امروز: یکشنبه, ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ برابر با ۱۵ رمضان ۱۴۴۶ قمری و ۱۶ مارس ۲۰۲۵ میلادی

اندیشه و وقایع سیاسی در ایران

دولت چهاردهم و فقدان امر سیاسی: تحلیل و بررسی

یک فعال سیاسی در مصاحبه‌‌ای گفته بخش سیاسی دولت احتیاج به تقویت دارد چرا که به نظر می‌رسد راهبرد مشخص سیاسی در دولت وجود ندارد. وی ادامه داده که دولت راهبرد و گفتمان و وحدت رویه‌ی سیاسی درون خود…
۱ ماه پیش

پایتخت فقر: مکران، جایگزینی برای پایتخت؟

این روزها بحث داغ پایتختی مکران در رسانه‌های ایران جریان دارد و اگر از تحلیلگران داده بپرسید، به شما خواهند گفت که بسیاری از مردم ایران در گوگل عبارت «مکران کجاست» را جست‌ و جو می‌کنند. جایی که…
۲ ماه پیش

همکاری نظامیان سابق علیه روحانی

19 شهریور سال 1392 و درحالی‌که فقط چند روز از تحلیف حسن روحانی گذشته بود، او علی شمخانی را به عنوان دبیر شورای‌ عالی امنیت ملی جایگزین سعید جلیلی کرد. انتصابی تا این اندازه زودهنگام که ‌بعدها در دوره…
۳ ماه پیش

ماجرای قرارداد کرسنت و غرامت ۱۸ میلیارد دلاری امارات چیست؟

روز دوشنبه ۴ تیر ماه ۱۴۰۳، در چهارمین مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری، مصطفی پورمحمدی با خطاب قرار دادن سعید جلیلی، دیگر نامزد حاضر در این انتخابات، به ماجرای قرارداد کرسنت و اختلافاتی اشاره…
۸ ماه پیش

بخش‌هایی از مصاحبه صادق خلخالی در خصوص دادگاه‌های انقلاب در سال ۱۳۵۸

روز یک‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۸ صادق خلخالی حاکم شرع و رئیس دادگاه انقلاب اسلامی طی یک جلسه‌ی مطبوعاتی پس از اشاره‌ای به تاریخچه‌ی زندگی خود به پرسش‌های خبرنگاران درباره‌ی دادرسی و رسیدگی به جرایم سران…
۱۰ ماه پیش

سهراب سپهری و فرهنگ سیاسی در شعر او

فرهنگ سیاسی در شعر سهراب سپهری سهراب سپهری عموما به واسطه اشعاری شناخته می شود که بر عناصر عرفانی و نازکی طبع استوار است. معمولا درونمایه های سیاسی در شعر سهراب سپهری مبحثی است که کمتر بدان پرداخته…
۱ سال پیش

محمدرضا تاجیک: انتخابات؛ احوال سیاست و سیاستمدار و پنج نتیجه اخلاقی

محمدرضا تاجیک نگارنده معتقد است: امروز، تحریم‌کنندگان حقیقی و واقعی انتخابات همان‌هایی هستند که جهنم را انتخاب کردند وچون مراد خویش از رای مردم بگرفتند، جهنمی برپا کردند. لذا تا زمانی که این راز از…
۱ سال پیش

ابوالحسن بنی صدر کیست؟ داستان صعود و سقوط بنی صدر

بیوگرافی ابوالحسن بنی صدر پدر او سید نصرالله بنی صدر از فقهای بزرگ همدان بود که در بین علما به عنوان مخالف رژیم پهلوی و دوست آیت الله خمینی شناخته می‌شد. سید نصرالله بنی صدر می‌خواست پسرش به فیضیه…
۱ سال پیش

سالروز واقعه طبس؛ حمله نظامی آمریکا به ایران چگونه به شکست منتهی شد؟

امروز پنجم اردیبهشت ماه مصادف است با سالروز واقعه ی طبس، حمله نظامی شکست خورده ی آمریکا به ایران در سال ۱۳۵۸ که به دنبال اشغال سفارت آمریکا و گروگان گرفتن کارکنان آن در تهران پس از پیروزی انقلاب…
۱ سال پیش

سعید لیلاز: حدود 200 هزار خانوار بخش اصلی ثروت ایران را غیر از دولت در دست دارند

به گزارش جماران؛ روزنامه شرق نوشت: سعید لیلاز را بیش از همه به‌عنوان فعال سیاسی و تحلیلگر اقتصاد می‌شناسند، اما او دانش‌آموخته رشته تاریخ است و تخصص اصلی‌اش نیز در زمینه تاریخ اقتصاد است. سعید لیلاز…
۲ سال پیش

امیرکبیر مصلح بزرگ دوران قاجار که تحمل نشد

میرزا محمدتقی خان فراهانی مشهور به امیر کبیر نخستین صدراعظم ایران در دوران ناصرالدین شاه قاجار بود. او از ۲۸ مهر ۱۲۲۷ تا ۲۲ آبان ۱۲۳۰ خورشیدی در مقام صدارت عظمای دربار ناصری خدمات ارزنده‌ای انجام…
۳ سال پیش

مکتب فلسفی اصفهان چیست و چه کسی آن را بنیان گذاشت؟

مکتب فلسفی اصفهان یک مکتب فلسفی اسلامی است. این مکتب توسط میرداماد تأسیس شد و در کار ملاصدرا به تکامل کامل رسید. این نام توسط سید حسین نصر و هانری کوربین ابداع شد. به دلیل توجه شاه عباس در دوره صفویه…
۳ سال پیش

با 8 چهره شگفت‌انگیز سیاست ایران پس از انقلاب آشنا شوید

سیاست در جمهوری اسلامی چهره‌های زیادی را در این ۴۲ سال به خود دیده است؛ از سیاسیون محافظه‌کار، تا سیاست‌مداران رادیکال، از منتقدان داخل نظام تا معاندان خارج از انقلاب. اما شاید چند نفر از این…
۳ سال پیش

زندگی حسین فاطمی وزیر امور خارجه مصدق که اعدام شد

حسین فاطمی روزنامه‌نگاری وطن‌پرست و سیاستمداری خستگی‌ناپذیر محسوب می‌شود که در جریان ملی کردن نفت با فعالیت‌های گسترده‌اش در عرصه سیاست به پیروزی این نهضت یاری رساند و به عنوان وزیر امور خارجه دولت…
۳ سال پیش

زندگی محمد مصدق که یک اسطوره نبود اما سیاستمدار بزرگی بود

محمد مصدق سیاست‌مدار، حقوقدان، نماینده چند دوره مجلس شورای ملی، و نخست‌وزیر ایران در سال‌های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ بود. او پس از ترور سپهبد حاج‌علی رزم‌آرا و نخست‌وزیری کوتاه‌مدت حسین علا به نخست‌وزیری رسید.…
۳ سال پیش

واقعه تاریخی - سیاسی سیاهکل چه بود و چرا شکست خورد؟

واقعه تاریخی سیاهکل ۱۹ بهمن پنجاهمین سالگرد اقدام مسلحانه در سیاهکل (در استان گیلان) است که گروهی از چریک‌ها با افکار چپ مارکسیستی انجام دادند و هر چند به اهداف مورد نظر نرسید اما کمونیست‌های وطنی از…
۳ سال پیش

مهدی اخوان ثالث کیست؟ | بررسی فرهنگ سیاسی در شعر اخوان ثالث

مهدی اخوان ثالث متخلص به م.امید از مفاخر کم‌نظیر و پرآوازهٔ خراسان و ایران است. او فرزند علی اخوان ثالث از عطاران و طبیبان سنتی خراسان است که اصلاً اهل فهرج یزد بود، اما به خراسان کوچ کرد و با دختری…
۳ سال پیش

زندگی و اندیشه های احمد فردید؛ فیلسوف شفاهی

احمد فردید یکی از کم شناخته‌ترین و در عین حال، پرنفوذترین فیلسوفان معاصر ایران است. بعضی حتی او را نخستین فیلسوف تاریخ مدرن ایران لقب داده‌اند. به نظر می رسد که ضرب المثل «منتشر کن و محو شو» که در…
۳ سال پیش

علامه طباطبایی کیست؟ | بررسی نظرات سیاسی علامه طباطبایی

پاسخ علامه سیدمحمدحسین طباطبایی در برابر این پرسش که آیا اسلام و دموکراسی با هم سازگار هستند یا نه؛ یک نه صریح و قاطع بود. در اینجا، تقریباً به طور مفصل به دیدگاه طباطبایی راجع به این موضع پرداخته می…
۳ سال پیش

احمد فردید کیست؟ | فردید چه تاثیری در فرهنگ و اندیشه ایران داشت؟

احمد فردید (1289-1373) یكی از تاثیر گذارترین اندیشمندان معاصر است. فردید با آن كه اثر گذاری بی مانندی بر اندیشه های 2 نسل از اندیشمندان ایرانی گذاشت اما كم نوشت و بیشتر گفت و لقب فیلسوف شفاهی ایران…
۳ سال پیش