تاریخ و تمدن
40 واقعیت تاریخی درباره آمریکا؛ از مبارزه برای استقلال تا نوآوری های پیشگامانه
ایالات متحده آمریکا کشوری است که با آغازهای جسورانه، رویدادهای تحولآفرین و مشارکتهای ماندگار در جهان تعریف میشود. از مبارزه برای استقلال تا نوآوریهای پیشگامانه، داستان این کشور قرنها و قارهها…
۱ هفته پیش
نوروز یعنی آغازی نو! رمزگشایی از نام و ریشه شناسی این جشن باستانی
برای پاسخ به این سوال باید به یکی از سنن کهن نوروز برگشت: سفرهٔ هفت سین. سفرهٔ هفت سین یکی از آیینهای اصلی نوروز است که نمادهای زایش و نو شدن طبیعت را به نمایش میگذارد. این سنت دیرینه جلوهگر معنای…
۱ هفته پیش
رازهای رنسانس: چرا ایتالیا مهد این جنبش فرهنگی بود؟
رنسانس یکی از مهمترین دورههای تاریخ اروپا به شمار میرود که تاثیرات عظیمی در هنر، ادبیات و فلسفه به جای گذاشته و همچنان بر جوامع امروز تاثیرگذار است. این دوره در قرنهای ۱۵ و ۱۶ میلادی، اروپا را از…
۲ هفته پیش
سفر به گذشته: داستان جالب اولین عکس های رنگی از تهران
به همین دلیل هم عکسهای این شهر جایگاه ویژهای در میان نخستین عکسهای تاریخ این هنر در جهان دارد، اما جالب است بدانید با اینکه در آن زمان تمامی دوربینها عکسهای سیاهو سفید ثبت میکردند، چندین عکس…
۱ ماه پیش
کمبوجیه، فرزند کوروش: رازهای شخصیت و مرگ او در تاریخ
کمبوجیه دوم، فرزند ارشد کوروش بزرگ، دومین پادشاه سلسله هخامنشی است که نقشی کلیدی در تاریخ ایران باستان ایفا کرد. پس از مرگ کوروش بزرگ، کمبوجیه دوم در سال ۵۳۰ پیش از میلاد به تخت نشست. او با فتح مصر و…
۱ ماه پیش
تعبیر خواب در تاریخ: چگونه رویاها سرنوشت پادشاهان را رقم میزدند؟
خواب و رویا در ایران اهمیت فراوان داشته است و حتی برخی از پادشاهان در دربار خود معبران خواب داشتند. این خوابها مدتها پادشاهان را به فکر فرو میبردند و پایه بسیاری از جنگها، ازدواجها، تولد و…
۲ ماه پیش
زنان تابوشکن ایران: داستان ۵ بانویی که مرزها را جابجا کردند
بعد از کنسرت فرضی پرستو احمدی که به سرعت منجر به صدور دستور قضایی و تشکیل پرونده شد هیاهوی بسیاری پیرامون این اقدام شکل گرفت. در فضای مجازی برخی این اقدام پرستو احمدی را قبیح و خلاف عرفها و سنتهای…
۲ ماه پیش
زندگی و سرنوشت قاضی محمد: اعدام در حکومت پهلوی
قاضی محمد، یکی از چهرههای نامدار سیاسی و مذهبی کردستان ایران در قرن بیستم است که نقشی انکارناپذیر در تاریخ سیاسی کردستان ایران داشته است. او بهواسطه کاریزمای مذهبی و اجتماعی خود چهرهای محبوب میان…
۳ ماه پیش
جهیمان العتیبی، چهره ای جنجالی از تاریخ معاصر جهان اسلام: اشغال مسجدالحرام و ادعای مهدویت
تصور کنید که مقدسترین مکان مسلمانان، یعنی مسجدالحرام، به میدان نبرد تبدیل شود و زائرانی که برای دعا و طواف آمدهاند، ناگهان خود را میان مردانی مسلح ببینند که ادعا میکنند مهدی موعود ظهور کرده است.…
۳ ماه پیش
دیدار قدرتمندترین رهبران جهان در کنفرانس تهران در دوران جنگ جهانی دوم
جنگ جهانی دوم در نهم شهریور سال ۱۳۱۸ آغاز شد. ایران در ظاهر اعلام بیطرفی کرد، ولی در واقع بیطرف نبود و شوونیسم حکومت پهلوی کار دستش داد. رضاشاه در پی حمایتش از آلمانیها در جنگ جهانی دوم سوءظن…
۳ ماه پیش
کشفی شگفتانگیز: نقش ایران در پایان امپراتوری روم روشن شد!
دانشمندان به تازگی دریافتهاند که محاسبه نادرست رومیان در مواجهه با رقیب دیرینه خود، امپراتوری ایران، عامل اصلی سقوط امپراتوری روم شرقی بوده است. این اشتباه استراتژیک موجب تضعیف تدریجی آنها شد و…
۳ ماه پیش
نگاهی نو به امپراتوری هخامنشی: چه نکاتی در کتاب جدید تاریخدان ولزی مطرح شده است؟
کتاب «ایرانیان؛ عصر پادشاهان بزرگ» (Persians: The Age of the Great Kings) که در سال ۲۰۲۲ توسط لوید لولین جونز (Lloyd Llewellyn-Jones) نوشته شده، یکی از تازهترین آثار قابل توجه و مهم درباره تاریخ…
۴ ماه پیش
کشف سکونتگاهی ۴ هزار ساله در عربستان: نشانهای از آغاز شهرنشینی
باستانشناسان به تازگی موفق به کشف یک سکونتگاه با قدمت ۴ هزار سال در واحهای در عربستان سعودی شدهاند. این شهر باستانی که متعلق به عصر برنز بوده و حدود ۵۰۰ نفر جمعیت داشته، اطلاعات تازهای درباره…
۴ ماه پیش
از جنون تا سیفلیس: بررسی بیماریهای مرموز دیکتاتورهای مشهور تاریخ
تاریخ پر از چهرههای سرشناس است که در اعمال بیرحمانهشان، ردپای بیماریها و ناهنجاریهای جسمی و روانی مشاهده میشود. برخی از مورخان بر این باورند که این بیماریها بهنوعی باعث تحریک خشم و بدرفتاری…
۴ ماه پیش
کشفی شگفتانگیز: ردای گمشدهی اسکندر مقدونی پس از ۲۳۰۰ سال پیدا شد!
دانشمندان پس از تحلیلهای دقیق تأیید کردند که ردای ارغوانی و سفید کشف شده در مقبرههای سلطنتی ورجینا (Vergina) متعلق به اسکندر کبیر، فرمانروای افسانهای مقدونیه بوده است. کشف ردای اسکندر مقدونی در…
۴ ماه پیش
۱۰ واحد مبادلهای عجیب و غریب که در گذشته به جای پول استفاده میشدند!
از همان روزهای آغازین تمدن بشری که سیستم پایاپای و مبادله کالا به کالا رواج داشت، انسانها بهتدریج نیاز به یک واحد مبادله کاالای باارزش پیدا کردند تا بتوانند کالاها و خدمات را با سهولت بیشتری مبادله…
۴ ماه پیش
روز کوروش کبیر: چرا هفتم آبان به رسمیت شناخته نمیشود؟
هفتم آبان، بهعنوان «روز کوروش کبیر»، به یاد ورود او به بابل در سال ۵۳۹ پیش از میلاد گرامی داشته میشود. با وجود اینکه این روز بهطور رسمی در تقویم ایران ثبت نشده، اما در میان مردم به عنوان روزی خاص…
۴ ماه پیش
میراث ساسانیان: ۳ نماد هویتی که فرهنگ ایرانی را شکل دادهاند
۱۸۰۰ سال پیش درست در چنین روزی (۳۰ مهرماه) اردوان، آخرین پادشاه اشکانی توسط جوانی جویای نام به نام اردشیر بابکان از اسبش به زیر کشیده شد تا طالع حکومتی جدید در سرزمین ایران درخشیدن بگیرد. ۱۸۰۰ سال…
۴ ماه پیش
امیرکبیر: 6 نکته کمتر شناخته شده از زندگی و شخصیت او
میرزا تقیخان امیرکبیر از مهمترین شخصیتهای تاریخ معاصر ایران است. درباره وی مطالب زیادی نوشته شده، اما اغلب آنها تکرار نکاتی هستند که مکرر شنیدهایم. اما زندگی و شخصیت امیرکبیر ناگفتههای بسیاری…
۴ ماه پیش
تاریخچه ساخت راه آهن سراسری در ایران: آغاز عصر مدرنسازی
یکی از مهمترین تحولات عصر جدید توسعه راههای بین شهری و بینالمللی است که داد و ستد و تجارت را گسترش داد و باعث پیشرفت تکنولوژی در مناطق مختلف جهان شد. ایران در دوران پیشامدرن به جاده ابریشم دسترسی…
۵ ماه پیش