اندیشه و وقایع سیاسی در جهان
کتاب محاکمه های نمایشی؛ تصفیه های استالینی در اروپای شرقی (۱۹۴۸ – ۱۹۵۴)
گئورگ اچ. هودوش یک روزنامهنگار و نویسنده مجارستانی-آمریکایی بود که به طور دامنهداری درباره پاکسازیهای استالینیستی در اروپای شرقی، به ویژه در دوره نفوذ اتحاد جماهیر شوروی در منطقه، تحقیق کرد و…
۴ روز پیش
لخ والسا؛ نجارزادهای که لهستان را به دموکراسی رساند
لخ والسا، رهبر جنبش دموکراسیخواه لهستان، در 29 سپتامبر 1943 به دنیا آمد. او نخستین رئیسجمهور غیرکمونیست لهستان بود و جزو چهرههای برجستۀ دموکراتیزاسیون در اروپای شرقی است. لخ والسا فرزند یک نجار…
۴ هفته پیش
جنگیدن به سبک روس ها
طی جنگ جهانی دوم، فرانک کاپرا کارگردان نامدار آمریکایی مجموعه مستندی با عنوان «چرا میجنگیم» تولید کرد. این فیلم که در اصل توسط وزارت جنگ آمریکا تولید شده بود، فیلمی آموزشی بود و هدفش این بود که…
۴ هفته پیش
معرفی و بررسی کتاب مجمع الجزایر گولاگ
کتاب مجمع الجزایر گولاگ را عبدالله توکل در دهه شصت خورشیدی به فارسی ترجمه و انتشارات سروش منتشرش کرد ولی سالهای سال است که در بازار موجود نیست و همین باعث شده نسخههای افستش در بازار سیاه دستبهدست…
۴ هفته پیش
عملیات گیره کاغذ؛ برنامه مخفی آمریکا پس از جنگ جهانی دوم
عملیات گیره کاغذ Paperclip برنامه مخفیای بود که توسط دولت ایالات متحده در پس از جنگ جهانی دوم برای استخدام دانشمندان، مهندسان و تکنسینهای آلمانی که برای رژیم نازی کار کرده بودند، انجام شد. این…
۱ ماه پیش
جاسوس های جنسی روسیه؛ روایت به دام افتادن دیپلماتهای غربی توسط «پرستو» های زیبارو
در دوران اوج جنگ سرد، سفارت بریتانیا در مسکو، نماد پرطمطراق و پرافاده پرستیژ و جایگاه سیاسی و دیپلماتیک بود. این ساختمان که در دهه ۱۸۹۰ توسط یک تاجر شکر روسی ساخته شده بود، دارای یک ورودی با معماری…
۱ ماه پیش
چگونه وارثان ماندلا آرمانهای او را پایمال کردند
اواخر دههٔ هشتاد میلادی، دورهای از تاریخ آفریقای جنوبی بود که سرنوشت میلیونها مردم این کشور را دگرگون میساخت. دورهای که کشوری آلوده به تبعیض نژادی را با تهدیدِ هرجومرج روبهرو کرد. زمانی که…
۱ ماه پیش
بهداشت روان امری شخصی نیست؛ مسئلهای سیاسی است
در سال ۱۹۶۵ مقالهای با عنوانِ فقر و تغییر اجتماعی در مجلهٔ ساینتیفیک امریکن منتشر شد. این مقاله، خوانندگان را با شهرکی در استان نوا اسکوشیا در کانادا آشنا کرد که با اسم مستعارِ رود (Road) از آن نام…
۱ ماه پیش
از ترامپ تا جان اف کندی و مریلین مونرو؛ پرونده مردان قدرتمند که جهان را تکان دادند
اتهام رسمی رئیس جمهوری سابق آمریکا به پرداخت پول به یک بازیگر فیلم های مستهجن برای سکوت درباره رابطه دو طرف، اولین پرونده این چنینی نیست که جهان را تکان می دهد بلکه در دهه های گذشته نیز موارد مشابهی…
۱ ماه پیش
جنگ سرد نوین؛ جنگ ایدئولوژی ها
در جریان جنگ سرد و اوایل قرن بیستویکم، برخی دولتها، کارشناسان نظامی، دانشگاهیان، و حتی رماننویسان پیشبینی یک جنگ جهانی سوم را میکردند که خطر یک کشتار اتمی جهانی در نتیجهٔ بروز بحران بین روسها و…
۲ ماه پیش
جنگ در اوکراین چگونه پایان خواهد یافت؟
به نقل از الجزیره، جنگ در اوکراین حس قوی دژاووی تاریخی را القا میکند. اگرچه در قرن بیست و یکم از طریق عکسهای نزدیک و شخصی با استفاده از دوربین گوشیهای تلفن همراه و فیلمهای پهپاد با کیفیت بالا…
۲ ماه پیش
محرکهای سیاست متناقض دولت بایدن در رابطه با ایران
سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در قبال ایران در بیش از چهار دهه گذشته، در عین تجربه برخی نوسانات ظاهری، از ثبات و تداوم قابل ملاحظهای برخوردار بوده است. دولتهای مختلف آمریکا در عین اتخاذ…
۲ ماه پیش
جمهوری و دموکراسی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
اگر بتوانیم از نظامهای دیکتاتوری فاکتور بگیریم، در حال حاضر دو شیوه حکومت در سراسر دنیا وجود دارند: دموکراسی و جمهوری! به عبارتی دیگر، هر کشوری در دنیا، به وسیله یکی از این دو روش اداره میشود. همین…
۳ ماه پیش
فلسفه ی سیاسی کانت؛ آیا انسان خوب شهروند خوب هم هست؟
فلسفه ی سیاسی کانت» عنوان درس هانا آرنت در ترم پاییزی سال ۱۹۷۰ در مدرسهی جدید مطالعات اجتماعی است. مسألهی اصلی آرنت در این درسگفتارها «قضاوت» است. انتشار کتاب آرنت شبهانقلابی در کانتشناسی به…
۳ ماه پیش
سیمون بولیوار چه کسی بود؟ زندگینامه و اندیشه های سیمون بولیوار
همزمان با سفر”هوگوچاوز”رییس جمهوری ونزوئلا به ایران، این بحث مطرح شد که یکی از خیابانهای تهران به نام”سیمون بولیوار”، شخصیتی که”هوگوچاوز”خود را ادامهدهنده راه او میداند، نامگذاری شود. “سیمون…
۳ ماه پیش
فلسفه آزادی در موسیقی بتهوون، ۲۵۰ سال پس از تولد او
آزادی در موسیقی بتهوون در اشکال فراوان و متنوعی ظاهر میشود: آزادی حماسی در اروئیکا (۱۸۰۳)، رهایی از ظلم سیاسی در اگمونت (۱۸۱۰)، و آزادی هنر و نوآوری در سمفونی شماره نه (۱۸۲۴). امروزه موسیقی بتهوون…
۳ ماه پیش
منشاء فساد؛ ذات انسان، یا ساختارهای جامعه؟
بعد از جنگ جهانی دوم و محاکمه آدولف آیشمن [جنایتکار نازی]، روانشناسان به مطالعه تاثیر قدرت بالادستی بر رفتار انسانی پرداختند. آنها دریافتند که مردم میتوانند دست به اعمال وحشیانه بزنند و تقصیر را…
۳ ماه پیش
میراث گاندی؛ پر از انتقاد، اما پرمصرف
مهانداس کارامچاند «مهاتما» گاندی ۷۵ سال پس از قتلش به نمادی سودمند برای بسیاری از گروهها در هند بدل شده است. البته از نظر نیروهای سکولار، او رهبر جنبش استقلال کشور و نماینده هندوستان خیالی گذشته…
۳ ماه پیش
کارل یاسپرس و دیدگاه سیاسی او
هیچ کس نمیتواند آنطور که شهروند کشور خود است، شهروند جهان باشد. در کتاب دربارهی خاستگاه و غایت تاریخ، یاسپرس، به تفصیل، پیامدهای دولتی جهانی و امپراطوریای جهانی را بحث میکند. فارغ از اینکه چه…
۴ ماه پیش
آپارتاید جنسی: درس های طالبان علیه زنان
ممنوعیت تحصیلات دانشگاهی زنان در هفته گذشته و بعد از آن، ممنوعالکاری زنان در سازمانهای محلی و خارجی، بخشی از آپارتاید جنسیِ خزندهای است که طالبان طی یک سال و اندی گذشته در حال پیاده کردنش…
۴ ماه پیش