تاریخ و تمدن
مردان نمکی: کشف اسرار تاریخ ۲,۵۰۰ ساله ایران
در شمال غربی ایران، در استان زنجان، معدن نمک باستانی چهرآباد قرار دارد که اسرار تاریخی شگفتانگیزی را در خود جای داده است. این معدن که به «گنبد نمکی دوزلاخ» معروف است، مکانی است که باستانشناسان را…
۲ روز پیش
حتشپسوت؛ زنی مرموز که به یکی از بزرگترین فرعون های مصر بدل شد
در طول ۱۰۰ سال اخیر حضور سیاستمداران زن در جایگاههای بالای حکومتی کمکم بهعنوان امری رایج پذیرفته شده است. هرچند که در دوران باستان رسیدن به جایگاه پادشاهی ابدا کار راحتی نبود. با وجود این، زنی…
۳ روز پیش
وقتی در لندن اگر چتر داشتید، کتک می خوردید!
در اوایل دهه ۱۷۵۰ میلادی یک انگلیسی به نام «جوناس هانوی» که تازه از سفر فرانسه بازگشته بود، شروع به حمل یک چتر در خیابانهای بارانی لندن کرد. مردم با دیدن وی شوکه و خشمگین شده و برخی وی را مورد…
۳ روز پیش
بسیاری از مجسمههای روم باستان بدون سر هستند؛ اما چرا؟
اگر تاکنون در موزههای هنری مربوط به دوران امپراطوری روم باستان قدم زده باشید، احتمالا متوجه شدهاید که بسیاری از مجسمههای مربوط به این عصر بیسر هستند. در واقع هرچند مشاهده کمی شکستگی، برای مثال…
۱ هفته پیش
10 امپراطور قدرتمند که امپراطوری روم باستان را بنا کردند
امپراتوران روم حاکمان تعیین شده امپراتوری بودند که پس از پایان جمهوری روم آغاز شد. مشروعیت حکومت یک امپراتور بستگی به کنترل او بر ارتش و به رسمیت شناخته شدن توسط سنا داشت. 10 امپراطور قدرتمند…
۱ هفته پیش
پسربچهای در موزه حیفا اسرائیل کوزه ۳۵۰۰ ساله تکه تکه کرد
یک کوزه که قدمت آن به عصر برنز باز میگردد و در موزهای در شهر حیفا در اسرائیل به نمایش گذاشته شده بود، به طور تصادفی توسط یک پسربچه چهار ساله تکه تکه شد. مقامات موزه «هخت» در دانشگاه حیفا در شمال…
۱ هفته پیش
رمزگشایی لوحهای باستانی بابل: پیشبینیهای شگفتانگیز از گذشته تا حال
در یک پژوهش تازه، باستانشناسان موفق به رمزگشایی مجموعهای از لوحهای باستانی بابِلی شدهاند که نزدیک به 3800 سال قدمت دارند. این لوحهای گلی که در شهر باستانی سِپّار (Sippar) واقع در عراق امروزی…
۲ هفته پیش
ماموتهای ۱۲ تنی توسط انسانهای اولیه چطور شکار می شدند؟
راز شکار ماموتهای ۱۲ تنی توسط انسانهای اولیه فاش شد! این ایده که انسانهای عصر یخبندان با پرتاب نیزه حیوانات غول پیکری که اکنون منقرض شدهاند را شکار میکردند چیزی بیش از یک حدس اشتباه نباشد! به…
۲ هفته پیش
امپراتوری مغول: بررسی استراتژیها و دستاوردهای چنگیزخان
چنگیزخان، یکی از مشهورترین شخصیتهای تاریخی جهان است که به بیرحمی و خشونتش معروف بود. او نهتنها بزرگترین امپراتوری تاریخ را پایهگذاری کرد، بلکه شیوههای جنگی را متحول ساخت. چنگیزخان که بود؟ تموچین…
۲ هفته پیش
انسان ها از چه زمانی غذا پختن را شروع کردند؟
انسان از چه زمانی غذا پخت؟ آشپزی مهم است. در واقع برخی از محققان بر این باورند این کاری است که به اجداد انسانی ما اجازه داده تا کالری اضافی مورد نیاز برای رشد و بزرگ شدن مغزهایشان تامین کنند. اما…
۲ هفته پیش
چگونه نامخانوادگی اجباری شد؟
با وجودی که برای اولین بار مقررات تشکیل اداره سجل احوال در وزارت کشور دوران سلطنت احمد شاه قاجار در تاریخ ۲۰ آذر ۱۲۹۷ نوشته و اجرا شد و حتی اولین شناسنامه در سوم دی همان سال صادر شد اما به جز عدهای…
۳ هفته پیش
قربانی کردن اسبها در اروپای شمالی تا قرن ۱۴
جوامع ماقبل تایخ از ایسلند تا استپ اوراسیا اسب را به عنوان بخشی از مراسم تدفین قربانی میکردند. این قبایل بالتیک به عنوان بالتها شناخته میشدند که بیشتر از هر جامعه دیگری در اروپا اسب قربانی…
۳ هفته پیش
زندگی و مرگ فردیناند ماژلان: کاوشگری که تاریخ را تغییر داد
تولد و کودکی فردیناند ماژلان در سال ۱۴۸۰ در یک خانواده اشرافی کوچک در روستای سابروسا، واقع در شمال پرتغال به دنیا آمد. ماژلان که از خانوادهای اصیل و نجبا بود، از دوران کودکی با آداب و رسوم اشرافی و…
۱ ماه پیش
خاطرات ترسناک یک بازمانده بمباران اتمی هیروشیما بعد از ۷۹ سال
میکیو سایکی ۹۲ ساله، تمام جزئیات ترسناک لحظه انفجار بمب اتمی مرگبار در سال ۱۹۴۵ را بازگو کرده است. سایکی از اجساد سوختهای که در خیابانها پخش شده و خانههایی که به کلی فرو ریخته بودند، سخن گفت.…
۱ ماه پیش
حقایق جالبی در مورد لشکر سفالی چین
تاریخچه و دستور ساخت لشکر سفالی چین، یکی از بزرگترین اکتشافات باستانشناسی قرن بیستم، به دستور امپراتور چین شی هوانگدی، اولین امپراتور چین و بنیانگذار دودمان چین (221-206 پیش از میلاد) ساخته شد.…
۱ ماه پیش
وضعیت صنعت هوایی ایران در سال های قبل از انقلاب
صنعت هوایی در اواخر دوره رضاشاه وارد ایران شد. در سال ۱۳۱۸ باشگاه ملی هوانوردی تاسیس شد و این باشگاه که تا سال ۱۳۲۰ حدود ۲۶ خلبان تربیت کرد؛ اما با ورود متفقین به ایران و عزل رضاشاه فعالیت آن متوقف…
۱ ماه پیش
بیوگرافی کلاوس فان اشتافنبرگ به مناسبت سالگرد اعدام او پس توطئه ترور هیتلر
تولد و کودکی کلاوس فیلیپ ماریا شِنک گراف فون اشتاوفنبرگ در ۱۵ نوامبر ۱۹۰۷ در شهر یتینگن-ویسلار در ایالت بایرن، آلمان به دنیا آمد. خانواده اشتاوفنبرگ از نسل قدیمی و اشرافی بایرن بود که تاریخچهای…
۱ ماه پیش
حاکمانی که در طول تاریخ، طولانی ترین دوران سلطنت را داشته اند
در سال ۲۰۱۵، ملکه الیزابت دوم به طولانیترین دوران سلطنت بریتانیا دست یافت. او در تاریخ ۸ سپتامبر ۲۰۲۲، در سن ۹۶ سالگی درگذشت؛ درست پس از جشن هفتاد سالگی سلطنت خود. شگفتانگیز است که در طول تاریخ،…
۱ ماه پیش
لوحی ۳۵۰۰ ساله به خط میخی: قدیمیترین رسید فروش جهان
یورونیوز نوشت: یکی از قدیمیترین رسیدهای فروش شناخته شده در جهان توسط باستان شناسان در جنوب ترکیه کشف شد. این سند باستانی که به خط میخی روی یک لوح گلی نوشته شده است مربوط به قرن ۱۵ قبل از میلاد است…
۱ ماه پیش
برای کشف مکان گمشده شام آخر عیسی یک قدم مانده!
یکی از بزرگترین جستجوهای تاریخی در باستانشناسی کتاب مقدس مسیحیان، جستجوی اتاقی در بیتالمقدس بوده است که عیسی شام آخر خود را در آن با حواریون سهیم شد. از آنجا که کاوشهای باستانشناسی سنتی شواهد…
۱ ماه پیش