امروز: شنبه, ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۷ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 287103
۳۲۶
۱
۰
نسخه چاپی

تأثیر مصرف بعضی غذاها بر عملکرد مغز: چرا باید از مصرف برخی خوراکی ها برای سلامت مغز خودداری کنید؟

طبق تحقیقات، از هر سه نفر، دو نفر پس از رسیدن به ۷۰ سالگی دچار اختلال شناختی می‌شوند. واضح است که حفظ سلامت مغز در این سنین بسیار مهم‌تر از پیش است. یکی از راه‌های انجام این کار، کاهش مصرف غذاهایی است که سلامت مغز را تهدید می‌کنند؛ زیرا این مواد غذایی، تأثیر مستقیمی بر مغز و غدد می‌گذارد.

تأثیر مصرف بعضی غذاها بر عملکرد مغز: چرا باید از مصرف برخی خوراکی ها برای سلامت مغز خودداری کنید؟

طبق تحقیقات، از هر سه نفر، دو نفر پس از رسیدن به ۷۰ سالگی دچار اختلال شناختی می‌شوند. واضح است که حفظ سلامت مغز در این سنین بسیار مهم‌تر از پیش است. یکی از راه‌های انجام این کار، کاهش مصرف غذاهایی است که سلامت مغز را تهدید می‌کنند؛ زیرا این مواد غذایی، تأثیر مستقیمی بر مغز و غدد می‌گذارد.

حفظ سلامت مغز نقش مهمی در به حداقل رساندن التهاب و مسمومیت دارد و حتی سبب انعطاف‌پذیری متابولیک، بهبود جریان خون، اکسیژن‌رسانی، عملکرد میتوکندری و مواد مغذی می‌‎شود.

ثابت شده است که پیروی از الگوهای غذایی غنی از آنتی اکسیدان مانند رژیم مدیترانه‌ای و تمرکز بر مصرف مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین‌های B به طور طبیعی به سلامت مغز کمک می‌کند. مصرف روزانه میوه‌ها و سبزیجات نیز باعث بهبود عملکرد شناختی می‌شود.

داشتن یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی حاوی آنتی اکسیدان‌ها، چربی‌های سالم و ریز مغذی‌ها به حفظ سلامت مغز کمک می‌کند. اما از طرف دیگر، غذاهای خاصی وجود دارند که مصرف آنها ممکن است برای مغز و عملکردهای آن ضرر داشته باشد؛ به خصوص اگر آنها را مرتب مصرف کنید.

مواد و خوراکی‌هایی که به مغز آسیب می رساند

در ادامه، چند نمونه از موادی که ممکن است به مغز آسیب برسانند را برای شما آورده می شود:

چربی‌های ناسالم

مصرف بالا چربی‌های اشباع شده و ترانس-چربی که در مواد غذایی پرچرب مانند چیپس، پیتزا، کیک و شیرینی، آبنبات نمکی و کره یافت می‌شوند، می‌تواند باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی شود و عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد.

قند و شکر

مصرف بالای قند و شکرها مانند نوشیدنی‌های نسکافه، نوشابه‌ها، شیرینی‌ها، کیک‌ها و نان‌های شیرین می‌تواند منجر به نوسانات قند خون، التهابات مزمن، کاهش تمرکز و توجه، افزایش خستگی و اضطراب شود و در نتیجه، عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد.

رنگ های مصنوعی و مواد نگهدارنده

رنگ های مصنوعی و مواد نگهدارنده مورد استفاده در مواد غذایی مانند رنگ‌ها، مزه‌دهنده‌ها، نگهدارنده‌ها و افزودنی‌های شیمیایی، ممکن است در برخی افراد حساسیت‌ها و واکنش‌های آلرژیک ایجاد کنند. این واکنش‌ها ممکن است باعث تغییرات شیمیایی در مغز شوند و در نتیجه، عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهند.

الکل

مصرف مفرط الکل می‌تواند باعث آسیب به سلول‌های عصبی شود و عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد. مصرف مداوم الکل می‌تواند منجر به اختلال در حافظه، تمرکز و توجه، تفکر و تصمیم‌گیری، واکنش‌های افسردگی و اضطراب، و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با مصرف الکل مانند سیروز کبدی شود.

مواد محرک

مصرف بالای مواد محرک مانند قهوه، نسکافه، انرژی‌زاها و برخی نوشیدنی‌ ها و خوراکی‌ها می‌توانند به مغز آسیب برسانند یا عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهند.

مرغ سوخاری

غذاهای سرخ‌شده و ترد معمولاً خوشمزه و محبوب هستند، اما خوردن مکرر غذاهای سرخ شده، مانند مرغ سوخاری، هیچ فایده‌ای برای مغز ندارد. هم‌چنین تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف زیاد غذای سرخ‌شده، خطر آسیب به سلامت شناختی را بالا می‌برد.

۲) پاستیل

تنقلاتی مانند پاستیل تقریباً فاقد هرگونه مواد مغذی هستند، زیرا اساساً از قند خالص ساخته شده‌اند. در حالی که قند به شکل گلوکز به عنوان منبع انرژی برای بدن مورد نیاز است، مصرف بیش از حد قند با اختلال در حافظه و افزایش خطر زوال عقل مرتبط است. به همین دلیل بهتر است مصرف این تنقلات شیرین را به حداقل برسانید. اگر تمایل به مصرف شیرینی دارید، میوه‌های شیرین بخورید؛ که هم دارای قند طبیعی هستند و هم مواد مغذی بسیاری در خود دارند.

۳) هات داگ

مصرف مکرر هات داگ یا سایر گوشت‌های فرآوری‌شده، سلامت مغز را تهدید می‌کند. گوشت‌های فرآوری‌شده تأثیر منفی بر سلامت شناختی دارد. متأسفانه این گوشت‌ها، بخصوص هات داگ، حاوی نیترات و نیتریت هستند که خطر ابتلا به بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون و هم‌چنین سرطان، بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت را افزایش می‌دهند.

۴) دونات

دونات از دو جهت برای سلامت مغز مضر است؛ اول اینکه دونات معمولاً دارای قند افزودنی است که در صورت مصرف زیاد، سطح عملکرد شناختی را کاهش می‌دهد. دوم اینکه دونات جزو خوراکی‌های سرخ‌شده است و یک خوراکی فوق فرآوری‌شده محسوب می‌شود. همین دو دلیل کافی است که به منظور حفظ سلامت مغز از خوردن این خوراکی خوش‌طعم و خوش‌قیافه بپرهیزید.

۵) نوشابه‌های رژیمی

در نوشابه‌های رژیمی به جای شکر از یک نوع شیرین‌کننده مصنوعی به نام آسپارتام استفاده می‌شود. این ماده، عملکردهای ضروری مغز از جمله ترشح دوپامین و سروتونین را مهار می‌کند و با افزایش خطر مشکلات یادگیری، تحریک‌پذیری و سایر مشکلات سلامت عصبی-رفتاری مرتبط است.

مصرف بیش از اندازه آسپارتام خالی از عارضه نیست؛ سردرد، سرگیجه، تومور مغزی، نقص عضو جنین و بروز حملات صرع از عوارض این ماده هستند.

  • منبع
  • سلامت نیوز
  • حقوق نیوز

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید