مفاهیم سیاسی و اجتماعی
استواری بر رواداری و عدم خشونت در فلسفه مهاتما گاندی
مهاتما گاندی یکی از معدود انسانهایی بود که هم نظریهپرداز رواداری بود و هم در عمل آن را به کار میبست. گاندی قبلا معتقد بود که رواداری نه تنها یکی از راهحلهای قرن خود، بلکه راهحلی برای قرنهای…
۱ هفته پیش
آپارتاید: زندان نژادی برای آفریقای جنوبی
آپارتاید چیست؟ آپارتاید (Apartheid) کلمهای است که در زبان آفریکانس (زبانی که در آفریقای جنوبی مورد استفاده قرار میگیرد) به معنای "جدایی" یا "تفکیک" است. این عبارت به سیاست دولت آفریکانرها (دولت…
۱ هفته پیش
رتوریک چیست؟قدرت تأثیرگذاری چرچیل: هنر رتوریک در سخنرانیهای بزرگترین سیاستمدار قرن بیستم
رتوریک چیست؟ رتوریک به عنوان یک علم و هنر در باب مقاصد، ساختار و استفاده از زبان توصیف میشود. رتوریک به معنای فن بلاغت، شاخهای از ادبیات محسوب می شود ولی برای یک سخنران، صرفا جذابیت متن سخنرانیاش…
۱ هفته پیش
مارکسیسم: بین ایدئولوژی و واقعیت؛ یک مناقشهٔ بیپایان
حدود یک و نیم قرن از مرگ کارل مارکس و دههها از فروپاشی سوسیالیسم در شوروی سابق، یوگسلاوی و جاهای دیگر میگذرد. در چین مثلا کمونیست تقریبا ۹۰ درصد نیروی کار در استخدام بخش خصوصی است (در مقایسه با…
۱ ماه پیش
تفاوت سوسیالیسم و کمونیسم؛ مثالهای کشورهایی که این ایدئولوژیها را اجرا کردهاند
چه تفاوتهایی بین سوسیالیسم و کمونیسم در اجرای اصول آنها وجود دارد؟ سوسیالیسم و کمونیسم دو ایدئولوژی مشابه هستند، اما در عمل و اجرای اصول آنها تفاوتهایی وجود دارد. در زیر به برخی از تفاوتهای اساسی…
۱ ماه پیش
هیپیها: سرنوشت یک جنبش فرهنگی و مبارزه برای تغییر در دهه ۶۰
هیپیها به عنوان بخشی از جامعهی جوان آمریکا در اواسط دهه ۱۹۶۰ جنبشی آزادیخواهانه به راه انداختند که به تدریج در سراسر دنیا طرفدارانی پیدا کرد. هیپی ها چه کسانی هستند؟ هیپیها به عنوان بخشی از…
۱ ماه پیش
فالانژ و فالانژیسم را بشناسید
پیشینه فالانژ و فالانژیسم در آناتومی بدن منظور از فالانژ ها استخوان های کوچکی هستند که بند های انگشتان را تشکیل می دهند. همه انگشتان سه فالاتژ دارند بجز شست پا که دو بند و در نتیجه دو فالانژ دارد.…
۱ ماه پیش
دیدگاه بودریلار در مورد واقعیت و فرا واقعیت در فرهنگ پست مدرن
یکی از ادعاهای اصلی پست مدرنیست ها در انتقال از فرهنگ مدرن به فرهنگ پست مدرن این است که مردم باید به جای تولید کننده، مصرف کننده در نظر گرفته شوند. افزون بر این چنین پنداشته می شود که جوامع صنعتی…
۲ ماه پیش
زندگینامه نیکولو ماکیاولی به مناسبت سالروز درگذشت او
نیکولو ماکیاولی (۱۴۶۹-۱۵۲۷) فیلسوف سیاسی، مورخ، دیپلمات و نویسنده ایتالیایی دوره رنسانس بود. شهرت او بیشتر به خاطر اثر معروفش «شهریار» است که تأثیر بسزایی در اندیشه و عمل سیاسی داشته است. ماکیاولی در…
۳ ماه پیش
آیا می دانید بلند مدت گرايی چيست و چرا ميلياردرها شيفتهاش شدهاند؟
به قرن گذشته که نگاه میکنیم، نظرمان دربارۀ انسانهایی که پیش از ما زیستهاند و دنیایی که برای ما باقی گذاشتهاند چیست؟ هر روزِ عمرمان را شاهد جنگ و نسلکشی هستیم ـ تازه اگر مشکلاتی را که قبلاً به…
۴ ماه پیش
کتاب ما هماهنگ شده ایم؛ زندگی زیر نظر حکومت چین
«ما هماهنگ شدهایم: زندگی زیر نظر حکومت چین» کتابی است که توسط کای اشتریتماتر، روزنامهنگار آلمانی نوشته شده است. این کتاب که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد، بررسی عمیقی از وضعیت نظارت و سیستم کنترل مبتنی بر…
۴ ماه پیش
سومین جلد از مجموعه رمانهای تلماسه هم به فارسی منتشر شد: فرزندان تلماسه
“فرزندان تلماسه” سومین رمان از مجموعه اصلی “تلماسه” نوشته فرانک هربرت است. این کتاب در سال ۱۹۷۶ منتشر شد و دنباله کتاب دوم مسیحای تلماسه “Dune Messiah” است. داستان آن ادامه حماسه خانواده آتریدس و…
۴ ماه پیش
آشنایی با کتاب وداع با پرولتاریا نوشته آندره گورز (آن سوی سوسیالیسم)
کتاب وداع با پرولتاریا، کتابی است که توسط آندره گورز نوشته شده است. این کتاب که در سال ۱۹۸۰ منتشر شد، دگرگونی طبقه کارگر در جوامع صنعتی را بررسی میکند و دیدگاهی از سوسیالیسم را پیشنهاد میکند که…
۴ ماه پیش
کتاب تاریخ بی خردی؛ از تروا تا ویتنام
«کتاب تاریخ بی خردی: از تروا تا ویتنام» کتابی نوشته باربارا دبلیو تاکمن است. این کتاب اولین بار در سال ۱۹۸۴ منتشر شد. تاکمن مورخ و نویسنده مشهوری بود که به دلیل سبک داستانی جذاب و تحقیقات دقیق خود…
۴ ماه پیش
پیشنهاد و معرفی کتاب خاطرات یک ابله سیاسی
کتاب خاطرات یک احمق سیاسی، نوشته یاسمینا تشانوویچ، نویسنده، فعال و فمینیست صربستانی است. این کتاب مجموعهای از مقالات و یادداشتهای روزانه است که تسانوویچ در جریان بمباران ناتو صربستان در سال ۱۹۹۹ و…
۴ ماه پیش
جهان چند قطبی و راه تعامل برای آمریکا
برای خیلیها در غرب این یک معماست که چرا کشورهای جهان جنوب یا همان جهان سوم، در جنگ اوکراین بیطرفی اتخاذ کردهاند. عدهای میگویند این کشورها بهخاطر منافع اقتصادیْ بیطرفی را اختیار کردهاند.…
۵ ماه پیش
آیا می دانید خویشاوندسالاری چیست؟
خویشاوندسالاری یا نپوتیزم چیست؟ خویشاوندسالاری یا نپوتیزم (Nepotism) اصطلاحی است که از واژۀ ایتالیایی Nepotismo به معنای "هواداری از پسرعموها" نشأت گرفته. ریشههای قدیمیتر این کلمه عبارتند از واژگان…
۵ ماه پیش
تعریف و تاریخچه اجلاس داووس چیست؟
تمام اطلاعات درباره اجلاس داووس مجمع اقتصادی جهانی (World Economic Forum) یا اجلاس داووس (Davos Meeting) به نشستهای سالانۀ بانکداران، صاحبان سهام، رؤسای شرکتهای چندملیتی، سیاستمداران، نخبگان و…
۵ ماه پیش
رابطه ارنست بلوخ با دین چگونه بود؟
خدای بلوخ نه در آغاز جهان، بلکه در پایان آن است. او امید امیدهاست، شوری است که جهان را برمی انگیزد تا امکان های درونی خود را متحقق کند و بهتر شود. او ایستاده در پایان جهان با انسان سخن می گوید، این…
۶ ماه پیش
کنسل کالچر چیست و چه تبعاتی به همراه دارد؟
کنسل کالچر به چه معناست؟ کنسل کالچر (Cancel Calture) نوعی تحریم است. وقتی فردی یا سازمانی در فضای مجازی یا حتی دنیای واقعی حرفی میزند یا رفتاری انجام میدهد که عموم جامعه آن را ناپسند میدانند، ممکن…
۹ ماه پیش