امروز: شنبه, ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۷ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
کد خبر: 284153
۴۸۴
۱
۰
نسخه چاپی

مصرف بیش از حد آب می‌تواند خطری جدی برای سلامتی باشد!

مضرات نوشیدن آب زیاد

درست است که مصرف زیاد آب، همیشه توصیه شده است اما بد نیست بدانیم که زیاده‌روی در مصرف آب می‌تواند بدن را مسموم کند و به مغز آسیب برساند.

همواره شنیده‌ایم که آب مایه حیات است و زنده ماندن سلول‌های بدن انسان بیش از هر چیز وابسته به آب است. اما افراط در نوشیدن همین مایه حیات می‌تواند آسیب‌هایی جدی به سلامت ما وارد کند. در حالی‌که هیچ فرمول واحدی برای تعیین مقدار نوشیدنی در روز وجود ندارد، توصیه رایج این است که ۸ لیوان در روز انتخاب خوبی است.

مضرات نوشیدن آب زیاد

شاید خطرناک‌ترین مسئله در مورد مصرف آب چیزی است که توسط یک مطالعه جدید اعلام شده است و آن اینکه نوشیدن بیش از حد آب می‌تواند بدن را مسموم یا عملکرد مغز را مختل کند. طبق این تحقیق وقتی‌که آب زیادی در سلول‌ها از جمله سلول‌های مغزی جمع می‌شود منجر به تورم آن‌ها می‌شود و وقتی این اتفاق برای مغز بیفتد، علائمی مانند گیجی، خواب‌آلودگی و سردرد ایجاد می‌کند.

افزایش بیشتر این فشار، می‌تواند باعث ایجاد شرایطی مانند فشار خون بالا، کندی ضربان و کمبود سدیم شود؛ عنصری حیاتی که به حفظ تعادل مایعات در داخل و خارج سلول‌ها کمک می‌کند و زمانی‌که سطح آن به دلیل وجود مقدار زیادی آب در بدن کاهش می‌یابد، مایعات وارد سلول‌ها شده و سلول‌ها متورم می‌شوند. به همین دلیل فرد را در معرض خطر تشنج، کما یا حتی مرگ قرار می‌دهد.

چگونه بفهمیم که به مقدار کافی آب نوشیده‌ایم؟

1. رنگ ادرار

بهترین راه برای تعیین اینکه آیا به اندازه کافی آب می‌نوشید، نظارت بر رنگ ادرار است که معمولا از زرد کم‌رنگ تا رنگ چای متغیر است، که دلیل آن تغییر در ترکیبات رنگدانه‌ های اوروکروم و سطح آب در بدن است.

اگر ادرار شما اغلب شفاف است، این نشانهٔ مطمئنی است که خطرات نوشیدن آب زیاد از شما دور است. همچنین میزان استفاده از دستشویی نشانه دیگری از میزان آب مصرفی شماست؛ اگر بیش از حد معمول یعنی بیش از ۶ تا ۸ بار در روز و حداکثر ۱۰ بار به دستشویی می‌روید، به این معنی است که عدم تعادلی در کار است.

2. حالت تهوع

در اثر نوشیدن آب زیاد کلیه‌ ها نمی‌توانند سموم اضافی را خارج کنند که این مسئله منجر به انباشت سموم در بدن و ایجاد حالت تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود.

3. سردرد

نوشیدن آب زیاد همچنین می‌تواند باعث ایجاد سردرد شود. زیرا سطح نمک را کاهش می‌دهد و سلول‌ها را متورم می‌کند. تورم سلول‌های مغزی فشاری بر جمجمه وارد می‌کند که باعث سردرد ضربان‌دار می‌شود و ممکن است منجر به ضعف مغز و مشکل در تنفس شود.

4. تغییر رنگ پوست دست و پا و لب

همچنین تغییر رنگ پوست دست‌ها، پا‌ها و لب‌ها، ضعف عضلانی و خستگی نیز از دیگر علائم نوشیدن آب زیاد است.

مقدار پیشنهادی مصرف روزانهٔ آب در مردان و زنان

هنوز هیچ دستورالعمل یا نتیجه تایید شده یکسانی در این مورد به‌دست نیامده است، چراکه بر اساس مطالعات، چالش کمیت بستگی به میزان نیاز هر بدن دارد. برای زنان از سن ۱۹ تا ۳۰ سالگی حدود ۲.۷ لیتر آب در روز و برای مردان در همان مقطع سنی ۳.۷ لیتر آب روزانه توصیه شده است. همچنین سطح تشنگی برای همه افراد اعم از ورزشکاران، سالمندان و زنان باردار معیار مشخصی ندارد. مهم است بدانید که آب برای عملکرد و زندگی سلول‌های حیاتی موثر است، بنابراین بدن شما در صورت نوشیدن آب زیاد به شما هشدار می‌دهد. با این هشدار بهتر است به مصرف ۸ لیوان آب در روز اکتفا کنیم.

  • منبع
  • دلتا

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید