امروز: شنبه, ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۰ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 277475
۲۱۴۰
۳
۰
نسخه چاپی

ادیان مختلف در هندوستان | بررسی ادیان رایج در هندوستان

تنوع نژادی، فرهنگی، زبانی و مذهبی هندوستان به این کشور چشم‌اندازی شگرف از همزیستی مسالمت‌آمیز میان اعتقادات گوناگون بخشیده‌است.

ادیان رایج در هندوستان

دین و مذهب در هندوستان

کشور هند یکی از بزرگترین کشورها است که تاریخی بلند و پرفراز و نشیب داشته است. جمعیت این کشور در حال حاضر بیش از یک میلیارد نفر است. از گذشته تا کنون هند یکی از پرجمعیت ترین کشورهای جهان بوده و در میان این جمعیت فراوان و بی شمار، فرهنگ های متعددی رواج داشته اند. مردم هند از نظر فرهنگ، باور، اعتقادات، مقدسات و… تنوع زیادی دارند.

از نظر مذهب و آیین، هند کشور بسیار تاثیرگذاری است. مفاهیم رایج در بین فرقه های مختلف در هند، امروزه در بسیاری از نقاط دنیا رواج پیدا کرده اند. مفاهیمی مانند تناسخ، کارما و طالع بینی.

رایج ترین دین در کشور هند، هندوییسم است. این دین شاخه های بسیار متعددی دارد اما در میان مهمترین ادیان هندوستان، بیشتر از سایرین مورد استقبال مردم قرار گرفته است. این دین که بر پایه باورهای سنتی، کتاب های باستانی و خدایان کهن و مفاهیمی هم چون تناسخ و کارما شکل گرفته است، در میان حدود 80 درصد از مردم هند رواج دارد.

دین اسلام دومین دین رایج در هند است و حدود 10 درصد از جمعیت مردم به این آیین باور دارند. از دیگر ادیان مهم در هند سیکیسم، مسیحیت، بودیسم و جینیسم را می توان نام برد.

دین در هند با تنوع باور‌ها و شیوه‌های مختلف مذهبی مشخص می‌شود. هند یک دولت سکولار است که دین رسمی ندارد. در طول تاریخ هند، دین بخش مهمی از فرهنگ کشور بوده‌است. تنوع مذهبی و تحمل بالای دینی، هر دو در کشور توسط قانون پشتیبانی می‌شود.

ادیان رایج هندوستان

هندوئیسم

همان طور که از نام این آیین هم مشخص است، مهد آیین هندوییسم، کشور هند است. بیشتر از نود درصد هندوهای جهان در کشور هند قرار دارند و رایج ترین دین در کشور هند، هندوییسم است. از میان مهمترین ادیان هندوستان، آیین هندو مهم ترین مورد شناخته می شود. در کشور هند زیارتگاه ها، معابد و صومعه های مخصوص آیین هندوییسم به فراوانی یافت می شوند.

حدود 80 درصد مردم هند به آیین هندوییسم روی آورده اند. هندوییسم پس از مسیحیت و اسلام بزرگترین دین در جهان است و قدمت آن به حدود 6 هزار سال می رسد. در این آیین به آن بهشت و جهنمی که در ادیان ابراهیمی مانند اسلام و مسیحیت مورد اشاره قرار گرفته اند، باور ندارند. بلکه اصل دین هندو بر احترام به کتاب های باستانی، سنت های دینی برهمنان و بندگی خدایان کهن بنا شده است.

اصل تناسخ

یکی از اصل هایی که در دین هندو به آن باور دارند، اصل تناسخ است. این که هر انسانی پس از مرگش مجددا در انسانی دیگر متولد می شود و زندگی پس از مرگ به این شکل جریان دارد. آیین هندو بر اساس فرهنگ و سنت های باستانی هند و رسوم پیشینیان شکل گرفته است.

در آیین هندو، گاو موجودی مقدس و دارای ارزش و احترام بسیار است. گاو نمادی از حاصل خیزی و باروری زمین بوده و هندیان ارزش بسیاری برای آن قائل هستند. طبق باور پیروان این دین، در تمام دنیا یک روح واحد و یکسان وجود دارد که نام آن برهمن است. تمام موجودات زنده نیز یک روح درونی دارند که ذات آن با برهمن یکی است. اما به دلیل اشتغال به جاذبه های مادی این دنیا، روح درونی افراد با برهمن پیوند نمی یابد.

آیین هندو شاخه های بسیار زیاد و متعددی دارد. در میان این شاخه ها تفاوت های گوناگونی دیده می شود. اما همه این شاخه های مختلف هندوییسم در چند اصل با یکدیگر مشترک هستند؛ مانند باور به کارما (این که هر کار خوب و بدی به خود انسان باز می گردد)، باور به تناسخ و باززایی، باور به دارما (نظم درونی همه موجودات و کائنات).

هم چنین طبق باور هندو، کسی از چرخه باززایی و تناسخ رهایی می یابد که به رستگاری رسیده باشد.

در گذشته نام آیین هندو، برهمایی بوده است که دلیل آن باور به روح کیهانی برهمن است؛ بعدها نام هندو به این آیین اطلاق شد. از جمله مهم ترین شهرها برای پیروان این آیین می توان به بنارس اشاره کرد.

اصل تناسخ

مسیحیت

یکی دیگر از مهمترین ادیان هندوستان که محبوبیت قابل توجهی دارد، مسیحیت است. مسیحیت اولین و بزرگترین دین جهان است. اما در هند تعداد پیروان آن نسبت به مسلمانان و هندوها کمتر است. آیین مسیحیت سومین آیین محبوب و مهم در هند شمرده شده و حدود 2 درصد جمعیت هند به آن ایمان دارند.

اسلام

حدود ده درصد از جمعیت هند را مسلمانان تشکیل می دهند. اسلام پس از هندوییسم مهم ترین و محبوب ترین دین در کشور هند تلقی می شود و بسیاری از مردم به آن باور دارند. از حدود قرن هفتم میلادی اسلام به تدریج به هند راه پیدا کرد. دلیل این موضوع تصرف ایران که در آن زمان بسیار گسترده بود، توسط اعراب مسلمان است.

در زمان حکومت غزنویان در ایران گسترش اسلام در هند بیشتر هم شد و به همین دلیل بسیاری از مردم هند به اسلام ایمان آوردند. امروزه اسلام و مسلمانان در هند جز بخش های مهم جامعه تلقی می شوند. دولت کشور هند سکولار بوده و سعی می کند تعادل و صلح را در بین پروان ادیان بر قرار سازد. در همین چارچوب مسلمانان هند نیز حق برگزاری مراسم و جشن گرفتن برای اعیادشان را دارند.

از جمله مراسم های مذهبی که در هند مورد توجه مسلمانان است می توان به ماه محرم، ماه رمضان، عید قربان و تولد پیامبر اسلام اشاره کرد. بیشتر جمعیت مسلمان هند را اهل سنت تشکیل می دهند. حدود 30 میلون نفر هم شیعه در هند زندگی می کنند. این افراد با صلح و بدون مشکل در کنار یکدیگر زندگی می کنند. البته در چند سال اخیر بین هندوهای افراطی و مسلمانان ساکن هند اختلافات جدی پیش آمده است.

مراسم و اعیاد اسلامی در هند

مسلمانان در هند شاهد برگزاری تمام جشن‌های اسلامی هستند که در سراسر دنیا برگزار می‌شود. علاوه بر جشن، در هند شاهد روز بزرگداشت زیارتگاه‌ها و سالگرد مرگ مقدسین نیز می‌توان بود. تمام مراسم‌های مسلمانان در هندوستان بر اساس تقویم اسلامی است که چند روزی از سال خورشیدی کمتر است. بنابرین هر سال تاریخ مناسبت‌های مسلمانان تغییر می‌کند.

از مهم‌ترین مراسم مسلمانان که در هندوستان برگزار می‌شود، رمضان، محرم، عید میلاد پیامبر و عید قربان است. در این مراسم نماز مخصوص در مساجد، روزه، جشن گرفتن و داد و ستد خواسته‌های مشخص شده انجام می‌شود. البته بد نیست بدانید؛ از آنجا که سال نوی مسلمانان اول محرم است این گونه ذکر شده و از طرفی روز عاشورا را هم محرم مینامند که مراسم عزاداری برگزار می‌شود.

مهمترین مراسم مسلمانان در هند رمضان است که در یک ماه اسلامی به همین نام برگزار می‌شود. این ماه شبیه یک نمایشگاه در سراسر کشور است. منطقهٔ مسلمان‌نشین شب هنگام هنوز روشن و سرزنده است و مردم تقریباً تمام شب را بیدار میمانند. تمام روز‌های این ماه مردم از دستور‌های اسلام پیروی می‌کنند و روزه می‌گیرند و روزه را نزدیک غروب بعد از نماز می شکنند. این اقدام در تمام این روز‌های یکسان است. مردم متعلق به جامعه‌های دیگر اشتیاقی برای برپایی شادمانی دارند که نشان دهندهٔ اتحاد در عین تنوع رایج در هند است.

همه جشنواره‌های برجسته مسلمانان در هند، با تعصب مذهبی خاصی برگزار می‌شود:

• رمضان جایگاهی خاص در تقویم رویداد‌ها دارد. مراکز آموزشی و دفاتر دولتی در رمضان تعطیل است. (منظور عید رمضان است)

• عید قربان که جشنواره‌ای برای قربانی کردن است در دهم تا دوازدهم ماه اسلامی به نام ذی الحجه برگزار می‌شود. بعد از یک ماه روزه داری در رمضان المبارک، آیین‌هایی انجام می‌شود که زمان‌هایی مشخص دارد.

• محرم، یادآور شهادت حسین بن علی ابن ابیطالب نوه پیامبر است.

  • منبع
  • گلفام سفر
  • خبرگزاری آنا

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید