امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی

دین و اندیشه

آلن دوباتن؛ درباره آلن دوباتن چه می دانیم؟

آلن دو باتن (Alain de Botton) نویسنده انگلیسی/سوییسی نام‌آشنایی است که کتاب‌های او چند سالی است در قفسه پرفروش‌ترین‌های کتاب‌فروشی‌ها جاخوش کرده‌اند. او که دغدغه اصلی‌اش کاربرد فلسفه در زندگی روزمره…
۱ ماه پیش

آیا می دانید ابن سینا «جِنّ» را چگونه تفسیر می‌کند؟

ابن سینا که بدون تردید نامدارترین و برجسته‌ترین فیلسوف عالم اسلام است، غیر از فلسفه، احاطۀ جامعی به سایر علوم زمان خود از پزشکی گرفته تا موسیقی و ریاضیات داشت. به علاوه بخشی از آثار او که شاید کمتر…
۱ ماه پیش

تجربه نزدیک به مرگ؛ شگفتی های زنده ماندن در لبه ی مرگ

تجربه نزدیک به مرگ مدت‌هاست که تخیل ما را مجذوب خود کرده است، با داستان‌هایی از نور سفید، برخورد با عزیزان درگذشته، و شنیدن صداهایی که عمیقاً در بافت فرهنگی ما جا افتاده است. عناصر ثابت در این…
۵ ماه پیش

زندگی و میراث رابیندرانات تاگور: نوری از شعر، نویسندگی و فلسفه

زندگی رابیندرانات تاگور رابیندرانات تاگور Rabidranath Tagor شاعر، نویسنده و متفکر مشهور هندی بود که در سال ۱۸۶۱ در شهر کلکته در خانواده ای بسیار ثروتمند و پر جمعیت متولد گردید و در ۱۹۴۱ در شهر کلکته…
۶ ماه پیش

دعاهایی برای آرامش بخشیدن به اعصاب و کاهش استرس

برای رفع نگرانی ها و استرس های خود چه دعایی بخوانیم؟ دعا یکی از راه های ارتباط با پروردگار هستی به شمار می رود که گاهی اوقات آرامش بی نظیری را به فرد دعا کننده می بخشد. دل انسان تنها با یاد خدا آرامش…
۶ ماه پیش

اسماء الهی در آیین یهودیت: رهنمودی به نام‌های خدا و معنای عمیق آنها در اعتقادات یهودیت

اسماء الهی در آیین یهودیت در تنخ (تورات و کتب انبیاء بعدی بنی اسرائیل)، تلمود و زوهر نام های زیادی به خداوند اطلاق شده است که غیر از یک نام اصلی و اعظم، سایر اسامی به نوعی صفت و لقب برای او محسوب می…
۷ ماه پیش

حضرت محمد(ص) و رفتار اخلاقی و مهربانانه با گربه‌ها

اخلاق نیکوی پیامبر اسلام در برخورد با همه ی موجودات خلقت الگوی زیبایی برای امت اسلامی است. احادیث بسیاری از سفارش پیامبر در مورد حیوانات در دست است. بخصوص حضرت علاقه ی ویژه ای به گربه ها داشته اند.…
۷ ماه پیش

تعریف زیبایی؛ علم و فلسفه در این باره چه می‌گویند؟

علم درباره زیبایی چه می‌گوید؟ علوم تجربی حتما به دنبال ارائه تعریفی از زیبایی نیستند. این علوم بیشتر درگیر چگونگی واکنش ما به زیبایی‌اند. مثلا یکی از پرسش‌هایی که در علم مطرح شده این است که وقتی ما…
۹ ماه پیش

معرفی کتاب هاوس و فلسفه، همه دروغ می گویند!

«کتاب هاوس و فلسفه: همه دروغ می‌گویند»، کتابی از مجموعه «هاوس و فلسفه» است که مضامین و مفاهیم فلسفی موجود در سریال تلویزیونی محبوب «House، M. D. » را بررسی می‌کند. این کتاب توسط هنری یاکوبی ویرایش…
۹ ماه پیش

عشق اصیل از دیدگاه سیمون دوبوآر، فیلسوف فرانسوی

برای سیمون دو بوآر، فیلسوف فرانسوی، عشق رابطه‌ای پیچیده و دشوار است و با دو مخاطرهٔ بزرگ روبه‌روست. از طرفی، عشق می‌تواند شریکِ شما را به شیئی تنزل دهد که صرفا برای تزئین خودتان آن را با خود حمل…
۹ ماه پیش

آنچه باید از مواجهه علی بن ابیطالب با ابن ملجم مرادی یاد بگیریم

بی شک یکی از تجلی گاه‌های اخلاقی میان فرزانگان در تاریخ بشری، روایتی از مواجهه علی بن ابی طالب علیه السلام در زمان حاکمیت جهان اسلام با عبدالرحمان بن عمرو بن ملجم مرادی معروف به ابن ملجم مرادی است که…
۱۱ ماه پیش

نوروز آیینی زرتشتی یا باستانی

بهنام مرادیان، نویسنده و پژوهشگر زرتشتی است. وی دانش‌آموخته رشته اقتصاد از دانشگاه علامه‌طباطبایی است و به گونه خودآموخته در زمینه دین و فرهنگ زرتشتی در جهان امروز به پژوهش می‌پردازد. مرادیان تاکنون…
۱۱ ماه پیش

زندگی روزمره با طعم فلسفه باستان

به‌گفتۀ فیلسوف فرانسوی، پیر هادوت، فلسفۀ باستان موضوعی بود که باید در هر لحظه به‌کار گرفته می‌‌شد و هدف آن تحول کل زندگی فرد بود. هادوت پی برد:«”حکمت حقیقی“ صرفاً باعث نمی‌شود که ما بدانیم: بلکه باعث…
۱ سال پیش

جستجوی معنا در جهان بی‌ معنی

«طاهر بن‌جلون»، نویسنده و شاعر فرانسوی-مراکشی سال ۱۹۶۵ در زمان دیکتاتوری سلطان حسن دوم به‌دلیل شرکت در یک تظاهرات مسالمت‌آمیز دانشجویی دستگیر می‌شود. او را همراه ۹۴ دانشجوی معترض دیگر در یک پادگان…
۱ سال پیش

تأمل در باب مرگ همانند پوشیدن کت خزدار در تابستان است

یادآوری مرگ ـ یا اصطلاحا ممنتو موری ـ در طول تاریخ مرسوم بوده است. بودیسم و رواقی دو سنت باستانی هستند که اندیشدن درباب مرگ را مرکز طریقت‌های خویش قرار داده‌‌اند. برای هر دو [این سنت‌ها] نقطۀ شروع،…
۱ سال پیش

نیهیلیسم؛ تهدید همیشگی

نیهیلیسم تهدیدی همیشگی‌ست. به عقیده هانا آرنت، فیلسوف قرن ۲۰م، این تهدید نه صرفا در قالب «اندیشه‌هایی خطرناک»، که خطری در ذات تفکر است. اگر مدتی طولانی در ایده‌ای غور کنیم، صرف‌نظر از این‌که ابتدائا…
۱ سال پیش

فلسفه نمی‌تواند به پرسش «چگونه زیستن» پاسخ دهد

این پرسش که «چگونه زندگی کنیم؟» در مواقع بحران و یاس زیاد مطرح می‌شود. اما این سوال جواب سرراستی ندارد که مثلا به‌عنوان «گزینه صحیح» همواره دمِ دست‌مان باشد. این نوع سوالات مثل درد‌هایی‌ست که ممکن…
۱ سال پیش

از کرامت انسانی بدانید

کرامت انسانی به زبان ساده ارزش ذاتی هر کدام از آدم‌هاست. به‌رسمیت‌شناسی کرامت بشر، یعنی احترام به جایگاه ویژهٔ انسان‌ها که ما را از بقیهٔ حیوانات متمایز می‌کند؛ چیزی که غیرقابل انکار است. آزادیخواهیْ…
۱ سال پیش

چه چیزی انسان را از دیگر جانداران متمایز می‌کند؟

سنت‌ اگزوپری نویسنده رمان شازده کوچولو (۱۹۴۳)، در کتاب دیگر خود، زمین انسان‌ها (۱۹۳۹)، قصه‌ای جالب را درباره دوست و همکار خلبانش هانری گیومه بازگو کرده است. در اوایل تاسیس پست هوایی فرانسه، این دو…
۱ سال پیش

امر «معاصر» چیست؟

«۱» دو قرن پیش، امانوئل کانت در یکی از مقالات خود، به سؤال «روشنگری چیست؟»، چنین پاسخ قاطعانه‌ای می‌دهد: «روشنگری خلاص‌شدن انسان از دست صغارت است؛ صغارتی که گناهش بر گردن خود انسان است.» این تعریف…
۱ سال پیش