امروز: شنبه, ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۷ آوریل ۲۰۲۴ میلادی

تاریخ و تمدن

شگفت انگیزترین اکتشافات مصر باستان؛ 3 مورد

مصر باستان یکی از دوره‌های تاریخی است که به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است و باستان شناسان تا به امروز همچنان در حال کشف یافته‌های بزرگی هستند. در ادامه سه مورد از بزرگترین اکتشافات مصر باستان در…
۳ روز پیش

کشف دیوارنگاره‌های دست‌نخورده در ایتالیا؛ تالاری شگفت‌انگیز که روایت‌گر نبرد تروا و اساطیر یونان است

در یک شگفتی دیگر در میان ویرانه‌های پمپئی یک تالار ضیافت مملو از دیوارنگاره‌های دست‌نخورده با نقوشی از شخصیت‌های الهام‌گرفته از جنگ تروا کشف شد. این تصاویر به عنوان یکی از شگفت‌انگیزترین اکتشافات در…
۱ هفته پیش

کشف نام شیراز روی مهروموم‌های دوران ساسانی موزه متروپولیتن + عکس

وبسایت arkeonews که یکی از وبسایت‌های خبری مرجع در انعکاس اخبار باستان‌شناسی است، خبر کشف نام «شیراز» روی یکی از مهروموم‌های پیدا شده در نزدیکی این شهر را بازتاب داد. به گزارش راهنماتو، این وبسایت…
۲ هفته پیش

10 اختراع باستانی که به عنوان پیشگامان تکنولوژی امروز شناخته می‌شوند

دراين مطلب اختراعاتی که فکر می کردید مدرن و مربوط به امروز هستند،معرفی می شود. اینها وسایلی هستند که اغلب مردم فکر می کنند این اجسام در جهان مدرن (یا حداقل قرون وسطی) اختراع شده اند اما تمام آنها…
۲ هفته پیش

ملکه های قدرتمند ایران باستان؛ 5 ملکه از آتوسا تا پروشات

در محبوب‌ترین داستان‌ها درباره امپراتوری ایران به ندرت شاهد حضور زنان هستیم. حضور زنان در بیشتر موارد به عنوان یک شخصیت فرعی کوتاه‌مدت و عزلت‌نشین یا درگیر نارضایتی‌های شخصی در حرمسرای شاه است، اما…
۳ هفته پیش

ماجرای تاج طلایی در یونان که ۲۵۰۰ سال روی یک جمجمه باقی ماند + عکس

جمجمه‌ی یک ورزشکار با تاج گل طلایی به شکل شاخه‌ی برگِ بو که هنوز به آن متصل است، در کرت یونان یافته شده است. گوشت این جمجمه پس از ۲۵۰۰ سال متلاشی شده، اما تاج گل هنوز به جمجمه چسبیده است. داخل دهان،…
۳ هفته پیش

چه زمانی نام های پارسی باستان از تقویم رسمی ایران حذف شد؟

پنجمین دوره مجلس شورای ملی به طرحی رای داد که بر اساس آن ضمن حفظ سالروز هجرت پیامبر از مکه به مدینه به عنوان مبنای محاسبه تاریخ شمسی، نام ماه‌های تقویم از نام های پارسی باستان به نام‌های فعلی تغییر…
۳ هفته پیش

واقعیات جالب در مورد پروژه تولید بمب هسته ای آلمان نازی در طول جنگ جهانی دوم

از میان بسیاری «چه می شد اگرهایی» که می توان درباره جنگ جهانی دوم پرسید، یکی در میان بقیه برجسته است. چه می شد اگر نازی ها به بمب هسته ای دست می یافتند؟ قطعاً چنین دستاوردی نتیجه جنگ جهانی دوم را…
۱ ماه پیش

ایران از زبان خاورشناس آلمانی در دوره ناصرالدین شاه

آنچه در پی می‌آید، بخشی از سفرنامه «هینریش بروگش» دیپلمات و خاورشناس آلمانی است که در سال ۱۸۵۹ میلادی به عنوان سفیر پروس به ایران آمد. سپس در سفر دوم خود این سفرنامه را درباره مسائل روزمره ایرانیان و…
۱ ماه پیش

مصریان باستان چه گنج هایی را با مردگان خود دفن می‌ کردند؟

مصریان باستان به دلیل تدفین مجلل و پیچیده خود شناخته شده‌اند. در طول قرن‌ها، باستان‌شناسان انواع قبرها و تزئینات مختلفی را یافته‌اند که در این مقبره‌های هزارساله گنجانده شده است. در اینجا ۱۳ شی‌ء…
۱ ماه پیش

اطلاعات تازه درباره زندگی قربانی مراسم آئینی در ۵ هزار سال پیش در دانمارک چه می گویند؟

محققان می‌گویند جزئیات جدیدی را از زندگی «مرد ویتروپی»، که حدود ۵ هزار سال پیش در یک مراسم آئینی در دانمارک امروزی قربانی شده‌ است، به دست آورده‌اند. «مرد ویتروپی» (Vittrup Man) نام یک اسکلت متعلق به…
۲ ماه پیش

این حقایق درباره دنیا را در هیچ کتاب درسی نمی بینید

«نان‌های آتشفشانی» منحصر به فرد ایسلند چطور درست می‌شوند؟ کجا می‌توان شاهد نادرترین پدیده‌های طبیعی دنیا بود؟ تلاش برای یافتن پاسخ این سؤالات نه تنها به ما انرژی می‌بخشد، بلکه قوه‌ی تخیل مان را هم به…
۲ ماه پیش

قرص سیانور به زندگی چه مقامات آلمان نازی پایان داد؟

سیانید یا سیانور، در اشکال مختلف خود، سمی است که به سرعت عمل می کند و جان میلیون ها نفر را گرفته است، ماده ای سمی که مهم ترین مورد کشتار با آن، ۹۰۹ نفر از پیروان جیم جونز در جونزتاون بودند. حتی بدتر…
۲ ماه پیش

اشکنه لاکچری نیست اما غذای محبوب پادشاهان قاجار بود

 تازه از سر کار برگشته‌اید و وقت برای بار گذاشتن مرغ و مسما ندارید. از بس کشوی فریزر را به امید یک جرقه در ذهنتان، باز و بسته کرده‌اید که خودتان هم نگران فریزر بینوا شده‌اید اما باز هم عقلتان به یک…
۳ ماه پیش

دروازه غار تهران؛ فرضیه ها درباره نامگذاری دروازه غار

محله دروازه‌غار در جنوب غربی تهران، محله‌ای با پیشینه‌ تاریخی است. در ارتباط با وجه تسمیه این محله چندین نظر وجود دارد که برخی از آنها بیش از اینکه برخاسته از مبانی تاریخی باشند، برگرفته از شایعات…
۳ ماه پیش

داستان زندگی و مرگ دردناک وانرونگ؛ آخرین امپراتوریس چین

زندگی و مرگ امپراتوریس وانرونگ، که با آخرین امپراتور چین ازدواج کرد، اندوهی تاریخی است. او که در پکن متولد شده بود بعد از دو هزار سال حکومت امپراتوری در چین به سن بلوغ رسید تا در واپسین روزهای سلطنت…
۳ ماه پیش

بینش پالیمسست: آگاهی عمیق در لایه های مختلف تاریخ

پالیمسست چیست؟ پالیمپسست صفحه ای از یک نسخه خطی، مثل یک طومار یا یک کتاب است، که متن آن خراشیده یا شسته شده و مجدداً مورد استفاده قرار گیرد. پوست مناسب برای نگارش از پوست بره، گوساله یا بز ساخته…
۳ ماه پیش

یک طومار باستانی سوخته بدون باز کردن آن خوانده شد

تقریباً 2000 سال پیش، کوه وزوویوس فوران کرد و شهرهای رومی پمپئی و هرکولانیوم را ویران کرد. اکنون گروهی از دانشمندان در تلاش هستند تا یکی از اسرار بزرگ آن زمان را رمزگشایی کنند - طومارهای هرکولانیوم.…
۴ ماه پیش

داستان مافیای آمریکا و یکی از رؤسای آن

مافیای آمریکا چگونه شکل گرفت؟ برای دهه‌ها، فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی محبوبی مانند پدرخوانده و سوپرانوها به بینندگان نگاهی اجمالی به زندگی درون مافیا می‌دادند و اگرچه شخصیت‌های تخیلی مانند ویتو…
۴ ماه پیش

دیوار چین دارای پوست زنده ای است که قرن هاست از آن محافظت می کند

کارشناسان مدت‌ها نگران بودند که دیوار بزرگ چین در نهایت قربانی نیروهای مخرب فرسایش شود. اگرچه این استحکامات دفاعی با ابهت در امتداد مرز شمالی چین حدود 13000 مایل امتداد دارد و قدمت آن به 2200 سال می…
۴ ماه پیش