امروز: یکشنبه, ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ برابر با ۱۵ رمضان ۱۴۴۶ قمری و ۱۶ مارس ۲۰۲۵ میلادی

دین و اندیشه

از نگاه نیچه؛ چگونه به خویشتن واقعی خود برسیم؟

اپیکتتوس، فیلسوف بزرگ رواقی، زمانی نوشت: «فلسفه‌ات را توضیح نده، آن را زندگی کن.» ممکن است فکر کنیم این حرف زیبا و درست است، اما سؤال این است: من چطور بفهمم فلسفه‌ام چیست؟ چگونه می‌توانم بفهمم چه…
۱ هفته پیش

سارتر، نیگل و کامو: سه روایت از فلسفه پوچی و معنای آن

بسیاری به اشتباه گمان می‌کنند که آلبر کامو از «پوچی» همان بی‌معنایی مطلق زندگی را در نظر دارد، اما او در واقع چنین چیزی نمی‌گوید. کامو معتقد است که زندگی تنها در صورتی پوچ به نظر می‌رسد که از زاویه…
۳ هفته پیش

فلسفه رواقی: درک اصول و راه‌های رواقی شدن

رواقی‌گری (Stoicism) یکی از مکاتب فلسفی تأثیرگذار در تاریخ بشر است که در قرن سوم پیش از میلاد توسط "زنون کیتیونی" در آتن بنیان‌گذاری شد. زنون که اصالتاً اهل قبرس بود، در جوانی بازرگانی ثروتمند بود و…
۳ هفته پیش

از عشق تا شورش: بررسی فلسفۀ عواطف در اندیشه‌ های افلاطون و نیچه

عاطفه را می‌توان به‌عنوان احساسی که فرد نسبت به شخص یا چیز دیگری دارد تعریف کرد. این موضوعی است که هزاران سال ذهن فلاسفه را به خود مشغول کرده، زیرا به اعماق تجربه و رفتار انسانی مربوط است. برای درک…
۲ ماه پیش

پدیده اثر ورتر: تأثیر رمان گوته بر خودکشی‌ های تقلیدی

خودکشی از نمونه‌های ناهنجاری‌های عمیق و تاسف‌آور اجتماعی محسوب می‌گردد. کارشناسان و جامعه‌شناسان بر این باورند که اصلی‌ترین دلیل خودکشی به مشکلات روحی و روانی مربوط می‌شود. در واقع، فرد تنها زمانی به…
۳ ماه پیش

10 انرژی‌خوار از دیدگاه دالای لاما

زندگی کوتاه است و بلندپروازی های ما، به نیروی عشق و امید، بلند. برای زیستن و چه بهتر که بگوییم سالم و خوش زیستن باید که سرشار از انرژی بود. اما انرژی ما محدود است و ارزشمند، و باید که مراقبش باشیم.…
۶ ماه پیش

چهار نظریه دربارۀ معنای خوشبخت بودن

فیلسوفان وقتی به سراغ موضوع «خوشبختی» یا «سعادت» می‌روند، به بررسی ماهیت، معنا، و معیارهای خوشبختی می‌پردازند و تلاش می‌کنند تا به این پرسش بنیادین پاسخ دهند که چه چیزی انسان را واقعاً خوشبخت می‌کند؟…
۷ ماه پیش

شوپنهاور و معنای زندگی

شوپنهاور معتقد است که سرنوشت انسان از سه مشخصه حاصل می‎شود. الف: آنچه هستیم. ب: آنچه داریم. ج: آنچه می‎نماییم. آنچه هستیم، مجموع‌ه‎ای از صفاتی است که شخصیت ما را شکل می‎دهد و ویژگی‎های اخلاقی،…
۷ ماه پیش

بیوگرافی مارشال مک‌ لوهان و تئوری‌های او

تولد هربرت مارشال مک‌لوهان در تاریخ ۲۱ ژوئیه ۱۹۱۱ در شهر ادمونتون، آلبرتا، کانادا به دنیا آمد. او پسر الساندرو هال و هربرت ارنست مک‌لوهان بود. پدرش بیمه‌گزار و مادرش بازیگر و معلم بود. مک‌لوهان در…
۷ ماه پیش

آیا افلاطون درباره ادبیات مرتکب اشتباه شده بود؟

از دید افلاطون در واقع، هر تقلیدی هر اثر هنری به هر معنایی که باشد تنها می‌تواند یک تعبیر نادرست قلمداد شود، زیرا هرگز نمی‌تواند حقیقت را به طور کامل و دقیق بازآفرینی کند، زیرا همواره حداقل یک قدم با…
۹ ماه پیش

چه چیزی باید پیش از خواندن کانت بدانید؟

آنیا اشتاین بائر، فیلسوف آلمانی و از بنیان‌گذاران «مدرسه فلسفه لندن» است. او دکترای فلسفه خود را از دانشگاه هامبورگ آلمان دریافت کرده است، همچنین یکی از سردبیران مجله مشهور «فیلاسفی نو» (Philosophy…
۹ ماه پیش

آموختن درباره صبر و عدم صبر از غزالی

زیستن به به گونه‌ای که با این ارزش‌های اصلی سازگار باشد چیزی است که زندگی اخلاقی به آن می‌پردازد. به گفته غزالی صبر این است که چگونه دائماً اطمینان کسب کنیم که اقدامات مان در خدمت این هدف هستند. در…
۹ ماه پیش

علت تنفر نیچه از سوسیالیسم

فریدریش نیچه در طول زندگی خود از سوسیالیسم با تحقیر یاد می‌کرد. به گفته او طرفداران سوسیالیسم و سایر مدافعان برابری طبی یک هدف داشتند: هم سطح کردن اختلافات و سرکوب نبوغ فردی. یکی از دغدغه‌های اصلی…
۱۰ ماه پیش

فلسفه در مورد بحران‌های میانسالی چه می‌گوید؟ زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟

کی رن ستیا، استاد فلسفه در دانشگاه‌ام آی تی در کمبریج در ماساچوست است. عمده فعالیت‌های فلسفی او در زمینه اخلاق، معرفت‌شناسی و فلسفه ذهن هستند. از ستیا کتاب «راهنمای مواجهه فلسفی با میانسالی» با ترجمه…
۱۰ ماه پیش

آلن دوباتن؛ درباره آلن دوباتن چه می دانیم؟

آلن دو باتن (Alain de Botton) نویسنده انگلیسی/سوییسی نام‌آشنایی است که کتاب‌های او چند سالی است در قفسه پرفروش‌ترین‌های کتاب‌فروشی‌ها جاخوش کرده‌اند. او که دغدغه اصلی‌اش کاربرد فلسفه در زندگی روزمره…
۱ سال پیش

آیا می دانید ابن سینا «جِنّ» را چگونه تفسیر می‌کند؟

ابن سینا که بدون تردید نامدارترین و برجسته‌ترین فیلسوف عالم اسلام است، غیر از فلسفه، احاطۀ جامعی به سایر علوم زمان خود از پزشکی گرفته تا موسیقی و ریاضیات داشت. به علاوه بخشی از آثار او که شاید کمتر…
۱ سال پیش

تجربه نزدیک به مرگ؛ شگفتی های زنده ماندن در لبه ی مرگ

تجربه نزدیک به مرگ مدت‌هاست که تخیل ما را مجذوب خود کرده است، با داستان‌هایی از نور سفید، برخورد با عزیزان درگذشته، و شنیدن صداهایی که عمیقاً در بافت فرهنگی ما جا افتاده است. عناصر ثابت در این…
۱ سال پیش

زندگی و میراث رابیندرانات تاگور: نوری از شعر، نویسندگی و فلسفه

زندگی رابیندرانات تاگور رابیندرانات تاگور Rabidranath Tagor شاعر، نویسنده و متفکر مشهور هندی بود که در سال ۱۸۶۱ در شهر کلکته در خانواده ای بسیار ثروتمند و پر جمعیت متولد گردید و در ۱۹۴۱ در شهر کلکته…
۱ سال پیش

دعاهایی برای آرامش بخشیدن به اعصاب و کاهش استرس

برای رفع نگرانی ها و استرس های خود چه دعایی بخوانیم؟ دعا یکی از راه های ارتباط با پروردگار هستی به شمار می رود که گاهی اوقات آرامش بی نظیری را به فرد دعا کننده می بخشد. دل انسان تنها با یاد خدا آرامش…
۱ سال پیش

اسماء الهی در آیین یهودیت: رهنمودی به نام‌های خدا و معنای عمیق آنها در اعتقادات یهودیت

اسماء الهی در آیین یهودیت در تنخ (تورات و کتب انبیاء بعدی بنی اسرائیل)، تلمود و زوهر نام های زیادی به خداوند اطلاق شده است که غیر از یک نام اصلی و اعظم، سایر اسامی به نوعی صفت و لقب برای او محسوب می…
۱ سال پیش