جویدن ناخن یا اونیکوفاژی چیست؟
جویدن ناخن یا اونیکوفاژی ( Onychophagia) یک عارضه آسیب شناختی مربوط به دهان و آراستگی است که با گازگرفتگی مزمن، و غیرقابل کنترل ناخن همراه است. این کار برای ناخن ها و بافت اطراف آن مخرب است. جویدن ناخن به عنوان یکی از اختلالات وسواس – اجباری طبقه بندی می شود.
ناخن جویدن اختلال شایع بین سنین 12- 3 سالگی است که در دختران شایع تر از پسران است و در بزرگسالان نیز مشاهده می شود که علاوه بر آسیبی که به انگشت وارد می شود به بافت های دهان و دندان نیز آسیب می رساند و باعث بیرون زدگی دندانها و ایجاد مشکلات فکی دهانی می کند که مهمترین این مشکلات فاصله ی بین دندان های بالا و پایین در قسمت قدام و بیرون زدگی زبان و جلو زدگی قسمت قدام فک بالا است که علاوه بر مشکلات زیبایی باعث لکنت زبان و اشکال رد تلفظ حروف نیز می شود.
دلایل جویدن ناخن
استرس و اضطراب
جویدن ناخن به عنوان یک راه برای کاهش تنش و اضطراب استفاده میشود. این عمل میتواند به فرد کمک کند تا احساس آرامش بیشتری پیدا کند. افرادی که به طور مزمن دچار اضطراب هستند، ممکن است بیشتر به این رفتار گرایش پیدا کنند.
عادت طولانیمدت
جویدن ناخن ممکن است از دوران کودکی آغاز شده و به دلیل عدم ترک این عادت، به بزرگسالی منتقل شده باشد. این عادت ممکن است به صورت ناخودآگاه انجام شود و فرد حتی متوجه جویدن ناخن خود نشود.
بیحوصلگی و بیقراری
جویدن ناخن میتواند یک روش برای پر کردن زمان در مواقع بیحوصلگی باشد. برخی افراد هنگام فکر کردن یا تماشای تلویزیون ناخنهای خود را میجوند تا ذهن خود را مشغول نگه دارند.
وسواس فکری و عملی (OCD)
در برخی موارد، جویدن ناخن میتواند بخشی از یک الگوی وسیعتر از رفتارهای وسواسی-اجباری باشد. افراد مبتلا به OCD ممکن است به دلیل افکار یا ترسهای وسواسی ناخنهای خود را بجوند.
اختلال نقص توجه و بیشفعالی (ADHD)
افراد مبتلا به ADHD ممکن است به دلیل نقص توجه و نیاز به تحریک بیشتر، به جویدن ناخن گرایش پیدا کنند. لذا توصیه می شود در صورت تشخیص بیش فعالی نسبت به درمان بیش فعالی توسط رونشناسان و روانپزشکان اقدام کنید.
نارضایتی و انتقاد از خود
جویدن ناخن میتواند نشانهای از نارضایتی و انتقاد از خود باشد. این رفتار ممکن است راهی برای مجازات خود به دلیل احساسات منفی یا خطاهای گذشته باشد.
عوامل ژنتیکی و خانوادگی
برخی مطالعات نشان میدهند که جویدن ناخن میتواند تا حدی به عوامل ژنتیکی مرتبط باشد. اگر یکی از والدین یا اعضای خانواده عادت به جویدن ناخن داشته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که فرد نیز این عادت را به دست آورد.
عوامل محیطی و اجتماعی
محیطهای پرتنش یا استرسزا، مانند محیط کار یا زندگی، میتوانند محرکهای قوی برای این رفتار باشند. فشارها و توقعات اجتماعی نیز میتوانند نقش داشته باشند، به ویژه در مواقعی که فرد با مسائل مهم و استرسزا مواجه است.
عادت ناآگاهانه
در بسیاری از موارد، فرد ناخنهای خود را بدون آگاهی و به طور ناآگاهانه میجود. اگر جویدن ناخن شما یا فردی که میشناسید به حدی است که باعث مشکلات جسمی یا روانی شده است، مشاوره با یک متخصص بهداشت روان یا رواندرمانگر میتواند مفید باشد. این متخصصان میتوانند به شما کمک کنند تا علل زمینهای را شناسایی کرده و راهکارهای مناسبی برای مدیریت و کاهش این عادت ارائه دهند.
علائم و نشانه های جویدن ناخن
برخی از محسوس ترین علائم اختلال جویدن ناخن عبارتند از:
ناخن های شکننده به علت جویدن ناخن ها
در این اختلال، افراد ناخن های خود را با دندان های خود جویده و خرد می کنند. در صورتی که این اختلال ادامه پیدا کند، می تواند باعث شکستگی ناخن شود که نیاز به درمان دارد.
خراشیدگی و آسیب به پوست اطراف ناخن
جویدن ناخن می تواند باعث خراشیدگی و آسیب به پوست اطراف ناخن شود. بنابراین به طور مداوم به راهکار های درمانی برای جلوگیری از سایر مشکلات نیاز خواهید داشت.
ناهنجاری های دندانی
این اختلال می تواند باعث ناهنجاری های دندانی شود که در این صورت نیز نیاز به درمان های بعدی وجود خواهد داشت.
عفونت های باکتریایی و ویروسی
جویدن ناخن می تواند باعث ورود باکتری ها و ویروس ها به بدن شود و منجر به عفونت های باکتریایی و ویروسی شود. بنابراین لازم است آن را جدی بگیرید.
در صورتی که شما یا فردی از اطرافتان به این اختلال مبتلا هستید و علائمی که ذکر شد را تجربه می کنید، بهتر است به روانپزشک مراجعه کنید تا راهکارهای درمانی مناسب را برای شما تعیین کند. افرادی که دارای اختلال جویدن ناخن هستند را می توانید از دست هایشان تشخیص دهید.
عوارض جویدن ناخن
علاوه بر احساس خجالت به دلیل جویدن ناخن و داشتن ناخن های زشت، اثرات منفی و خطرناک دیگری نیز این عادت زشت دارد، مانند:
عفونت های دهان
موقع جویدن ناخن، معمولا دست ها کثیف و آلوده هستند. لذا باکتری ها و میکروب های مضر روی دست باعث عفونت دهان، لب ها و لثه می شود.
مشکلات دندانی
ناخن ها سفت هستند و جویدن آن ها کاری سخت است. لذا اگر ناخن های خود را بجوید، دندان ها به خصوص دندان های جلویی خود را خراب می کنید.این عادت حتی روی ظاهر دندان های شما نیز موثر است. لذا علی رغم داشتن دست هایی زشت، دندان های جلویی شما شکسته و ترک خورده می شوند.
ناتوانی استفاده از دست ها
اگر عادت کرده باشید که مدام ناخن های خود را بجوید و دستتان داخل دهانتان باشد، نمی توانید به درستی وظایف شغلی خود را انجام دهید. در موارد شدید، جویدن ناخن باعث می شود فرد نتواند کارهای عادی و روزمره خود را نیز انجام دهد.
عفونت ناخن
جویدن ناخن باعث می شود ناخن های شما ضعیف و سست شده و باکتری ها و قارچ ها وارد ترک های کوچک و زخم های روی ناخن شما شوند. اگرچه برخی انواع عفونت های ناخن به راحتی درمان می شود، ولی برخی دیگر مثل قارچ ناخن به سختی بر طرف می شود.
رشد عجیب و غریب ناخنها
اگر شما به بافتهای اطراف ناخن تان آسیب بزنید ممکن است رشد ناخنها را برای همیشه متوقف کنید. این کار همچنین شکل ناخنها را نیز غیر طبیعی میکند.
تاثیر در لبخند زدن
ممکن است جویدن ناخن هایتان باعث ترک خوردن یا شکستن دندان هایتان شود و بر روی لبخند زدن شما تاثیر گذار باشد.
بیماری ها
دستها و ناخنها معمولا محل تجمع میکروبها هستند هنگامی که شما بارها دست تان را درطول روز وارد دهان میکنید خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را در خود افزایش میدهید. همچنین میتواند موجب آسیبهای پوستی شود و راهی برای ورود میکروبها به بدن ایجاد میشود.
شرم اجتماعی
افرادی که ناخنهایشان آسیبدیده یا جویدهشده است، ممکن است در موقعیتهای اجتماعی احساس خجالت کنند و به دلیل ظاهر ناخنهایشان از حضور در جمعها پرهیز نمایند.
پیشگیری از جویدن ناخن
جویدن ناخن را ممکن است یک شبه نتوانید ترک کنید اما با گذشت زمان و کمی تلاش میتوانید این عادت بد را ترک کنید و برای این کار میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید:
ناخنهایتان را کوتاه کنید
اگر ناخن هایتان به اندازه کافی بلند نباشد که بتوان آن را با دندان جوید ممکن احساس خوبی برای جویدن ناخن هایتان نداشته باشید و به ترک این عادت بسیار کمک خواهد کرد.
ناخنهایتان را با لاک بد مزه بپوشانید
طعم تلخ ناخنها باعث میشود قبل از جویدن ناخن دوباره به آن فکر کنید.
ناخنهایتان را مانیکور کنید
با خرج کردن پول و گذراندن وقت در سالنهای زیبایی، ناخن هایتان زیبا تر به نظر میرسد و از جویدن آن اجتناب میکنید.
دستکش بپوشید
ممکن است احمقانه باشد اما با این کار به ناخن هایتان دسترسی ندارید و دیگر آنها را نمیجوید. با این حال اگر بنا به هر دلیلی نمیتوانید دستکش بپوشید میتوانید از لاک برای پوشیدن ناخن هایتان استفاده کنید.
عوامل تحریک کننده را بیابید
توجه کنید که در چه زمانهایی شروع به جویدن ناخن هایتان میکنید و سعی کنید راه حلی برای مقابله با آن بیابید.
دستها و دهان خود را مشغول کنید
دست هایتان را با کار یا وسایل مختلف مشغول کنید یا اینکه شروع به جویدن آدامس کنید، به جای جویدن ناخنها، انرژی خود را صرف این کارها کنید.
افزایش مصرف کلسیم
اگر شما دچار کمبود کلسیم باشید ناخن هایتان شکننده و ضعیف میشود و زیبایی نخواهد داشت. کلسیم باعث میشود که تا ناخنهای سالم تر و قوی تری داشته باشید و شکنندگی آن کمتر شود.
استفاده از موانع فیزیکی
یکی از راههای ساده برای جلوگیری از ناخن جویدن، استفاده از بانداژ یا دستکش است. این روش دسترسی به ناخنها را محدود میکند و از جویدن آنها جلوگیری مینماید.
مدیریت استرس
از تکنیکهای آرامشبخش مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا استفاده کنید تا استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید و میل به ناخن جویدن را کاهش دهید.
تمرین تجسم و تقویت ذهنی
هر زمان که تمایل به جویدن ناخنها پیدا کردید، ناخنهای سالم و دستهایی تمیز و زیبا را در ذهن خود تجسم کنید. این تکنیک میتواند انگیزه شما را برای ترک این عادت افزایش دهد.
ورزش منظم و تقویت اراده
ورزش منظم میتواند سطح استرس را کاهش دهد و تمرکز شما را بهبود بخشد، که در نتیجه میل به ناخن جویدن کمتر خواهد شد
ایجاد سیستم پشتیبانی
اهداف خود را با دوستان و خانواده در میان بگذارید. آنها میتوانند شما را در مسیر ترک این عادت همراهی کنند و در مواقع ضروری به شما یادآوری کنند که به هدف خود پایبند باشید.
جایگزین کردن عادت
هر بار که احساس کردید میخواهید ناخنهای خود را بجوید، به جای آن یک رفتار دیگر مانند فشردن توپ ضداسترس یا جویدن آدامس را امتحان کنید.
تعیین اهداف واقعبینانه
مهم است که اهداف واقعبینانه و تدریجی تعیین کنید. به جای انتظار تغییرات فوری، به پیشرفتهای کوچک خود توجه کنید و این تغییرات را جشن بگیرید. ترک یک عادت نیاز به زمان دارد و ممکن است چندین ماه طول بکشد تا به نتیجه برسید، پس صبور باشید و اجازه دهید تغییرات به تدریج در زندگی شما شکل بگیرند.
درخواست کمک حرفهای
اگر عادت ناخن جویدن به حدی شدید است که باعث آسیب جسمی یا ناراحتی روانی شده، ممکن است نیاز به کمک حرفهای داشته باشید. درمان شناختی-رفتاری (CBT) یکی از روشهای مؤثر برای مقابله با رفتارهای جبری مانند ناخن جویدن است.
صبر و پیگیری در ترک عادت ناخن جویدن کلیدی است
ترک عادت ناخن جویدن ممکن است دشوار باشد، اما با استفاده از راهکارهای ذکر شده، میتوانید به تدریج از این عادت خلاص شوید. توجه به عوامل محرک، مراقبت از ناخنها و ایجاد تغییرات کوچک میتواند به شما کمک کند تا دستانی سالم و زیبا داشته باشید و از تأثیرات منفی این عادت رهایی یابید.
دیدگاه