حقوق نیوز/ سلامت و بهداشت/ دهان و دندان
آلودگی مسواک
آلودگی مسواک از جمله مواردی است که علیرغم اهمیت فراوان بسیاری از افراد به آن توجهی ندارند.
مسواک به عنوان وسیله ای که عموماً به شکلی روزانه و در یکی از مهمترین اعضای بدن یعنی دهان از آن استفاده می گردد باید به شدت مورد محافظت از آلودگی ها قرار گیرد.
در مورد مسواک زدن که مهمترین عامل حفظ بهداشت دهان و دندان است بیش از صدها تحقیق از جنبه های مختلف انجام گرفته است که از آن جمله می توان به تحقیق در زمینه نوع مسواک و روش مسواک زدن اشاره کرد. ولی به نحوه نگهداری مسواکها بندرت اشاره می شود.
مسواکها بین دفعات استفاده در اماکنی قرار می گیرند که اکثراً از دسترس میکروارگانیسم ها و آلودگیها در امان نمی باشند.
مسواکها می توانند منبعی از عفونتهای مکرر دندانی و یا حتی باکتریها باشند.
مسواکها می توانند حاوی ویروس و باکتری باشند و آنها را منتقل نمایند.
در بیماران مبتلا به بیماری های عفونی از قبیل سل، هپاتیت ویروسی و یا ایدز، میکروبها می توانند به راحتی منتقل شوند.
اگر تحمل شنیدنش را دارید باید بگوییم که طبق یک پژوهش که در سال ۲۰۱۲ در یکی از دانشگاه های انگلیس انجام شد، هرمسواک استفاده شده ای حدود ۱۰ میلیون باکتری را لابلای برس خود مخفی کرده است. جالب است بدانید که این مقدار باکتری حتی بیشتر ازباکتری های یک صندلی توالت متوسط است که در هر اینچ مربع آن ۵۰ نوع باکتری وجود دارد.
البته باید گفت سیستم ایمنی بدن ما در مقابله با باکتری ها قوی است و هنوز موردی گزارش نشده که با استفاده از مسواک به عفونت های باکتریایی دچار شده باشد. اما باید درباره نگهداری از مسواک مان وسواس به خرج دهیم.
مسواک و نحوه نگهداری از آن
هرگز مسواک را در توالت و حمام نگهداری نکنید
با هر بار دستشویی رفتن و سیفون کشیدن، تعداد زیادی باکتری در هوای دستشویی منتشر می شوند. طبیعی است که هیچ کس دلش نمی خواهد این باکتری های كثيف روي مسواكش بنشيند،
طبق یک مطالعه جدید بسیاری از بیماری های ویروسی، باکتریایی و عفونی خطرناک از طریق مسواک هایی که در حمام و یا دستشویی (نزدیک توالت) نگهداری می شوند، به راحتی شیوع پیدا می کنند.
محققان دانشگاه کوینیپیاک آمریکا دریافتند بیش از 60 درصد مسواک هایی که نزدیک به توالت قرار داده می شوند، آلوده به میکروب های مدفوع هستند. محققان به این نتیجه رسیدند که این موضوع می تواند تا 80 درصد احتمال بروز عفونت را در بدن بالا ببرد.
محققان دانشگاه کوینیپیاک آمریکا به تازگی در یک مطالعه مسواک های دانشجویان مقیم خوابگاه را که دست کم هر ۹ نفر از یک حمام مشترک استفاده می کردند، تجزیه و تحلیل کردند.
محققان متوجه شدند که ۶۰ درصد از این مسواک ها به ماده مدفوعی آلوده هستند.
به گفته محققان، این مطالعه همچنین نشان داد در دانشجویانی که هر کدام یک حمام برای خود داشتند نیز احتمال چسبیدن ذرات ریز مولکول های مدفوع خودشان به دهان آنها وجود دارد اما ماده مدفوعی خود شخص نگرانی، کمتری ایجاد می کند.
لوران آبر از دانشگاه کوینیپاک در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: نگرانی اصلی وجود ماده مدفوعی خود شخص بر روی مسواکش نیست بلکه نگرانی چسبیدن ماده مدفوعی شخص دیگری به مسواک است که شامل باکتری، ویروس ها و یا انگل هایی می شود که در میکروب های طبیعی شخص نیست.
محققان همچنین متوجه شدند که از ۶۰ درصد مسواک های آلوده، ۸۰ درصد به ماده مدفوعی شخص دیگری آلوده بود.
انتروباکتریاسه و سودوموناسه از گونه های باکتری هایی هستند که در مدفوع وجود دارند و می توانند مسواک ها را آلوده کنند.
این باکتری ها در دستگاه گوارش انسان به طور طبیعی وجود دارند، اما در دیگر نقاط بدن باعث ایجاد بیماری می شوند.
به گفته محققان و میکروبشناسان دانشگاه آریزونا نیز به طور متوسط در یک کاسه توالت حدود سه میلیون میکروب وجود دارد که این میکروبها میتوانند تا دو متر جابهجا شوند و روی زمین، دیوارها و روی مسواک قرار بگیرند.
لذا نباید مسواک را نزدیک به محل توالت قرار دهید. ولی گذاشتن مسواک در محیط حمام (که توالت ندارد یا از توالت فرنگی آن استفاده نمی شود) و در محیط دستشویی که از توالت جداست (بین روشویی و توالت، دیوار و درب وجود دارد) اشکالی ندارد.
مسواک به حالت عمودی قرار دهید
بگذارید مسواک تان به صورت عمودی خشک شود، یعنی به جای گذاشتن آن داخل کشو یا جاهای دیگر آن را در ظرف تمیزی به صورت عمودی قرار دهید تا هوا بخورد. این وضعیت بهترین حالت برای جلوگیری از رشد باکتری ها در مسواک است.
مسواک را بشویید
پس از هربار استفاده مسواک را خوب بشویید. با این کار بقایای مواد غذایی یا خمیردندان را کاملا از مسواک می زدایید.
برای شست وشوی مسواک میتوان از آب استفاده کرد. همچنین برای از بین بردن میکروبها و آلودگیهای مسواک میتوان به مدت 30 ثانیه آن را درون ماکروفر قرار داد. با این روش آلودگیهای مسواک از بین میرود. اما توجه داشته باشید که همین عمل ممکن است کارایی مسواک را تحت تاثیر قرار دهد و به عبارتی به ساختمان مسواک آسیب وارد کند.
مسواک را خشک نگه دارید
مسواک تان را خشک نگه دارید، زیرا باکتری ها مکان های مرطوب را دوست دارند. بنابراین روی مسواک خیس درپوش نگذارید، زیرا از خشک شدن آن جلوگیری می کند.
طبق گفته دکتر هارمس، باکتریها عاشق محیطهای مرطوب هستند. پس بلافاصله بعد از مسواک زدن سعی کنید آن را به طور کامل خشک کرده و رطوبت روی آن را بگیرید. نکته مهم دیگر این است که هیچ گاه روی مسواک را با پوششهای مخصوص نپوشانید. با این کار رطوبت در یک محیط کوچک به دام میافتد و رشد باکتریها را سرعت میبخشد.
مسواک را در محفظه دربسته ای قرار دهید
تحقیقات نشان داده که گاز ناشی از توالت در هوا منتشر می شود و تا فاصله ۶فوتی برسطح محیط اطراف می نشیند. پس اگر مسواکتان در نزدیکی توالت است باید آن را در محفظه دربسته ای قرار دهید.
هرگز از مسواک مشترک استفاده نکنید
مسواک یک وسیله کاملا شخصی است: مهم نیست که شما چه قدر به خواهر، برادر، همسر یا هماتاقی خود نزدیک هستید. هیچگاه اجازه ندهید که شخصی غیر از شما از مسواکتان استفاده کند. همچنین مسواکهایتان را در یک فنجان در کنار هم قرار ندهید، زیرا تماس آنها با هم میتواند باعث انتقال میکروبها شود.
مسواک خود را دور بیاندازید
بهترین کار برای کاهش باکتریها روی مسواکها این است که آنها را به فاصلههای زمانی منظم تعویض کنید. سازمان دندانپزشکی آمریکا توصیه میکند بعد از 3 یا 4 ماه استفاده از مسواک، آن را تعویض کنید. اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف است، بهتر است فاصله تعویض مسواکها را کمتر کنید و آنها را هر دو ماه یکبار و حتی زودتر تعویض کنید. اگر از مسواک برقی استفاده میکنید، با رعایت همین فاصله زمانی سر قابل تعویض آنها دور بیندازید و از سر جدید استفاده کنید.
روش های تمیز کردن مسواک
آب اکسیژنه
این ماده می تواند به سادگی مسواکتان را ضدعفونی کند. کافی است سر مسواک را برای مدت ۵دقیقه در این مایع قرار دهید و سپس آن را با آب ولرم بشویید و بعد بگذارید در معرض هوا خشک شود. برای حفظ پاکیزگی مسواک بد نیست هفته ای یک بار این کار را انجام دهید.
دهانشویه
سرمسواک را برای مدت ۱۰دقیقه در مایع دهانشویه قرار دهید و سپس آن را با آب داغ بشویید و بگذارید خشک شود. اگر مایع دهانشویه درخانه ندارید می توانید همین کار را با الکل طبی انجام دهید.
آب جوش
مقداری آب را به دمای جوش برسانید و سپس سر مسواک را برای ۱۰-۵ ثانیه درون آن قرار دهید. به همین سادگی مسواک خود را ضد عفونی کرده اید.
منابع (References)
payameiran.com
dandaanplus.com
tebyan.net
dandane.ir
zistboom.ir
بررسی آلودگی میکروبی مسواکها و عوامل مرتبط با آن - دکتر نصرت نوربخش و دیگران - مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی - 1384
دیدگاه