کدو در طب سنتی ایرانی
بر طبق نظر حکمای طب سنتی، کدو از نظر طبیعت سرد و تر بوده و از نظر خواص، خنک کننده و مرطوب کننده است. علاوه بر این مدر بوده و انسداد مجاری را باز می کند. این میوه ملین است و برای رفع یرقان مفید می باشد. همچنین کدو خون ساز است و خوردن پخته آن برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی توصیه می شود. گل و پوست میوه آن ضد سم است.
از گوشت میوه کدو به عنوان ضماد زخم، درمان کننده تاول، جوش، سوختگی، التهاب و ورم چرکی استفاده می شود.
تخم کدو ضد کرم بوده و به خصوص برای دفع کرم کدو به کار می رود. خوردن تخم آن بدن را چاق می کند و برای رفع خشونت سینه و خروج اخلاط خونی از سینه و سرفه گرم و تشنگی، زخم روده ها و مثانه و سوزش مجرای ادرار مؤثر است.
روغن تخم کدو برای تقویت اعصاب، رفع تب، دل پیچه، رفع یبوست دماغ و بی خوابی بسیار مؤثر است.
مالیدن ضماد روغن تخم کدوی شیرین با دم الاخوین که نرم ساییده شده باشد و یا با مغز تخم کدو که خوب ساییده شده باشد، برای زخم های سر و بدن اطفال و زخم های گوشه دهان و بناگوش و زخم های آلت تناسلی مرد مفید است.
اگر روغن تخم کدو هر روز چند بار بوییده شده و هر شب بر سر مالیده شود، مالیخولیا و سرسام را درمان می کند.
خاکستر پوست کدو به همراه سرکه موجب از بین رفتن لک های بدن می شود. پوست خام کدو به صورت ضماد برای درمان سوختگی های شدید، قطع خونریزی جراحات و زخم های خورنده و زخم آلت تناسلی مفید است.
برگ کدو نیز انواع سوختگی ها را درمان می کند و خستگی و کوفتگی دست و پاها را برطرف می کند و از آن در درمان اسهال شدید استفاده می شود.
دم کرده برگ کدو مخلوط با خاکستر به صورت ضماد برای کمردرد زنان حامله مفید است.
اگر چند قطره از آب کدوی خام با شیر انسان مخلوط کرده و در گوش و بینی ریخته شود، برای درمان سردرد گرم، سرسام، هذیان، جنون، بی خوابی و ورم های گرم مفید است و ضماد ساییده کدو به پیشانی اطفال برای ورم گرم پیشانی و سر، سردرد گرم، رفع خشکی دماغ و بی خوابی سودمند است.
اگر اسفناج را با کدو و جو و یا ماش پوست گرفته، در روغن بادام و آب بپزند، خوردن آن برای درد سینه و سرفه گرم مفید است.
خوردن کدوی پخته، تشنگی را کاهش می دهد و گرمی و التهاب کبد گرم را فرو می نشاند. خوردن آی کدوی پخته با عسل، ملین و مسهل طبیعی است و اگر با مغز فلوس و ترنجبین و بنفشه خورده شود، مسهل صفرا است و برای تب های صفراوی و خونی مناسب است و اگر با تمر هندی و شکر خورده شود، مسهل صفراوی سوخته و پاک کننده روده ها و کلیه است و برای تسکین حرارت دماغ و تب های گرم موثر است.
ضماد کدوی پخته روی معده و کبد و کلیه، موجب کاهش حرارت و التهاب آن ها می شود و خوردن پوست خشک کدو برای بواسیر و خونریزی از آلات داخل شکم مفید است و خوردن انواع کدو برای اشخاص گرم مزاج صفراوی و خونی، جوانان و در مناطق گرم همیشه مفید است.
خواص درمانی کدو از نظر علمی
اثر کدو در درمان دیابت
در آزمایش هایی که بر روی دانه کدو انجام شده، محققین گزارش کرده اند که مصرف این ماده غذایی باعث کاهش سریع میزان قند خون و افزایش میزان انسولین در سرم و عوارض ناشی از بیماری دیابت از قبیل چربی خون و آسیب های کلیوی در موش های آزمایشگاهی می شود.
در تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان داده شده که میزان اثرات کدو در کاهش میزان قند خون بسیار بیشتر از داروهایی است که به طور رایج برای درمان دیابت استفاده می شود.
در بررسی هایی که بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است، محققین گزارش کرده اند که پکتین کدو در تنظیم میزان قند خون نقش اساسی دارد.
از ترکیبات مهم دیگر موجود در کدو که در درمان بیماری دیابت موثر می باشند، می توان به پلی ساکاریدهای متصل به ترکیبات پروتئینی، اینوزیتول، روی، کروم و کبالت اشاره کرد.
مصرف کدو از طریق افزایش ترشح انسولین از پانکراس و بازسازی سلول های بتا، باعث کاهش و تنظیم قند خون در بیماران مبتلا به دیابت می شوند.
اثر کدو در پیشگیری و درمان سرطان
یکی از بیشترین کاربردهای مصرف کدو در طب سنتی در درمان و پیشگیری سرطان و بزرگ شدگی پروستات بوده است.
بزرگ شدگی پروستات در آقایان با ناراحتی های دستگاه ادراری – تناسلی به خصوص مشکل در دفع و کاهش میزان ادرار همراه است.
مطالعات آزمایشگاهی در 53 بیمار مبتلا به بزرگ شدگی پروستات نشان می دهد که مصرف کدو به مدت 3 ماه باعث کاهش معنی دار دی هیدروتستوسترون در بافت پروستات آن ها و علایم این بیماری نظیر عدم ادرار و انسداد دستگاه ادراری می شود.
مشخص شده است که مصرف کدو برای پیشگیری و درمان سرطان کبد نیز مفید است. در بررسی هایی که بر روی حیوانات آرمایشگاهی انجام شده، محققین گزارش کرده اند که کوکوربیتاسین موجود در کدو باعث کاهش اندازه تومور، کاهش تعداد سلول های سرطانی و افزایش طول عمر حیوانات مبتلا می شود.
یکی از مهم ترین عوارض شیمی درمانی بیماران مبتلا به سرطان و مصرف داروهای ضد سرطان کم خونی و فقر آهن است. مصرف کدو در حیوانات مبتلا به سرطان و انجام شیمی درمانی نشان داده است که کدو باعث ذخیره هموگلوبین، آهن و جلوگیری از کم خونی می شود.
مصرف دانه کدو میزان ابتلا به سرطان معده، سینه، ریه، روده بزرگ و راست روده را کاهش می دهد. مصرف کدو با جلوگیری از جهش در سلول های بدن انسان میزان ابتلا به سرطان را در انسان کاهش می دهد.
یکی از مهم ترین ویژگی های کدو این است که برخلاف سبزیجات و میوه هایی نظیر زردآلو، کیوی، سیب، آناناس و همچنین چغندرقند به هنگام حرارت دیدن، خواص ضدسرطانی خود را از دست نداده و حتی خواص آن در مقایسه با حالت نپخته بیشتر می باشد.
اثر مصرف کدو در درمان بیماری های دستگاه ادراری
مطالعات مختلف گزارش کرده اند که مصرف 60 میلی گرم مغز تخمه کدو همانند مکمل ارتوفسفات باعث کاهش بروز بیماری های دستگاه ادراری از قبیل سنگ مثانه و عدم دفع ادرار می شود. همچنین مشخص شده است که مصرف کدو با داشتن خواص آنتی اکسیدانی میزان آسیب های وارده به کلیه را نیز کاهش می دهد.
در مطالعه ای که بر روی افراد مبتلا به اختلال ادراری (مثانه بیش فعال) انجام گرفت، تجویز خوراکی روغن تخم کدو به این بیماران، به طور معنی داری شدت علائم این بیماری را کاهش می دهد.
اثر کدو در درمان بیماری های انگلی
یکی از مهم ترین موارد استفاده مصرف کدو در کشورهای آفریقایی در پیشگیری و درمان بیماری مالاریا می باشد.
امروزه آزمایش های مختلف نشان داده است که تریترپن های موجود در کدو از تکثیر انگل عامل بیماری مالاریا در مراحل مختلف رشد و نمو خود به خصوص مرحله کبدی و در زمانی که در خون افراد وجود دارد، جلوگیری می کند.
اثر کدو در پیشگیری از کم خونی و فقر آهن
در مطالعاتی که اثر مصرف 30 گرم مغز تخمه کدو به مدت چهار هفته را بر روی غلظت آهن سرم زنان بررسی کرده اند، نشان داده است که مصرف دانه کدو باعث افزایش آهن سرم و درصد ترانسفرین می شود. در تحقیقی که بر روی تاثیر تجویز خوراکی برگ کدوی پودر شده بر روی پارامترهای خونی موش های صحرایی انجام گرفت، گزارش شد که پس از مصرف آن به میزان 25 گرم در روز و به مدت 6 روز، این گیاه با افزایش میزان هموگلوبین، هماتوکریت، و غلظت میانگین هموگلوبین توانست از بروز کم خونی در موش های مورد آزمایش بکاهد.
اثر کدو روی دستگاه گوارش
طب سنتی و مطالعات بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان داده است که کدو برای درمان ناراحتی های دستگاه گوارش از قبیل زخم معده مفید می باشد.
کدو سبز حاوی مقادیر بالایی آب است. که آب به صورت کلی باعث بهبود هضم غذا شده، به درمان زخم معده کمک می کند، خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر را کاهش می دهد و به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
سرعت هضم کدو سبز بالاست و چون فیبر موجود در آن زیاد است می تواند به بهبود حرکات روده و درمان یبوست و اسهال کمک کند.
کدوهــا محتــوی آب، الکترولیت هــای ضروری و مــواد مغذی انــد. بنابراین کدو سبز و ســایر کدوهای تابستانه برای بهبود مشکلات گوارشــی و دیورتیکولیت (التهاب دیورتیکول هــای جــدار روده به خصوص روده ی بزرگ) توصیه می شــوند.
براساس تحقیقات کدو سبز با حفاظت ضدالتهابی اش از دستگاه گوارش خطر ســندروم روده ی تحریک پذیــر، علائم مرتبط بــا زخم و سندروم روده چکه کن را کاهش می دهد.
براســاس شــواهد موجود تضعیف ســد مخاطی بــا کاهش ایمنی بــدن و افزایش اختـلالات روده ای، موجب بروز ســندروم روده ی تحریک پذیر در برخی افراد می شود.
مصرف غذاهایــی مانند ســبزیجات تازه غیرنشاســته ای که خاصیــت ضدالتهابی دارند، اولین گام در جهت کاهش التهابات و مشکلات روده ای است.
کدو ســبز به خاطر داشتن مقدار زیادی آب به راحتی هضم می شــود. علاوه بر این فیبر موجود در کدو ســبز دارویــی طبیعی برای درمان اســهال و کاهش یبوســت است. برای افزایش حداکثری عملکرد گوارشــی، ســبزیجات را به صورت کامل مصرف کنید، یعنی تخم و پوســت آنها را هم که سرشار از مواد مغذی است، مصرف کنید.
کمک به سلامت قلب به خاطر خاصیت ضدالتهابی
بخش عمده کدو ســبز و سایر کدوها از آب و کربوهیدرات های پلی ســاکاریدی ساخته شده است. کدوهای تابستانه محتوی مقدار زیادی از نوعی فیبر به نام «پکتین» هستند.
پکتین نوعی پلی ســاکارید مفید اســت که به سـلامت قلبی-عروقی و کاهش طبیعی کلســترول خون کمک می کند.
پکتین علاوه بر کدو سبز، در سیب و گلابی نیز وجود دارد.
پکتین به سلامت سرخرگ ها کمک می کند و احتمال بروز بیماری های ناشی از التهابات را کاهش می دهد. بنابراین کدو ســبز در برابر دیابت و مقاومت به انسولین محافظت ایجاد می کند.
از طرف دیگــر چاقی موجب تقویت عواملی می شود که در بروز بیماری های قلبی مؤثرند. کدو سبز با کمک به کاهش وزن، خطر ابتلا به بیماری هــای قلبی را کاهــش می دهد.
براســاس مطالعات رژیم های غذایی با قند و کربوهیدرات پایین بــر کنترل وزن مؤثر اســت. زیرا این رژیم ها بر انسولین و سایر هورمون ها تأثیرات مثبتی بر جای می گذارند. البته در این بین عوامل دیگری مانند مصرف چربی های ســالم و میوه هــای کامل هم بر سـلامت قلب مؤثرند. فارغ از سایر عوامل می توان با قطعیت گفت کدو ســبز در حفظ سلامت قلب و کنترل وزن نقش مثبتی دارد.
10 خاصیت تخم کدو
۱- محافظ پروستات
مصرف تخم کدو، مشکلات ناشی از بزرگ شدن پروستات را کاهش میدهد.
۲- تقویت کننده مثانه
برخی تحقیقات روی حیوانات نشان داده، عصاره کدو، تقویت کننده خوبی برای عملکرد مثانه است.
۳- درمان افسردگی
این ماده غذایی حاوی ترکیب تریپتوفان است که طبیعتا ضد افسردگی است.
۴- پیشگیری از پوکی استخوان
به خاطر وجود مقادیر فراوان روی، تخم کدو محافظ طبیعی خوبی در برابر پوکیاستخوان است.
۵- ضد التهاب طبیعی
تخم کدو بدون برجای گذاشتن عوارض جانبی داروهای ضدالتهاب، به نحو موثری التهاب را کاهش میدهد.
۶- پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه
تخم کدو، طی نتایج حاصله از تحقیقات از تشکیل سنگهای کلیه از جنس اگزالات کلسیم پیشگیری میکند.
۷- از بین برنده انگلها
در بسیاری از فرهنگها، برای درمان کرم کدو و دیگر انگلها، از تخم کدو استفاده میکنند.
۸- سرشار از منیزیم است
مصرف نصف پیمانه تخم کدو، ۹۸ درصد از نیاز روزانه بدن به منیزیم ، ماده معدنی که بیشتر آمریکاییها به کمبود آن دچار هستند، را برطرف میکند.
۹- کاهش دهنده کلسترول
به خاطر وجود فیتواسترولها، ترکیباتی که سطح کلسترول LDL را کاهش میدهند، این ماده غذایی باعث پایین آمدن سطح کلسترول بد خون میشود.
۱۰- پیشگیری از سرطان
فیتواسترولهای موجود در این ماده غذایی، محافظان خوبی در برابر ابتلا به انواع سرطانها محسوب میشوند.
منابع
اثرات درمانی کدو از منظر متون اسلامی، طب سنتی ایرانی و طب رایج - میرحسن موسوی - تاریخ پزشکی - شماره 33 - 1396
دیدگاه