
  • حوضچه مسعود با طول ۱۵ متر و عمق ۱۲ متر
  • حوضچه بوم‌رنگ با طول ۳۱ متر و عمق ۸ متر
  • حوضچه یادگار با طول ۱۱ متر و عمق ۸ متر
  • منبع
  • جاباما

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید